Πέμπτη 20 Μαρτίου 2008

Έδεσσα, η πόλη των καταρρακτών

Το τριήμερο 15-17 Μαρτίου ήμασταν στην Έδεσσα. Μέσω κάποιων περιγραφών και φωτογραφιών θα θέλαμε να σας δώσουμε μία γεύση της πόλης και φυσικά της ορνιθοπανίδας της.

Ας αρχίσουμε με μια φωτογραφία των καταρρακτών. Για την ακρίβεια, αυτός είναι ο μεγάλος καταρράκτης.



Στα πολλά ρυάκια που διασχίζουν την πόλη, φυσικά είναι να συναντήσαμε σουσουράδες. Στην φωτογραφία που ακολουθεί φαίνεται μία σταχτοσουσουράδα (Motacilla cinerea). Δυστυχώς τα φωτογραφικά μέσα που διαθέτουμε δεν επιτρέπουν μεγαλύτερη ανάλυση για ένα πτηνό τέτοιου μεγέθους.



Τρία χιλιόμετρα έξω από την Έδεσσα και ακολουθώντας μία όμορφη περιπατητική διαδρομή (στην οποία είχαμε την τύχη να συναντήσουμε ένα σκίουρο) φτάσαμε στην αρχαία κάτω πόλη, τον Λόγγο. Ένα πλάνο του φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Ένα αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι στις πλατείες της πόλης δεν κυριαρχούσαν οι κουρούνες (Corvus corone), όπως στη Θεσσαλονίκη, αλλά οι κάπως πιο κομψές κάργιες (Corvus monedula). Στον παρακάτω «σχηματισμό παρέλασης» απεικονίζονται δύο από αυτές.



Η επίσκεψη που κάναμε στο λαογραφικό μουσείο της πόλης, μας επιφύλασσε μία έκπληξη. Η έκπληξη αυτή, που φαίνεται στην παρακάτω φωτογραφία, δεν είναι τίποτα άλλο παρά ένα μικροσκόπιο, το οποίο χρησιμοποιούσαν στην παραγωγή μεταξοσκώληκα για να ξεχωρίσουν τα γονιμοποιημένα αβγά από τα κλούβια. Όπως καταλάβατε, στην περιοχή κάποτε υπήρχαν αρκετά σηροτροφεία τόσο για την παραγωγή μεταξιού όσο και για το εμπόριο μεταξοσκωλήκων.


Ένα «φυσικό» μνημείο της πόλης είναι το φυτό Γκίγκο το Δίλοβο (Ginko biloba), που είναι ιθαγενές φυτό της Κίνας και φυτεύτηκε στην περιοχή εκατοντάδες χρόνια πριν και ευδοκίμησε. Το Ginko biloba είναι το μοναδικό πλατύφυλλο κωνοφόρο. Δυστυχώς. Επειδή είναι φυλλοβόλο, στην φωτογραφία δεν ξεχωρίζει από κάποιο κλασσικό δέντρο που μπορεί να συναντήσει κανείς στην Ελλάδα.


Και για να μη κατηγορηθούμε ότι δεν είναι Ginko biloba, δείχνουμε και την ταμπέλα που βρίσκεται στη βάση του φυτού.


Κοντά στους καταρράκτες λειτουργεί ένα ενυδρείο-ερπετόριο, με ποικιλία ειδών, τόσο της περιοχής της Έδεσσας (καθώς εκεί βρίσκεται ο υγρότοπος του Άγρα) αλλά και τροπικών περιοχών. Τα τροπικά είδη που βρίσκονταν εκεί ήταν δωρεές από διάφορους ιδιώτες που είτε τα βαρέθηκαν είτε δυσκολευόταν στην περιποίησή τους. Έτσι, η λειτουργία του ενυδρείου-ερπετορίου κρίνεται θετική καθώς συμβάλει στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση του κοινού χωρίς να προκαλεί απώλειες στους πληθυσμούς κινδυνευόντων ειδών. Στην φωτογραφία που ακολουθεί είναι ένα τεράστιο ιγκουάνα (Iguana iguana).


Στην περιοχή από τους ιπτάμενους φίλους μας απαντούσαν πολλά κοτσύφια. Στην φωτογραφία που ακολουθεί, απεικονίζεται ένα θηλυκό κοτσύφι (Turdus merula), το οποίο ετοίμαζε τη φωλιά του.

Τελειώνοντας, μία ακόμα φωτογραφία από τους καταρράκτες με ένα εκπληκτικό ουράνιο τόξο!


Για το τέλος, ας αναφερθούμε λίγο στα αρπακτικά πουλιά που συναντήσαμε εκεί. Παρατηρήσαμε λοιπόν 4 γερακίνες, πιθανώς του υποείδους vulpinus (Buteo buteo spp. vulpinus). Ακόμα, ένα ξεφτέρι (Accipiter nisus) που κυνηγούσε ένα μικρόπουλο και τέλος ένα βραχοκιρκίνεζο (Falco tinnunculus).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails