Κυριακή, 16 Νοεμβρίου 2008

Κι άλλη νεκρή αρκούδα

Απλά για να καταλάβουμε το μέγεθος του προβλήματος, αναδημοσιεύουμε για πολλοστή φορά (ίσως 10 περίπου) από τον Αρκτούρο για νεκρή αρκούδα στη δυτική Μακεδονία μετά από σύγκρουση με αυτοκίνητο:

Ενήλικη αρσενική αρκούδα (περίπου 15 ετών, 250 κιλά) βρέθηκε νεκρή κοντά στο Βογατσικό Καστοριάς.

Την ερευνητική ομάδα του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ που έσπευσε αμέσως στον τόπο του ατυχήματος, ειδοποίησαν οι Αστυνομικές και Πυροσβεστικές Αρχές της περιοχής. Παρευρέθηκαν ακόμη εκπρόσωποι του Δασαρχείου Καστοριάς καθώς και η κτηνίατρος της οργάνωσης Καλλιστώ που αναισθητοποίησε το ζώο.

Το σφοδρό τροχαίο ατύχημα έλαβε χώρα στις 8.30 το βράδυ, σε επαρχιακό δρόμο στην περιοχή Βογατσικού Καστοριάς. Η αρκούδα έφερε σοβαρά τραύματα στη σπονδυλική στήλη και τα πίσω πόδια της ήταν εντελώς ακινητοποιημένα. Το αυτοκίνητο έπαθε σοβαρές ζημιές, ευτυχώς όμως ο οδηγός δεν τραυματίστηκε.

Το ζώο εξέπνευσε στις 01.10 μετά τα μεσάνυχτα από ακατάσχετη αιμορραγία.

Η Κτηνιατρική Υπηρεσία της Νομαρχίας Καστοριάς θα προβεί σε νεκροψία και αύριο θα εκδώσει τα επίσημα αποτελέσματα ενώ το ζώο θα ταφεί από τη Δασική Υπηρεσία Καστοριάς.
Είναι το 20ο συνολικά νεκρό άτομο αρκούδας σε 1,5 χρόνο από τροχαία ατυχήματα,
πυροβολισμούς και δηλητηριασμένα δολώματα, αριθμός πολύ ανησυχητικός για την αργή και δύσκολη αναπαραγωγή του σπάνιου είδους που αριθμεί περίπου 200 (εκτίμηση ελάχιστου πληθυσμού) ζώα στην Ελλάδα.

Άλλος αριθμός που μας αφορά είναι επίσημα το 5ο τροχαίο στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας από τον περασμένο Ιούνιο και μέχρι σήμερα, ενώ άλλα δύο τροχαία αναφέρθηκαν στον ΑΡΚΤΟΥΡΟ από οδηγούς στο Νεστόριο Καστοριάς και στο Βογατσικό χωρίς όμως σοβαρό τραυματισμό ανθρώπου ή αρκούδας.

Για άλλη μια φορά να τονίσουμε την ανάγκη εφαρμογής του απλού μέτρου της σήμανσης σε περιοχές που ζει η αρκούδα και περισσότερο στην περιφέρεια της Δυτικής Μακεδονίας όπου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων αυξάνεται ραγδαία.

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ έχει αναδείξει επανειλημμένα το πρόβλημα και με δύο ειδικά υπομνήματα έχει υποδείξει στις αρμόδιες Υπηρεσίες αναλυτικά μέτρα περιορισμού των τροχαίων ατυχημάτων αλλά και δασικής διαχείρισης με στόχο την προστασία ανθρώπου και αρκούδας στις κρίσιμες για το είδος περιοχές.

http://arcturos.wordpress.com/2008/11/13/1-2/#comments

Δεν ξέρω ποια τι να πω για το θέμα των αρκούδων. Κάθε μήνα στο περίπου ακούμε και για έναν θάνατο με ευθύνη κάποιας ανθρώπινης δραστηριότητας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κάτι πρέπει να γίνει, καθώς το μεγαλόσωμο αυτό θηλαστικό αντιμετωπίζει μεγάλες πιέσεις λόγω κατακερματισμού του ενδιαιτήματος του (βλ. Εγνατία Οδός), αλλά και λόγω μείωσης του (βλ. φωτιά στο Γράμμο το 2007)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails