Δευτέρα 3 Μαρτίου 2008

Να αποσυρθεί η παρωδία Εθνικού Χωροταξικού

Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, ΑΡΧΕΛΩΝ, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρία Προστασίας της Φύσης, Ελληνική Ορνιθολογική Εταρεία, Καλλιστώ, Δίκτυο Μεσόγειος SOS, MΟm-Εταιρία Μελέτης και Προστασίας της Μεσογειακής Φώκιας, Greenpeace και WWF Ελλάς ζητούν την απόσυρση του σχεδίου Γενικού Πλαισίου Χωροταξικού Σχεδιασμού που παρουσίασε χθες ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς και ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή.



Έχοντας εδώ και χρόνια υποστηρίξει την επείγουσα ανάγκη για ολοκληρωμένο και ουσιαστικό χωροταξικό σχεδιασμό, οι δέκα οργανώσεις με μεγάλη λύπη διαπιστώνουν πως:
  1. Η ανάγκη ολοκλήρωσης του χωροταξικού σχεδιασμού είναι επιτακτική. Σε καμιά περίπτωση όμως δεν μπορεί να γίνεται δικαιολογία για την προώθηση ενός σχεδίου που υπόσχεται διαιώνιση προβλημάτων, νομιμοποίηση αυθαιρεσιών και όχι λύσεις.

  2. Το σχέδιο Σουφλιά αναλίσκεται σε αναφορές σειράς κατασκευαστικών έργων, χωρίς να τα εντάσσει σε ένα ενιαίο όραμα, αντί να χαράζει τις κατευθύνσεις μιας οικολογικά βιώσιμης ανάπτυξης.

  3. Ενώ θα όφειλε να δώσει συγκεκριμένες κατευθύνσεις για ουσιαστική προστασία του περιβάλλοντος, του φυσικού χώρου και των φυσικών πόρων, το σχέδιο Σουφλιά απλώς παραθέτει καταλόγους με τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας έναντι των αντίστοιχων Κοινοτικών πολιτικών.

  4. Το αποτέλεσμα της θεσμοθετημένης διαδικασίας «διαβούλευσης» στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξίας, που τελικά κατέληξε σε παρωδία, ήταν η εσπευσμένη και γενικόλογη ενσωμάτωση επιλεγμένων απόψεων φορέων και η διαμόρφωση ενός τελικού σχεδίου χωρίς καμία συνοχή.

Οι δέκα περιβαλλοντικές οργανώσεις καλούν το ΥΠΕΧΩΔΕ να αποσύρει αυτό το σχέδιο και να ξεκινήσει διαδικασία επεξεργασίας νέου σχεδίου, με ακλόνητη επιστημονική βάση και μέσα από ανοιχτές και ειλικρινείς διαδικασίες διαβούλευσης. Ζητούν επίσης από τους Έλληνες βουλευτές να καταψηφίσουν το σχέδιο Σουφλιά, αν προηγουμένως δεν έχει υποβληθεί σε σοβαρές και επί της ουσίας αλλαγές.

Δηλώνουμε σαφώς ότι θα σταθούμε στο πλευρό της πολιτείας στη διαδικασία διαμόρφωσης ενός επιστημονικά άρτιου Εθνικού Χωροταξικού μέσα από ανοιχτές διαδικασίες διαβούλευσης.

Πληροφορίες:
Θεοδότα Νάντσου, WWF Ελλάς, 6977075345
Κρίτων Αρσένης, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Περιβάλλοντος & Πολιτισμού, 210 3225245

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails