Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Τα πουλιά ως κλειδιά διατήρησης οικοσυστήματος


Τα σποροφάγα πουλιά στο Serengeti εθνικό πάρκο της Τανζανίας είναι υποχρεωτικά έτσι ώστε να διατηρηθεί το δάσος. λένε οι επιστήμονες. Μία απουσία των πουλιών αυτών είναι έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση των δέντρων.

Στο περιοδικό Science o Gregory Sharam και οι συνάδελφοί του περιγράφουν ακριβώς πως τα πουλιά βοηθούν την διατήρηση των δασών στο οικοσύστημα του Seregneti ελέγχοντας των αριθμό των σκαθαριών που είναι επιβλαβή για τους σπόρους. Ακόμα, επιδεικνύουν τι μπορεί να συμβεί στο δάσος αν εξαλειφθούν τα πουλιά.


Η έρευνά τους επεξηγεί πρώτον το πως μία σταθερή βοικοινωνότητα διατηρείται και δεύτερον το πως μπορεί να μπορεί να διαλυθεί από μία και μόνο ενόχληση.

Οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν ένα σύνολο δεδομένων από 40 χρόνια από την Τανζανία ώστε να μελετήσουν τις διασυνδετικές σχέσεις μεταξύ των πουλιών, των σκαθαριών και των δένδρων. Παρατήρησαν ότι, για το μεγαλύτερο κομμάτι τα σκαθάρια τρέφονταν με τους πεσμένους καρπούς που τα πουλιά ακόμα δεν είχαν φάει - αλλά όχι με σπόρους που τα πουλιά είχαν ήδη φάει και επεξεργαστεί. Με αυτόν τον τρόπο τα πουλιά προστατεύουν τους σπόρους (και τα δάση συνεπώς) μέσω της θρέψης τους, αλλά με την απουσία τους τα σκαθάρια μπορούν να προκαλέσουν μεγάλη μείωση στην ΄βλάστηση των σπόρων.

Τα πουλιά τρέφονται κυρίως με καρπούς μεταξύ πυκνών δέντρων και κλειστών φυλλωσιών, αλλά όχι τόσο πολύ μεταξύ αραιών δέντρων και ανοιχτών φυλλωσιών. Επομένως, όταν ενοχλήσεις, όπως οι φωτιές, ανοίγουν τις φυλλωσιές των δέντρων, τα πουλιά δεν επιστρέφουν και τα δάση δεν επανέρχονται ποτέ στις αρχικές τους πυκνότητες.

Πηγή: LiveScience

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails