Σάββατο 4 Ιουλίου 2009

Τοξικές «βόμβες» στα Χανιά

Μόνιμη απειλή για την ανθρώπινη ασφάλεια αλλά και «πηγή» ρύπανσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος αποτελούν για τους κατοίκους των Χανίων οι εκτοξεύσεις πυραύλων και τα τοξικά υπολείμματά τους από το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ. Αυτό καταγγέλλεται σε ανακοίνωση του συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», που εδρεύει στα Χανιά.

Στην ανακοίνωση-καταγγελία καταλογίζονται ευθέως ευθύνες στους αρμοδίους για πολύχρονη αδιαφορία και αδράνεια, ενώ ζητείται να δοθεί απάντηση για τα συνεχώς αυξανόμενα ποσοστά καρκίνων στην περιοχή. Όπως επισημαίνουν, η θάλασσα είναι διάσπαρτη από υπολείμματα παλιών και νέων εκτοξευμένων πυραύλων, όπως και σε περιοχές κοντά σε χωριά του Δήμου Ακρωτηρίου Χανίων, όπου εδρεύει το πεδίο βολής του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με τους «Φίλους του Βυθού», το πρόβλημα είναι μόνιμο και παρότι το είχαν θίξει στο παρελθόν «δεν έχει γίνει το παραμικρό. Δεν έχει μαζευτεί ούτε ένας σκουριασμένος στόχος. Το βουνό συνεχίζει να έχει την εικόνα του σκουπιδότοπου και τα κατσίκια συνεχίζουν να βόσκουν αμέριμνα δίπλα στο κατεστραμμένο πολεμικό υλικό. Ίδια κατάσταση επικρατεί και στον βυθό της θάλασσας».


Ο πρόεδρος του συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», κ. Χάρης Καραβαράκης, μιλώντας στο «Έθνος», επεσήμανε ότι «η πραγματικότητα είναι ότι οι δοκιμές των πυραύλων γίνονται πάνω από τον θαλάσσιο χώρο και η πλειονότητα των υπολειμμάτων καταλήγει στη θάλασσα. Αυτά που βλέπουμε οφείλονται σε ένα ελάχιστο ποσοστό από τις βολές εκείνες που εκτρέπονται από την προβλεπόμενη θέση τους και καταλήγουν στο βουνό».

Μείζον πρόβλημα

Από την πλευρά του ο καθηγητής του Πολυτεχνείου και μέλος του ΔΣ του Συλλόγου «Φίλοι του Βυθού», Βασίλης Σαμολαδάς, χαρακτηρίζει μείζον το πρόβλημα και τις δραματικές επιπτώσεις του στην ανθρώπινη ασφάλεια - υγεία και στο περιβάλλον.

Κλείνοντας την ανακοίνωση-καταγγελία του, το προεδρείο του συλλόγου, αφού ζητεί την άμεση ενεργοποίηση των αρμοδίων, ταυτόχρονα διερωτάται: «Μέχρι πότε θα επιτρέπουμε να συνεχίζεται αυτή η ντροπή; Πού είναι η ευαισθησία των εκλεγμένων αρχόντων του τόπου μας και για ποιο λόγο ζητούν την ψήφο του χανιώτικου λαού; Δεν είναι υψίστης σημασίας ο σεβασμός του περιβάλλοντος και κατ επέκταση της υγείας των συμπολιτών μας; Μπορεί άραγε να πιστέψει κανείς ότι όλα αυτά τα υπολείμματα των δοκιμών είναι αβλαβή ή ότι δεν περνάνε στους ανθρώπους μέσω της διατροφικής αλυσίδας; Είναι άραγε άσχετα με τα αυξημένα ποσοστά καρκίνων στον τόπο μας;».

ΜΑΝΟΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ


Πηγή : Έθνος

Η θάλασσα εδώ και πάρα πολλά χρόνια (ίσως από τις απαρχές των ανθρωπίνων κοινωνιών) έχει θεωρηθεί ως μία απέραντη δεξαμενή απορριμάτων, αποβλήτων και πολλών άλλων όπως οι βόμβες. Έτσι, κάποιες από τις θάλασσες μας, κυρίως τα μέρη που γειτνιάζουν σε μεγαλουπόλεις, έχουν υποστεί πολύ μεγάλη ρύπανση, με αποτέλεσμα οι βιοκοινότητές τους να έχουν διαταραχθεί. Όσο πιο πολύ ευαισθητοποιείται η κοινωνία για θέματα γύρω από την θάλασσα, τόσο περισσότερα θα καταφέρει. Διότι, τα διάφορα εργοστάσια που ρυπαίνουν (ή το ΝΑΤΟ όπως στην περίπτωση που διαβάσαμε παραπάνω) δεν πρόκειται να ενδιαφερθούν για το θαλάσσιο κόσμο, και πάντα στα πλαίσια του κέρδους η θάλασσα θα αντιμετωπίζεται σαν χωματερή. Η γνώση και η δράση είναι τα μόνα μέσα που υπάρχουν για να αλλάξει η κατάσταση αυτή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails