Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2008

Ανησυχίες για το μόλυβδο από σκάγια στο κρέας θηραμάτων

Τελικά ίσως δεν είναι μόνο τα θηράματα που έχουν λόγο να ανησυχούν για το κυνήγι. Αμερικανική μελέτη ανίχνευσε μόλυβδο στο αίμα όσων καταναλώνουν κρέας ζώων που σκοτώθηκαν με σκάγια ή σφαίρες κατασκευασμένες από το τοξικό βαρύ μέταλλο. Τα νήπια και οι έγκυες πρέπει να το αποφεύγουν, συνιστούν οι ερευνητές.

Η μελέτη των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) εξέτασε τα επίπεδα μολύβδου στο αίμα 700 κατοίκων της Βόρειας Ντακότα, όπου το κυνήγι ελαφιών είναι δημοφιλές. Όσοι κατανάλωναν κυνήγι που είχε σκοτωθεί με μολύβδινα σκάγια ή σφαίρες παρουσίαζαν υψηλότερες συγκεντρώσεις.

Τα αυξημένα αυτά επίπεδα δεν θεωρούνται επικίνδυνα για τους ενήλικες και τα παιδιά πάνω από έξι ετών, ωστόσο οι έγκυες και τα νήπια θεωρούνται ομάδες πιο ευάλωτες στο μόλυβδο, o oποίος μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ανάπτυξη του εγκεφάλου, ακόμα και εγκεφαλικές βλάβες και θάνατο σε ακραίες περιπτώσεις.

«Η επίδραση είναι μικρή αλλά αρκετά μεγάλη για να αποτελεί πηγή ανησυχίας» δήλωσε ο Στίβεν Πίκαρντ, επιδημιολόγος των CDC που συμμετείχε στη μελέτη. Πάντως «κανείς δεν βρισκόταν σε κίνδυνο από αυτά τα επίπεδα μολύβδου» διευκρίνισε.

Οι Αρχές της Βόρειας Ντακότα και άλλων αμερικανικών πολιτειών έχουν εκδόσει προειδοποιήσεις για τις μολύβδινες σφαίρες από την περασμένη άνοιξη, όταν έρευνα με αξονικές τομογραφίες εντόπισε ίχνη μολύβδου σε δείγματα κρέατος από ελάφι.

Ξεχωριστή μελέτη της υπηρεσίας Εθνικών Πόρων της Μινεσότα είχε εντοπίσει θραύσματα από μολύβδινα σκάγια ακόμα και σε απόσταση 45 εκατοστών από τα τραύματα.

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=955680&lngDtrID=252

Πριν από λίγες μέρες αναρτήσαμε ένα άρθρο με τις συνέπειες του μολύβδου από τα σκάγια των κυνηγών. Σήμερα, με χαρά διαβάζουμε στο in.gr ένα παρόμοιο άρθρο που αφορά κυνήγι θηλαστικών (ελαφιών). Μπορούμε συνεπώς να κατανοήσουμε τη σοβαρότητα του προβλήματος και την ανάγκη για τουλάχιστον άμεση κατάργηση των σκαγιών που φέρουν σβώλους μολύβδου, με άλλα λιγότερο βλαβερά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails