Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Έγιναν "στάχτη" τα αντικαπνιστικά μέτρα


Σε «ναυάγιο» οδηγούνται και κάποια βήματα που έγιναν σε εργασιακούς χώρους, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Οι δήμοι έχουν σταματήσει να δίνουν άδειες σε καταστηματάρχες, ενώ δεν υπάρχουν υπηρεσίες και μηχανισμοί ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Οι καταγγελίες προς το «1142» φτάνουν τις 2.500, αλλά κανείς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επάρκεια. Η προεκλογική περίοδος και η χαλάρωση των μέτρων τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου έδωσαν τη «χαριστική βολή» στα φιλόδοξα μέτρα.

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει αναθέσει σε υπηρεσιακούς παράγοντες την αξιολόγηση των μέτρων. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν βλέπει αρνητικά την προσπάθεια, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Θεωρεί, όμως, ότι τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι «άδειο πουκάμισο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τη χαλάρωση των αντικαπνιστικών μέτρων παραδέχεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης. Μιλώντας στο «Εθνος», ο καθηγητής τόνισε ότι θα ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμπαρασταθεί στην προσπάθεια:

«Η επιτροπή θα συναντηθεί με την υπουργό, ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος και θα υπάρξει επαρκής πληροφόρηση».

Ευαισθητοποίηση

Την ώρα που τα αντικαπνιστικά μέτρα καρκινοβατούν, μεγάλος αριθμός καπνιστών ευαισθητοποιούνται σχετικά με την ανάγκη να διακόψουν την επικίνδυνη συνήθεια.

Οι ειδικοί έχουν καταγράψει αύξηση κατά 25% στη ζήτηση υπηρεσιών των ιατρείων διακοπής καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν, επίσης, ότι ένας στους δέκα καπνιστές επέδειξε ενδιαφέρον να διακόψει τη συνήθεια, μετά την εφαρμογή των μέτρων. Το εύρημα αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να δεχτεί τα μέτρα, όπως δείχνει μελέτη του καθηγητή, Ιωάννη Τούντα, σε περισσότερους από 4.000 καπνιστές και μη. Το 95% των μη καπνιστών θεωρούν ότι τα μέτρα στα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και οι καπνιστές του δείγματος τα θεωρούν θετικά, σε ποσοστό 62%.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Σε χώρους αναψυχής γίνονται οι τρεις στις πέντε παραβάσεις

Τρεις στις πέντε παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου γίνονται σε εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης.

Δεύτερος στη λίστα των παραβατών είναι ο δημόσιος τομέας, καθώς οι καταγγελίες για κάπνισμα σε υπηρεσίες, εφορίες, ακόμη και σε νοσοκομεία πέφτουν «βροχή». Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία της Γραμμής Ενημέρωσης και Υποστήριξης για το Κάπνισμα (1142) του υπουργείου Υγείας.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων (1η Ιουλίου) έως τις 21 Οκτωβρίου το 1142 δέχτηκε 119.126 κλήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε παροχή πληροφοριών και βοήθειας, καθώς οι καταγγελίες ήταν μόνο 2.479.

Από αυτές, το 59% αφορούν μη εφαρμογή του νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 16% εργασιακούς χώρους δημόσιου τομέα, 13% ταξί και σταθμούς και μόλις το 12% εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την Αττική (1.341), την κεντρική Μακεδονία (357), την Κρήτη (119) και την Πελοπόννησο (117).

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Ενα 4ωρο σε κλαμπ ίσον συμβίωση με καπνιστή για 1 μήνα!

Σε τεράστιες ποσότητες καπνού εκτίθενται πελάτες και εργαζόμενοι σε κέντρα διασκέδασης. Η τετράωρη έκθεση στο περιβάλλον ενός «κλαμπ» ισοδυναμεί με συμβίωση με καπνιστή για έναν μήνα. Η μέση έκθεση των εργαζομένων σε μπαρ είναι τριπλάσια ή πολλαπλάσια της έκθεσης λόγω της συμβίωσης με καπνιστή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στο «παθητικό κάπνισμα» εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αιτία αύξησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, ως αέρια ή μικροσκοπικά σωματίδια, 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 250 γνωστές καρκινογόνοι ουσίες.

Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Σε έναν 25χρονο, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα μειώνει τον προσδόκιμο χρόνο ζωής κατά 4,6 έτη, ενώ σε έναν καπνιστή δύο πακέτων η μείωση είναι 8,3 έτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: Έθνος, 24-10-2009,
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7438848

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails