Πέμπτη 6 Μαρτίου 2008

Εξελικτικό σκάνδαλο...εξέλιξη χωρίς αναπαραγωγή

Λίγα είδη ζώων ή φυτών αναπαράγονται μόνο μονογονικά – και αυτά που το κάνουν σπάνια αποτελούν ένα ολόκληρο γένος, πόσο μάλλον ένα υψιλότερο ταξινομικό επίπεδο. Οι παρατηρήσεις αυτές έτειναν να δείχνουν ότι η απώλεια της αμφιγονικής αναπαραγωγής είναι ένα αδιέξοδο στην εξελικτική πορεία και οδηγεί στην πρόορη εξεφάνιση. Ενάντια σε αυτή τη γενίκευση, ολόκληρη Κλάση Bdelloidea του Φύλου Rotifera αποτελεί τη ριζική εξαίρεση και ένα «εξελικτικό σκάνδαλο».

Έτσι ξεκινάει η εργασία των D. Welch και M. Meselson που δημοσιεύθηκε το 2000 στο δημοφιλέστατο επιστημονικό περιοδικό Science. Οι δύο αυτοί ερευνητές με την υπόθεση ότι αν όντως τα Bdelloidea δεν αναπαράγονται σεξουαλικά για 40 εκατομμύρια χρόνια, το γονιδίωμά τους θα έχει αποκλίνει κατά πολύ, απέδειξαν ότι όντως κάτι τέτοιο έχει συμβεί. Τα συμπεράσματα της εργασίας τους δείχνουν ένα εξελικτικό σκάνδαλο όπως το ονομάζουν οι ίδιοι, που αφορά της εξέλιξη επί 40 εκατομμύρια χρόνια της Κλάσης Bdelloidea χωρίς την σεξουαλική αναπαραγωγή και γονιδιακή ανταλλαγή.

Η έρευνά τους επικεντρώθηκε σε 4 είδη της κλάσης Bdelloidea και συγκεκριμένα στα Philodina roseola, Macrotrachela quadricornifera, Adineta vaga, Habrotrocha constricta. Οι φωτογραφίες δείχνουν τα 3 πρώτα με τη σειρά που καταγράφονται. Στα είδη αυτά μελέτησαν 4 γονίδια, το hsp82, το tbp, το rpo131 και το tpi. Έτσι, έδειξαν ότι η απόκλιση των γονιδίων αυτών στα Bdelloidea ήταν πολύ μεγάλη. Πράγμα που αποδεικνύει την μονογονική αναπαραγωγή για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Να συμπληρώσουμε ότι γενικά στο Φύλο Rotifera δεν εμφανίζονται συχνά αρσενικά άτομα για να υπάρξει αμφιγονική αναπαραγωγή. Όταν εμφανιστούν στερούνται πεπτικού σωλήνα, και ο ρόλος του είναι αποκλειστικά η γονιμοποίηση των ωαρίων και η δημιουργία διαπαυσιακών αβγών, που «ανθίζουν» μόνο όταν υπάρχουν ευνοϊκές συνθήκες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails