Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Γιατί το κάπνισμα είναι επιβλαβές;

Πάνω από 4000 λόγοι να κόψετε το κάπνισμα

Στον καπνό των τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια. Εκτός από την νικοτίνη η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στις 2500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση τους.

Ανάμεσα στις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε μορφή σωματιδίων ξεχωρίζουν οι εξής:

Νικοτίνη: Είναι το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Η νικοτίνη είναι φάρμακο που διεγείρει την απελευθέρωση σε μεγάλες ποσότητες διάφορων ουσιών που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και άμεσα στην καρδιά αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η νικοτίνη σε μεγάλες ποσότητες είναι εξαιρετικά τοξική.

Πίσσα: Είναι καφέ και μοιάζει με σιρόπι. Η πίσσα είναι καρκινογόνος ουσία που εναποτίθεται στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα και απορροφάται σταδιακά. Η πίσσα είναι παρασκεύασμα πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, του αρσενικού, του κυανιδίου και του βενζολίου.

Στα αέρια περιλαμβάνονται:

Μονοξείδιο του άνθρακα: Αυτό δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ευκολότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές/ καρδιακές παθήσεις.


Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία

3 σχόλια:

sugarray είπε...

Κινητή «βόμβα» τα τσιγάρα καθώς τόσες πολλές χημικές ουσίες συγκεντρωμένες όλες μαζί δεν ξέρω που μπορούμε να συναντήσουμε. Και όλα αυτά τα βάζουμε ...μέσα μας. Καλύτερα να αναπνέω και να τρώω φυτοφάρμακα παρά να καπνίζω τόσο δηλητήριο...και να το πληρώνω και χρυσάφι. Το έχω κόψει το κάπνισμα εδώ και δύο χρόνια και με όσα περισσότερα διαβάζω γι’ αυτό τόσο πιο πολύ απορώ γιατί το έκανα αυτό στον εαυτό μου. Άγνοια, έλλειψη σεβασμού, εθισμός; Ίσως και όλα αυτά μαζί. Άλλος άνθρωπος νιώθω ήδη και με αυτά που διαβάζω αισθάνομαι ακόμα καλύτερα που μπόρεσα και απαλλάχτηκα.

Irene είπε...

Ακριβώς όπως τα λες είναι. Σε συγχαίρω που κατάφερες και το έκοψες, γιατί είναι κάτι δύσκολο και δεν έχουν όλοι τη δύναμη να τα καταφέρουν!

Να σαι καλά!

sugarray είπε...

Θέληση να υπάρχει Irene και όλα γίνονται. Άμα προλάβεις και το κόψεις και πριν είναι αργά ακόμα καλύτερα!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails