Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

Εξέλιξη του ανθρώπου

Επειδή αρκετές φορές χανόμαστε στην πολυπολοκότητα και τα πολλά είδη που αναφέρονται στην εξέλιξη του ανθρώπινου είδους, θεώρησαμε σκόπιμο να δημοσιεύσουμε μία συνοπτική, αναφερόμενη δηλαδή στα κυριότερα γεγονότα αυτής της τόσος ενδιφέρουσας όσο και περίπλοκης διεργασίας.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους η Θεωρία της Εξέλιξης πολεμήθηκε από πολλούς είτε εκείνη την εποχή είτε και σήμερα είναι ότι εκθρόνησε τον άνθρωπο από την θέση του κυρίαρχου της φύσης και υπαίνιζε ότι ο άνθρωπος θα μπορούσε να εξελιχθεί με τον ίδιο τρόπο όπως και οι άλλοι οργανισμοί. Ο Δαρβίνος μπορεί να εξέδωσε το βιβλίο του για την καταγωγή του ανθρώπου 12 χρόνια μετα την «Καταγωγή των Ειδών», αλλά είχε γράψει σε αυτήν με σκόπιμη επιφυλακτικότητα ότι «θα ριχτεί φως στην καταγωγή και την ιστορία του ανθρώπου».



Σήμερα είναι αποδεδειγμένο ότι το ανθρώπινο είδος (Homo sapiens) έχει ως κοντινότερους συγγενείς τους ανθρωποειδείς πιθήκους, από τους οποίους η εξελικτική γραμμή των ανθρώπων διαχωρίστηκε πριν 6 εκατομμύρια χρόνια. Η απαρχή του διαχωρισμού αυτού ήταν η εμφάνιση του διποδισμού. Τα πρώτα είδη ανθρωπιδών που έχουν βρεθεί ανήκουν στο γένος των Αυστραλοπιθήκων (Australopithecus). Από αυτούς προέκυψαν δύο γραμμές, μία είναι οι εύρωστοι πίθηκοι και η άλλη ανθρωπιδική γραμμή άρχισε να βασίζεται όλο και περισσότερο στη μαθημένη συμπεριφορά και ίσως άρχισε να κατασκευάζει τα πρώτα λίθινα εργαλεία.

Ένα είδος Αυστραλοπίθηκου εξελίχθηκε στα πρώτα μέλη του γένους Homo κάποια χρονική στιγμή μεταξύ 2,5 και 2 εκταομμυρίων χρόνων πριν. Το είδος αυτό είναι γνωστό ως Homo erectus και εμφανίζεται στην Αφρική στα 2 εκταομμύρια χρόνια πριν. Το μέγεθος του εγκεφάλου αυξήθηκε γρήγορα πριν από περίπου 700.000 χρόνια και στα 500.000 χρόνια ήταν κατά προσέγγιση το ίδιο με το δικό μας σήμερα. Οι ανθρωπολόγοι ακόμα συζητούν εάν αυτοί οι «αρχαϊκοί» άνθρωποι είναι ένα πιο πρώιμο στάδιο του είδους μας ή αν αντιπροσωπεύουν περισσότερα από ένα είδη. Μετά από αυτούς εμφανίστηκαν οι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens), το είδος στο οποίο ανήκουμε και εμείς. Στα 50.000 χρόνια πριν έλαβε χώρα μια «δημιουργική έκρηξη» πολιτισμού, που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες, όπως είναι τα οστέινα εργαλεία και οι νέες συμπεριφορές, όπως είναι η τέχνη. Οι σύγχρονοι άνθρωποι διασκορπίστηκαν ακόμα πιο μακριά γεωγραφικά, φθάνοντας στην Αυστραλία πριν από 60.000 χρόνια και στον Νέο Κόσμο πριν από 13.000 χρόνια.

Παλαιότερες δημοσιεύσεις

Μια διαφορετική θεωρία για την εξέλιξη του ανθρώπου

Οι άνθρωποι μπορεί να έμαθαν να περπατούν στα δέντρα...

Η εξέλιξη μιας νέας περιοχής στον εγκέφαλο επιτρέπει λεπτές κινητικές ικανότητες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails