Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Περίθαλψη άγριων ζώων: παρόν, μέλλον και ελπίδες

Ημερίδα με θέμα την περίθαλψη των άγριων ζώων στην Ελλάδα διοργάνωσε η Ε.Ο.Ε. στο πλαίσιο της Φοιτητικής Εβδομάδας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στις 12/11. Ήταν η πρώτη φορά που όλοι οι φορείς που ασχολούνται άμεσα ή έμμεσα με την περίθαλψη (ΜΚΟ, Πανεπιστημιακοί, Νομαρχία, Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων) βρέθηκαν στην ίδια αίθουσα και συζήτησαν για την περίθαλψη και τα προβλήματά της. Επιθυμία όλων είναι να συσταθεί ένα ευέλικτο δίκτυο επικοινωνίας, συνεργασίας και ανταλλαγής εμπειριών για τα επιστημονικά θέματα της περίθαλψης των άγριων ζώων, που όμως θα στοχεύει και στην επίλυση πρακτικών, καθημερινών δυσκολιών.

Παράλληλα, όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια Συντονιστική Επιτροπή που θα έχει ως πρωταρχικούς στόχους τη σύνταξη του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την περίθαλψη της άγριας πανίδας, τη δημιουργία Κώδικα Δεοντολογίας για τους εμπλεκόμενους φορείς, αλλά και την κατάθεση προτάσεων για τη βελτίωση της εθνικής νομοθεσίας. Η Βάση Δεδομένων του Υ.Α.Α.Τ., που αυτή τη στιγμή είναι ανενεργή, θα πρέπει να επαναλειτουργήσει με κοινά πρωτόκολλα για όλους, ώστε να αποτελεί κομβικό σημείο γνώσης, προστασίας και διαχείρισης της άγριας πανίδας.

Τέλος, τέθηκε το θέμα της χωροταξικής διασποράς των Κέντρων Περίθαλψης και επισημάνθηκε η έλλειψη ενός αντίστοιχου Κέντρου για τη Βόρεια Ελλάδα. Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία θεωρεί ιδιαιτέρα θετικά τα συμπεράσματα της πρώτης αυτής συνάντησης και καλεί όλους τους εμπλεκόμενους να αναλάβουν αντίστοιχες πρωτοβουλίες.

Από το newsletter της Ορνιθολογικής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails