Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Ιστορία του κλίματος από απεκκρίσεις

Η επιστήμη κάθε λίγο και προοδεύει, πάει ένα βήμα παραπέρα. Βασικό συστατικό για να συμβεί κάτι τέτοιο είναι η ύπαρξη μυαλών που μπορούν να καινοτομήσουν. Πολλά τα παραδείγματα, θα αναφέρω ένα που διάβαζα τελευταία. Η πρωτότυπη αυτή σκέψη είναι η μελέτη απεκκριμάτων ζώων για την εξακρίβωση των κλιματολογικών συνθηκών που επικρατούσαν στην Αφρική κατά τις παγετώδεις περιόδους. Τα απεκκρίματα αυτά όπως καταλαβαίνει κανείς είναι από εκείνη την εποχή, και εδώ έγκειται η πρωτοτυπία.

Συγκεκριμένα, κάποιες ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από ένα είδος θηλαστικού (Procavia capensis) τα οποία είναι γνωστό ότι χρησιμοποιούν συγκεκριμένες περιοχές για τουαλέτες. Σε αυτές τις τοποθεσίες τα ούρα κρυσταλλοποιούνται και επιτρέπουν έτσι την ανάλυσή τους μετά από πολλά χρόνια καθώς διατηρείται το οργανικό υλικό που υπάρχει στα απεκκρίματα. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποιώντας τεχνικές από εγκληματολογικά εργαστήρια κατάφεραν να αναγνωρίσουν οργανικά μόρια με τα οποία στη συνέχεια μπόρεσαν να κατανοήσουν τη χλωρίδα που επικρατούσε στην περιοχή εκείνη την περίοδο.

Η μελέτη αυτή έδειξε τελικά ότι το κλίμα παρουσίαζε μία πολύ δυναμική κατάσταση η οποία άλλαζε. Η ουσία όμως δεν είναι το αποτέλεσμα καθ' εαυτό, αλλά οι προοπτικές που ανοίγονται και τα συμπεράσματα που είναι δυνατόν να εξαχθούν από τέτοιες μελέτες για το πως μεταβάλλεται το κλίμα σήμερα.

Πηγή: ScienceDaily

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Αγαπητέ φίλε πιάνεις ένα θέμα για το οποίο μπορούμε να μιλάμε για μέρες. Το κλίμα από την στιγμή που δημιουργήθηκε η γη έχει γνωρίσει φοβερές μεταπτώσεις και δεν αποκλείεται το φαινόμενο του θερποκηπίου που βιώνουμε σήμερα να αποτελεί μία τέτοια μετάπτωση, προκληθείσα όμως όχι από τα αέρια του θερμοκηπίου, αλλά από τη φυσική ροή και εξέλιξη του κόσμου που ζούμε.

Το πρόβλημά μας έγκειται στο ότι έχουμε την τάση να τα βλέπουμε όλα ανθρωποκεντρικά.

Το άρθρο που ανέβασες θα δώσει πολλές εξηγήσεις για τις μεταβολές της θερμοκρασίας.

Να σαι καλά ρε μάγκα!

biologion είπε...

Φίλε μου Κάνθαρε, όπως τα λες είναι. Το κλίμα έχει αλλάξει αμέτρητες φορές στην ιστορία της γης, με κλασσικότατο παράδειγμα τις συνεχείς εναλλαγές μεταξύ παγετώδων και μεσοπαγετώδων περιόδων κατά το Πλειόκαινο και το Πλειστόκαινο. Γιαυτό είναι σημαντικό να καταλάβουμε πλήρως τι συμβαίνει με το κλίμα.

Ευχαριστώ για το σχόλιο και εύχομαι καλό Σ/Κ!

Πορτιάτης είπε...

Φίλε Biologion χαίρομαι που σε ξαναβρίσκω μετά από πολύ καιρό!

Πολύ ενδιαφέρουσα (όπως πάντα) η ανάρτησή σου: στέκομαι στον καινοτόμο νου πολλών επιστημόνων, που αναφέρεις αρχικά, θεωρώντας τον ως το "Α" μιας έρευνας και φυσικά στην τελευταία παράγραφο που θα μπορούσε να είναι το αντίστοιχο "Ω".

Καλό μας χειμώνα!

biologion είπε...

Φίλτατε Πορτιατη χαίρομαι και εγώ που ξαναβρισκόμαστε!

Να' σαι καλά για τα καλά σου λόγια, χαίρομαι για το ότι συμφωνούμε!

Καλό χειμώνα λοιπόν να έχουμε...αν και προμηνύεται δύσκολος...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails