Δεν είναι λίγες οι γεωγραφικές περιοχές στις οποίες έχει αρχίσει να διαγράφεται το φάσμα εξάντλησης των φυσικών πόρων, μεταξύ των οποίων και του νερού. Οι πολεμικές συγκρούσεις που αναμένεται μελλοντικά να «πυροδοτηθούν», με «μήλο της έριδος» τους υδάτινους πόρους της Γης, θα αποτελούν σε έναν μεγάλο βαθμό, φυσικό επακόλουθο της πληθυσμιακής «έκρηξης».
Ο πλανήτης μας βιώνει έναν μαραθώνιο αγώνα ανάμεσα στον... πελαργό και το άροτρο, υποστηρίζουν αναλυτές. Αν νικήσει ο πελαργός -γεγονός που σημαίνει ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός θα αυξηθεί ταχύτερα από την αγροτική παραγωγή-, τότε αρκετές περιοχές στον κόσμο θα έρθουν αντιμέτωπες με την πείνα, τον υποσιτισμό και τη λειψυδρία. Η διάβρωση και ο μαρασμός των εδαφών που πλήττονται από τις παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας ή τη συστηματική και εγκληματική παράλληλα αποψίλωση των δασικών εκτάσεων αυξάνονται ραγδαία.
Εξαιτίας αυτής της εξέλιξης, έχασαν από το 1960 μέχρι σήμερα το Πακιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία και το Ιράν το ήμισυ των καλλιεργήσιμων εκτάσεών τους, ενώ εντός των προσεχών ετών αναμένεται οι απώλειες να αυξηθούν κατά 70%. Χαρακτηριστικό είναι ότι την ώρα που ένας Αφρικανός καταναλώνει κατά μέσο όρο ημερησίως 47 λίτρα νερού, ένας Αμερικανός «χρειάζεται» 578 λίτρα, ενώ το ένα έκτο του παγκόσμιου πληθυσμού δεν έχει την ελάχιστη πρόσβαση σε πόσιμο νερό.
«Καμπανάκι». Η UNICEF κρούει για πολλοστή φορά τον κώδωνα του κινδύνου για τη διαγραφόμενη παγκόσμια κρίση του «πετρελαίου του επόμενου αιώνα». Περισσότερα από 4.000 παιδιά πεθαίνουν την ημέρα εξαιτίας της έλλειψης πόσιμου ύδατος και των στοιχειωδών συνθηκών υγιεινής, ενώ το 20 έως 25% των θανάτων, παγκοσμίως, οφείλεται στη μόλυνση των υδάτινων πόρων.
Σχεδόν το 20% των παιδιών του κόσμου στερούνται ακόμα και την ελάχιστη ποσότητα του πόσιμου ύδατος που χρειάζονται προκειμένου να καλύψουν τις χρειώδεις ανάγκες τους και παράλληλα να περιορίσουν το ενδεχόμενο να προσβληθούν από μια πλειάδα επικίνδυνων για την υγεία και τη ζωή τους ασθενειών, οι οποίες μεταδίδονται μέσω των ακάθαρτων υδάτινων πηγών.
Το 21% των παιδιών στις αναπτυσσόμενες χώρες στερούνται πρόσβασης σε νερό, ενώ 2,6 δισ. άνθρωποι δεν έχουν πρόσβαση σε στοιχειώδεις εγκαταστάσεις υγιεινής. Στην υποσαχάρια Αφρική, ένα στα πέντε παιδιά πεθαίνει πριν φτάσει στο 5ο έτος της ηλικίας του, ενώ το 43% των παιδιών καταναλώνουν μη πόσιμο νερό, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία και τη ζωή τους.
Ο «ιός» της λειψυδρίας αναμένεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις, να προσβάλει έως το 2050 το ήμισυ του παγκόσμιου πληθυσμού.
Οι χώρες που διψούν... για σύγκρουση
Χαρακτηριστικό είναι ότι 2,7 δισ. άνθρωποι σε 46 κράτη αναμένεται να βρεθούν, λόγω των επιπτώσεων των κλιματικών αλλαγών, μεταξύ αυτών και της έλλειψης υδάτινων πόρων, στη δίνη ένοπλων συγκρούσεων. Η Παγκόσμια Επιτροπή για το Νερό προσθέτει ότι η Νεκρά Θάλασσα αργοπεθαίνει, αφού πλέον δέχεται μόλις το 1/3 των υδάτων του ποταμού Ιορδάνη. Περισσότεροι από 240 ποταμοί που δεν περιορίζονται στα σύνορα ενός και μόνο κράτους διαρρέουν το έδαφος της γης, από τα ύδατα των οποίων «ζει» το 40% του παγκόσμιου πληθυσμού. Και δεδομένου ότι ουδεμία χώρα δεν θα ήθελε να περιοριστεί στη διατήρηση -πόσω μάλλον να δεχτεί τη μείωση- των υδάτινων ποσοτήτων με τις οποίες τροφοδοτεί τον πληθυσμό και φυσικά τις βιομηχανικές της μονάδες, καθίσταται εύλογο γιατί οδηγούμαστε σε μια επικίνδυνη αύξηση της δυναμικής μιας επικείμενης σύγκρουσης για το νερό.
Χώρες όπως η Συρία ή το Ιράκ εξαρτώνται στον τομέα του εφοδιασμού, στο μεγαλύτερο ποσοστό, από το νερό που είναι αναγκασμένες να εισάγουν από άλλα κράτη. Και οι δύο χώρες, μάλιστα, δεν δίστασαν πριν από περίπου τρεισήμισι χρόνια να χαρακτηρίσουν τα γιγαντιαία προγράμματα κατασκευής αρδευτικών φραγμάτων στους ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη από την Τουρκία ως σημαντικό λόγο για τη διεξαγωγή πολέμου.
Η Αιθιοπία, το Σουδάν και η Αίγυπτος βρίσκονται ήδη στα «μαχαίρια» για τα νερά του Νείλου. Οι δύο πρώτες σχεδιάζουν την κατασκευή φραγμάτων για την άρδευση περισσοτέρων αγροτικών καλλιεργειών, εις βάρος φυσικά της Αιγύπτου, η οποία επιζητεί να «διακλαδώνει» ετησίως έως και 5 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα νερού από τον Νείλο, για να δημιουργήσει στο δυτικό τμήμα οικισμούς που θα προέλθουν από τις νέες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, οι οποίες θα προκύψουν από το άγονο και μη καλλιεργήσιμο έδαφος της ερήμου.
Ο Παλαιστίνιοι αυξάνονται ταχύτερα από άλλους λαούς, γεγονός που οξύνει τη διαμάχη με «έπαθλο» τα λιγοστά αποθέματα ύδατος της περιοχής, αποτελώντας χαρακτηριστικό παράδειγμα για το ότι τα πληθυσμιακά προβλήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με κρίσεις που έχουν να κάνουν με τους φυσικούς πόρους των χωρών.
ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚΑΤΣΟΥΛΗ
katsoulis@pegasus.gr
Πηγή: Έθνος
Χαζεύοντας εφημερίδες στο διαδίκτυο, είδα ότι στο κεφάλαιο "οικολογία" του Έθνους 4 από τα τα τελευταία άρθρα αφορούσαν το θέμα που θίχτηκε σε προηγούμενη ανάρτηση, δηλαδή το νερό. Όπως καταλαβαίνουμε όλοι διαβάζοντας και αυτά τα άρθρα, η κατάσταση είναι σοβαρή και οι λύσεις και τα μέτρα πρέπει να είναι εξίσου σοβαρα.
Για τα υπόλοιπα άρθρα του 'Εθνους" πατήστε στους συνδέσμους:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου