Δευτέρα 5 Ιανουαρίου 2009

Ο γυμνός πίθηκος


Στο έργο του "Ο γυμνός πίθηκος - Μελέτη για το ζώο-άνθρωπος" ο ζωολόγος Ντέσμοντ Μόρρις επιχειρεί να τοποθετήσει τον άνθρωπο μεταξύ των υπολοίπων 192 ειδών πιθήκων, από τους οποίους ο άνθρωπος ξεχωρίζει εύκολα λόγω του γυμνού του δέρματος. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται είναι η προέλευση του ανθρώπου, το σεξ, η ανατροφή των νεοσσών, η εξερεύνηση, η σύγκρουση, η τροφή, η άνεση αλλά και σχέση μας με τα άλλα ζώα.

Κάθε ερώτημα που προκύπτει ο συγγραφέας προσπαθεί να το αντιμετωπίσει μέσω της εξελικτικής τους σκοπιάς, από τα πιο περίεργα (όπως για παράδειγμα γιατί το 80% των γυναικών όταν νανουρίζουν το μωρό τους το έχουν από την αριστερή πλευρά τους) έως και τα πιο κοινά (όπως το γιατί είμαστε το μόνο γυμνό είδος πιθήκου ή ακόμα γιατί ερωτευόμαστε).

Διαβάζοντας αυτό το βιβλίο κανείς έχει πολλά να μάθει για την προέλευσή μας και την όχι τόσο "ανώτερη" όπως θέλουμε να πιστεύουμε ύπαρξή μας. Από τα πολλά σπουδαία που γράφονται εγώ αναφέρω απλά το εξής για την αναγκαιότητα ύπαρξης αυτού του βιβλίου: "Ο τρόπος που χρησιμοποιήσαμε για την αναρρίχησή μας στην κορυφή μοιάζει με τη νοοτροπία <γίνε πλούσιος, όσο πιο γρήγορα μπορείς> και, όπως όλοι οι νεόπλουτοι, είμαστε πολύ ευαίσθητοι σ' ότι έχει σχέση με το παρελθόν μας. Φοβόμαστε επίσης συνεχώς τον κίνδυνο μήπως το φανερώσουμε".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails