Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2008

Γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι «μολύνει» ντόπιες ποικιλίες στο Μεξικό

Γονίδια από γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες αραβόσιτου έχουν περάσει σε πολύτιμες ντόπιες ποικιλίες του Μεξικού από όπου κατάγεται το φυτό, επιβεβαιώνει νέα μελέτη.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, έρευνα για λογαριασμό της αυστριακής κυβέρνησης διαπιστώνει ότι μια ποικιλία γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού μειώνει τη γονιμότητα στα ποντίκια. Ωστόσο οι ερευνητές εκτιμούν ότι το συμπέρασμα δεν μπορεί να επεκταθεί στον άνθρωπο χωρίς περαιτέρω μελέτες και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Γενετική επιμόλυνση

Οι ερευνητές του Εθνικού Αυτόνομου Πανεπιστημίου του Μεξικού αναφέρουν στην επιθεώρηση Molecular Ecology ότι ανίχνευσαν ξένα γονίδια σε τρεις από τις 23 τοποθεσίες που εξετάστηκαν.

Η διαπίστωση φαίνεται να επιβεβαιώνει ανάλογη έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2001 στο Nature και δέχτηκε έντονες επικρίσεις σε θέματα μεθοδολογίας, αναφέρει ο δικτυακός τόπος του περιοδικού.

Το θέμα είναι σημαντικό δεδομένου ότι το Μεξικό είναι η χώρα καταγωγής του αραβόσιτου. Η κυβέρνηση της χώρας απαγόρευσε το 1998 τις γενετικές τροποποιημένες καλλιέργειες σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τις γονιδιακές δεξαμενές των 60 ντόπιων ποικιλιών και των άγριων συγγενών τους.

Σύμφωνα όμως με τον τοπικό Τύπο τουλάχιστον 700 στρέμματα γενετικά τροποποιημένου αραβόσιτου έχουν φυτευτεί από αγρότες στη βόρεια πολιτεία της Τσιουάουα.

Στην τελευταία μελέτη οι ερευνητές προχώρησαν σε γενετική ανάλυση χιλιάδων σπόρων κα φύλλων και ανίχνευσαν δύο ξένα γονίδια, στο 1% των 100 αγρών που εξετάστηκαν.
Η ομάδα ζητά τώρα την καθιέρωση μοριακών ελέγχων στις σοδειές καλαμποκιού.

Επιπτώσεις στα ποντίκια;

Στο μεταξύ, πειράματα του Πανεπιστημίου Κτηνιατρικής της Βιέννης, για λογαριασμό της Αυστριακής κυβέρνησης, έδειξαν ότι τα ποντίκια που καταναλώνουν τροφή αποτελούμενη κατά 33% από γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι άρχισαν να έχουν λιγότερους απογόνους έπειτα από μερικές γενιές.

Οι ερευνητές διευκρινίζουν όμως ότι η εξαγωγή συμπερασμάτων δεν είναι ασφαλής βάσει των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων που παρουσίασαν.

«Πρόκειται για μεμονωμένη περίπτωση και τα αποτελέσματα δεν μπορεί με κανένα τρόπο να επεκταθούν στους ανθρώπους» τονίζει η αυστριακή υπηρεσία ασφάλειας τροφίμων, από την οποία παρουσιάστηκε η μελέτη.

«Απαιτείται επειγόντως επιβεβαίωση αυτών των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων μέσω περαιτέρω μελετών» πρόσθεσε ο Γιούργκεν Ζέντεκ, επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας.

Παρά αυτές τις επιφυλάξεις, περιβαλλοντικές οργανώσεις όπως η Global 2000 και η Greenpeace έσπευσαν να επικαλεστούν την έρευνα για να ζητήσουν απαγόρευση των γενετικά τροποποιημένων τροφίμων λόγω «δυνητικών κινδύνων» για την ανθρώπινη υγεία και αναπαραγωγή, αναφέρει το AFP.

Η επίτροπος Υγείας της ΕΕ Ανδρούλα Βασιλείου ζήτησε αντίγραφο της μελέτης προκειμένου να το διαβιβάσει στην Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων.

Newsroom ΔΟΛ

http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=957537&lngDtrID=252

Οι δύο μεγαλύτεροι φόβοι από τις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες, ανθρώπινη υγεία και επιμόλυνση ντόπιων ποικιλιών, φαίνεται να επαληθεύονται (αν και πρέπει να υπάρξει περισσότεροι έρευνα). Ας ελπίσουμε να βγουν γρήγορα ασφαλή συμπεράσματα για να ξέρουμε που βαδίζουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails