Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ρύπανση κάνει πουλιά να κελαηδούν καλύτερα

Η ρύπανση μπορεί να οδηγήσει τα αρσενικά πτηνά να αλλάξουν τον τόνο κελαηδίσματός τους και να τα κάνει να κελαηδούν καλύετρα από πριν. Αυτό μπορεί να κάνει τα πουλιά να προτιμόυν τη ρύπανση, ως την τελική καταστροφή τους.

Οι επιστήμονες επικέντρωσαν τις έρευνές τους σε ψαρόνια (Sturnus vulgaris) που αναζητούσαν την τροφή τους (γεωσκώληκες) σε εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων. Οι περιοχές αυτές ήταν ρυπασμένες με ουσίες που μιμούνταν τη δράση των οιστρογόνων.



Αφού καθόρισαν σε τι ρυπαντικές ουσίες εκτίθονταν τα πουλιά, ο ηθολόγος-οικολόγος Shai Markman τπο πανεπιστημίου του Κάρντιφ στην Ουαλία και οι συνεργάτες του τάισαν τα ψαρόνια με σκουλίκια των αλεύρων που είτε ήταν καθαρά είτε είχαν φορτωμένα με τους ίδιους ρυπαντές.

Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι ρυπαντές αύξησαν σημαντικά την περιοχή του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνο για την πολυπλοκότητα του τραγουδιού στα αρσενικά άτομα. Τα αρσενικά, έτσι, κελαηδούσαν πιο συχνά και τα τραγούδια τους έγιναν πιο μεγάλα και πολύπλοκα και προτιμόντουσαν από τα θηλυκά.

"Αυτό είναι το πρώτο στοιχείο ότι οι περιβαλλοντικοί ρυπαντές όχι μόνο επηρεάζουν, αλλά παραδόξως βελτιώνουν ένα σημαντικο χαρακτηριστικό της ποιότητας ενός αρσενικου, όπως το τραγούδι" είπε η ηθολόγος-οικολόγος Katherine Buchanan του πανεπιστημίου του Κάρντιφ.



Δυστυχώς, οι ρυπαντές εξασθενούν τα πουλιά, παρακωλύοντας το ανοσοποιητικό τους σύστημα. Η ανησυχία τώρα επικεντρώνεται στο γεγονός ότι τα θηλυκά θα προτιμούν τα αρσενικά που κελαηδούν καλύτερα αλλά είναι χειρότερα στη φυσιολογία τους.

"Τα αποτελέσματά μας προτείνουν ότι τα θηλυκά άτομα θα προτιμόυν για ζευγάρωμα τα αρσενικά που αναζητούν τροφή σε ρυπασμένες περιοχές" είπε η Buchanan στο LiveScience. "Αυτό είναι κακό καθώς γνωρίζουμε ότι η ρύπανση επηρεάζει τις ανοσοποιητικές λειτουργίες. Δεν γνωρίζουμε εάν επίσης αυτό επηράζει την ικανότητά τους να βρίσκουν τροφή για τα νεογνά ή και τη γονιμότητά τους. Η ρύπανση θα μπορούσε να έχει δραματικές συνέπειες για τον πληθυσμό τους."

"Είναι αρκετά πιθανό ότι ένα ολόκληρο φάσμα πουλιών θα επηρεαστούν με τον ίδιο τρόπο" πρόσθεσε η Buchanan. "Ξέρουμε ότι κορακοειδή- όπως οι κίσσες και οι κόρακες για παράδειγμα- χρησιμοποιούν τις εγκαταστάσεις επεξεργασίας λυμάτων ως περιοχή αναζήτησης τροφής, όταν τα αποθέματα τροφής είναι λίγα."

Τα αποτελέσματα αυτώ ντων ρυπαντών στα θηλυκά παραμένουν άγνωστες. "Θα μπορούσαμε να δούμε θηλυκά να αρχίζουν να κελαηδούν, ενώ κανονικά δεν το κάνουν" λέει η Buchanan.

LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails