Παρασκευή, 30 Ιανουαρίου 2009

Βροχές - ρεκόρ σε άδειους ταμιευτήρες

Νερό για τρεισήμισι μήνες μέσα σε 30 ημέρες κέρδισε η Αττική χάρη στις βροχοπτώσεις της τελευταίας περιόδου. Από τις 28 Δεκεμβρίου έως τις 28 Ιανουαρίου τα αποθέματα των ταμιευτήρων σε Εύηνο, Μόρνο, Μαραθώνα και Υλίκη αυξήθηκαν κατά 124 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, ενώ η κατανάλωση νερού στην Αττική φτάνει τα 1,17 εκατομμύρια κ.μ. την ημέρα.

Ωστόσο, ακόμη και μετά την τονωτική ένεση των τελευταίων εβδομάδων, η στάθμη των ταμιευτήρων βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2003 και μετά για την περίοδο Ιανουαρίου. «Αυτόν τον μήνα είχαμε καλές βροχές. Τουλάχιστον σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2007 και του 2008 τα πράγματα φέτος είναι αρκετά καλύτερα. Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε κατά πόσο εμπλουτίστηκε ο υδροφόρος ορίζοντας- αν και τα χιόνια που έπεσαν τον Δεκέμβριο αναμένεται να ενισχύσουν τα υπόγεια αποθέματα», λέει στα «ΝΕΑ» ο μετεωρολόγος της ΕΜΥ κ. Μανόλης Αναδρανιστάκης.

«Ο Ιανουάριος είναι κρίσιμος μήνας για τα υδατικά αποθέματα. Έχει παρατηρηθεί ότι κατά τις περιόδους ξηρασίας οι βροχοπτώσεις διακόπτονται συνήθως τον συγκεκριμένο μήνα- γεγονός που δεν συνέβη φέτος και ως εκ τούτου τα πράγματα είναι ιδιαίτερα ελπιδοφόρα. Μάλιστα ο Ιανουάριος που διανύουμε έχει μεγαλύτερες βροχοπτώσεις από τον μέσο όρο της συγκεκριμένης χρονικής περιόδου και τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα απ΄ ό,τι τον Ιανουάριο του 2008 και του 2007», αναφέρει ο κ. Δημήτρης Κουτσογιάννης, αναπληρωτής καθηγητής του Τομέα Υδατικών Πόρων και Περιβάλλοντος στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Ο ίδιος επισημαίνει πως όταν διακόπτονται οι βροχοπτώσεις τον Ιανουάριο επηρεάζονται και οι εισροές στους ταμιευτήρες κατά τους επόμενους «υγρούς» μήνες αφού τα επιφανειακά στρώματα του εδάφους έχουν ξηρανθεί και κατακρατούν σημαντικές ποσότητες νερού. «Αυτό δεν συνέβη φέτος και έτσι μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα πηγαίνουν καλύτερα από τις προηγούμενες χρονιές. Όμως δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τονίζει ο κ. Κουτσογιάννης.

Σημαντική ενίσχυση

Τα αποθέματα των ταμιευτήρων της ΕΥΔΑΠ άρχισαν να ενισχύονται ουσιαστικά στις 18 Δεκεμβρίου, λίγες ημέρες αφότου άρχισαν οι έντονες βροχοπτώσεις. Ενώ στις 12 Δεκεμβρίου εμφανιζόταν το χαμηλότερο σημείο των αποθεμάτων στα 419 εκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού- ποσότητες που έφταναν για την υδροδότηση της Αττικής για περίπου έναν χρόνο-, μέσα σε δέκα ημέρες ξεπέρασαν τα 430 εκατομμύρια κ.μ. παρ΄ ότι ταυτόχρονα καταναλωνόταν πάνω από 1 εκατομμύριο κ.μ. καθημερινά. Από αυτό το σημείο και έπειτα οι συνεχείς βροχοπτώσεις ενίσχυσαν τα αποθέματα σημαντικά, με αποτέλεσμα στις 28 Ιανουαρίου να φτάσουν τα 557 εκατομμύρια κ.μ.

Ωστόσο οι σημερινές ποσότητες νερού αποτελούν περίπου το 30% της μέγιστης χωρητικότητας των ταμιευτήρων. Πιο συγκεκριμένα, από τα 41 εκατ. κ.μ. που είναι η συνολική χωρητικότητα του Μαραθώνα τα αποθέματα σήμερα φτάνουν τα 24 εκατ.,

από τα 600 εκατ. κ.μ. της Υλίκης υπάρχουν τα 217, από τα 780 του Μόρνου τα 236 και από τα 140 του Εύηνου έχουμε τα 80.

Ανομβρία δύο ετών

«Βλέποντας τις μεγάλες χωρητικότητες των ταμιευτήρων εύκολα καταλαβαίνει κανείς ότι οι ποσότητες νερού που έχουν εισρεύσει από τις 18 Δεκεμβρίου και μετά δεν είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Τα τελευταία δύο χρόνια που είχαμε ανομβρία στην Ελλάδα δημιουργήθηκε μεγάλο έλλειμμα, τα αποθέματα φτάνουν για κάτι λιγότερο από έναν χρόνο. Όμως φαίνεται πως η κατάσταση βελτιώνεται καθώς τον Ιανουάριο ξεπεράστηκαν οι μέσοι όροι βροχόπτωσης σε ολόκληρη την Ελλάδα. Αν τα φαινόμενα συνεχιστούν με τους ίδιους ρυθμούς έως τον Μάρτιο ή τον Απρίλιο, τότε θα μπορούμε να μιλάμε για πραγματική βελτίωση», επισημαίνει στα «ΝΕΑ» ο κ. Π. Σαμπατακάκης, υδρογεωλόγος και πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων στο Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ).

Πρόβλημα εντοπίζεται και στα αποθέματα των υπογείων υδάτων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια. Σύμφωνα με εκτιμήσεις από τις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο το συσσωρευτικό έλλειμμα στους βασικούς υπόγειους υδροφορείς της χώρας (Μακεδονία, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα και Πελοπόννησος) ανερχόταν στο 60-63%. «Δύο λόγοι αιτιολογούν τη μεγάλη υποχώρηση των υπόγειων υδάτων: ο πρώτος είναι η ανομβρία της τελευταίας διετίας. Ο δεύτερος ότι κατά τη διάρκεια των τελευταίων ετών παρατηρούνται όλο και πιο συχνά έντονες βροχοπτώσεις πλημμυρικού χαρακτήρα, με αποτέλεσμα το νερό να μην προλαβαίνει να απορροφηθεί από το έδαφος, λέει ο κ. Σαμπατακάκης και καταγγέλλει το γεγονός ότι από τον Οκτώβριο δεν γίνονται μετρήσεις στα υπόγεια ύδατα λόγω της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων.

ΤΑ ΑΠΟΘΕΜΑΤΑ
Μόλις το ένα τρίτο της συνολικής χωρητικότητας των ταμιευτήρων καλύπτουν τα υπάρχοντα υδατικά αποθέματα

Ρύπανση και λαθροκυνηγοί σκοτώνουν τους υγροτόπους

ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ της ποιότητας των υδάτων, στερεά και υγρά απόβλητα, λαθροθηρία, παράνομη δόμηση είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι υγρότοποι που προστατεύονται από τη διεθνή Σύμβαση Ραμσάρ, σύμφωνα με την έκθεση που συνέταξαν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι από τους 10 υγροτόπους διεθνούς σημασίας κανένας δεν βρίσκεται σε καλή κατάσταση, όπως αναφέρεται στην έκθεση. Πιο συγκεκριμένα το Δέλτα Έβρου και οι λίμνες Βόλβη και Κορώνεια βρίσκονται σε κακή κατάσταση ενώ οι περιοχές Βιστωνίδας - Πόρτο Λάγος- Ισμαρίδα, Δέλτα Νέστου, λίμνη Κερκίνη, Δέλτα ΑξιούΑλιάκμονα- Λουδία, λίμνη Μικρή Πρέσπα, Αμβρακικός κόλπος, Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου και Κοτυχίου σε μέτρια.

Όμως, τα πιο ανησυχητικά πορίσματα της έκθεσης αφορούν τα μέτρα διαχείρισης των Υγροτόπων Ραμσάρ: κατά την αξιολόγηση που διενεργήθηκε από τις περιβαλλοντικές οργανώσεις μόνο η λίμνη Κερκίνη και η Μικρή Πρέσπα τυγχάνουν «μέτριας» διαχείρισης, ενώ στους υπόλοιπους κρίθηκε «κακή». Όσο για την επιστημονική παρακολούθηση των υγροτόπων, που αποτελεί και το βασικό εργαλείο για τη διαχείριση, αυτή κρίθηκε «ελλιπής έως ανύπαρκτη». «Δυστυχώς, δεν είναι η πρώτη φορά που διαπιστώνουμε την απογοητευτική κατάσταση των Υγροτόπων Ραμσάρ της χώρας. Είναι καιρός όλοι οι υπεύθυνοι φορείς να αναλάβουν τις τεράστιες ευθύνες τους και να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τη διατήρηση του φυσικού πλούτου της χώρας», δηλώνουν οι εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών οργανώσεων που συνέταξαν την έκθεση.

Δες και εδώ


«Στο κόκκινο» η ρύπανση του Πηνειού

ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ έως το 2015 ο Πηνειός είναι καταδικασμένος να μην πληροί τους στόχους της Ε.Ε. για την καλή κατάσταση των υδάτων. Αυτό προκύπτει από την απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση των ευρωβουλευτών του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Σταύρου Λαμπρινίδη, Κατερίνας Μπατζελή και Ευαγγελίας Τζαμπάζη. «Σχετικά με τα προβλήματα ρύπανσης στον ποταμό Πηνειό, η Επιτροπή έλαβε γνώση των προβλημάτων από την ανάλυση που πραγματοποιήθηκε για τη λεκάνη απορροής βάσει του άρθρου 5 της οδηγίας πλαισίου για τα ύδατα, στην οποία οι ελληνικές αρχές ανέφεραν ότι ο Πηνειός ενδεχομένως δεν θα καταφέρει το 2015 να πληροί τους στόχους της οδηγίας», ανέφερε η Κομισιόν στην απάντησή της. Επιπλέον, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι έργα προστασίας των υδάτων υπάρχουν και συγχρηματοδοτούνται από την Ε.Ε., αλλά εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να υποβάλουν σχετικό αίτημα.

Πηγή: Τα Νέα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails