Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

Βαλεριάνα, η υπνωτική

Η βαλεριάνα, Valeriana officinalis, είναι ένα ανθοφόρο φυτό της οικογένειας των Valerianaceae που απαντάται στην Eυρώπη, την Ασία και την Βόρεια Αμερική. Το όνομα "Βαλεριάνα" προήλθε από τη λατινική λέξη valere που σημαίνει "υγεία ή δύναμη" και αναφέρεται στην θεραπευτική χρήση του φυτού, αν και υποστηρίζεται ότι μπορεί να αναφέρεται και στη δυνατή του οσμή. Η βαλεριάνα προσελκύει επίσης τις γάτες και τα ποντίκια. Σε μερικές εκδόσεις του μύθου του "Μαγικού Αυλού", ο γητευτής των ποντικών χρησιμοποιεί βαλεριάνα αντί για φλογέρα.

Η βαλεριάνα χρησιμοποιείται κυρίως σαν κατευναστικό στην αϋπνία, το άγχος, την ανησυχία, τη δυσκολία στο ξεκίνημα του ύπνου και τη νευρική υπερένταση. Μελέτες έδειξαν ότι βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου (44% των ασθενών) και τη διάρκειά του (89% των ασθενών) σε ασθενείς με σοβαρά προβλήματα αϋπνίας και "φυσιολογικούς" ανθρώπους. Χρησιμοποιείται κυρίως η ρίζα του φυτού, η οποία αν αποξηρανθεί προσεκτικά περιέχει ιριδοειδή μονοτερπένια και βαλερινικό οξύ, που θεωρούνται υπεύθυνα για τη φαρμακολογική της δράση.

Συνταγή: Σαν ήπιο κατευναστικό, η βαλεριάνα πρέπει να λαμβάνεται 30-45 λεπτά πριν τον ύπνο με τη μορφή αφεψήματος ξηρής ρίζας, σε δοσολογία 1-2 gr ανά φλιτζάνι, προσέχοντας την υπερβολική θέρμανση γιατί είναι πολύ πτητική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails