Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Απειλές προς τα μεταστευτικά είδη πουλιών

Η κλιματική αλλαγή απειλεί να θέσει σε περαιτέρω κίνδυνο εκατοντάδες είδη μεταναστευτικών πουλιών, που βρίσκονται είδη κάτω από στρες λόγω της απώλειας ενδιαιτήματος, της εισβολής ξένων ειδών αλλά και άλλων περιβαλλοντικών απειλών, συμπεραίνει μία καινούργια αναφορά από τον υπουργό Εσωτερικών των ΗΠΑ Ken Salazar.

Η αναφορά με τίτλο "Η κατάσταση των πουλιών: Η αναφορά του 2010 για τις Κλιματικές Αλλαγές" ("The state of the birds:2010 report on Climate Change) ακολουθεί μία περιεκτική αναφορά του περασμένου χρόνου που δείχνει ότι περίπου το ένα τρίτο των 800 ειδών πτηνών που διαβιούν στη χώρα είναι σε κίνδυνο, απειλούνται ή βρίσκονται σε σημαντική μείωση.

"Για πάνω από έναν αιώνα τα μεταναστευτικά πουλιά έχουν αντιμετωπίσει κινδύνους όπως το εμπορικό κυνήγι, η απώλεια των δασών, η χρήση του DTT και άλλων παρασιτοκτόνων, η απώλεια υγροτόπων και άλλων σημαντικών ενδιαιτημάτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών, ή άλλα προβλήματα της ανθρώπινης ανάπτυξης" λέει ο Salazar. "Τώρα αντιμετωπίζουν μία νέα απειλή, την κλιματική αλλαγή, που μπορεί να μεταβάλλει δραματικά το ενδιαίτημα και τα αποθέματα τροφής τους, αλλά και να σπρώξει πολλά είδη προς την εξαφάνιση".

Η αναφορά είναι αποτέλεσμα συνεργατικής δουλειάς μεταξύ της εταιρίας προστασίας των πουλιών των ΗΠΑ (U.S. North American Bird Conservation Initiative), ομοσπονδιακών και κρατικών φορέων άγριας ζωής αλλά και επιστημονικούς και διαχειριστικούς οργανισμούς, όπως η Audubon. Φανερώνεται λοιπόν, ότι η κλιματική αλλαγή θα φέρει ένα αυξανόμενο διασπαστικό αποτέλεσμα σε είδη πουλιών όλων των ενδιαιτημάτων, με τα ωκεάνια πουλιά και τα πουλιά της Χαβάης να αντιμετωπίζουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο.

"Όπως ακριβώς έκαναν το 1962 όταν ο Rachel Carson εξέδωσε την Σιωπηλή Άνοιξη (Silent Spring) , τα μεταναστευτικά πουλιά μας στέλνουν μηνύματα για την κατάσταση του πλανήτη" σημειώνει ο Salazar. "Αυτός είναι ο λόγος - που για πρώτη φορά - του Υπουργείο Εσωτερικών αναπτύσσει μία συντονισμένη στρατηγική για να σχεδιάσει και να ανταποκριθεί στα προβλήματα που προκαλεί η κλιματική αλλαγή στους πόρους που διαχειριζόμαστε".

Ο πρόεδρος της Audubon , Dr Frank Gill σχολίασε " Αυτή η ρηξικέλευθη αναφορά πρέπει να είναι η πολεμική κραυγή για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που νοιάζονται για τα πουλιά και τη φύση. Χρειάστηκαν αμέτρητοι πολίτες και επιστήμονες για να συλλεχθούν τα δεδομένα που έκαναν τη δημιουργία αυτής της αναφοράς εφικτή και θα χρειαστούν ακόμα περισσότεροι αφοσιωμένοι άνθρωποι για να γίνουν φανεροί οι κίνδυνοι που κρύβει. Μαζί μπορούμε να αλλάξουμε το μέλλον, όπως ακριβώς πράττει η Audubon για πάνω από έναν αιώνα".

Τα βασικά σημεία στα οποία καταλήγει η αναφορά είναι τα εξής:
- Τα ωκεάνια είδη είναι μεταξύ των πιο τρωτών ειδών, επειδή δεν μεγαλώνουν πολλά μικρά κάθε χρόνο, αντιμετωπίζουν προκλήσεις από ένα γρήγορα μεταβαλλόμενο θαλάσσια περιβάλλον και φωλιάζουν σε νησιά που μπορεί να πλημμυρίσουν καθώς υψώνεται το επίπεδο της θάλασσας. Όλα τα 67 είδη, όπως τα άλμπατρος, είναι από τα ευάλωτα είδη στην κλιματική αλλαγή.

- Τα πουλιά της Χαβάης, όπως τα κινδυνεύοντα Puaiohi Myadestes palmeri και ’Akiapōlā’au Hemignathus munroi ήδη αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές και προκαλούνται αυξανόμενα από ασθένειες κουνουπιών και την εισβολή ξενικών ειδών καθώς η κλιματική αλλαγή μεταβάλλει τα ενδιαιτήματά τους.

- Πουλιά σε παράκτια, αρκτικά/αλπικά και λιβαδικά οικοσυστήματα καθώς επίσης και αυτά που ζουν στην Καραϊβική και άλλα νησιά του Ειρηνικού Ωκεανού εμφανίζουν ενδιάμεσα επίπεδα τρώσης, ενώ τα περισσότερα είδη των υγροτόπων και των δασών δείχνουν σχετικά χαμηλή τρώση στην κλιματική αλλαγή.

- Για είδη πουλιών που είναι είδη κάτω από διαχειριστικό σχεδιασμό όπως τα Golden-cheeked Warbler Dendroica chrysoparia, Whooping Crane Grus americana, και Spectacled Eider Somateria fischeri, η επιπρόσθετη πίεση από την κλιματική αλλαγή μπορεί να επιταχύνει τη μείωση των πληθυσμών τους ή να εμποδίσει την προστασία τους.

- Η αναφορά αναγνώρισε κοινά είδη όπως τα American Oystercatcher Haematopus palliatus, Common Nighthawk Chordeiles minor και Northern Pintail Anas acuta που είναι πιθανό να μετατραπούν σε είδη που θα πρέπει να διαχειριστούν ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής.

"Οι κίνδυνοι αυτών των πουλιών αντανακλώνται σε θέματα αξίας για τους ανθρώπους, όπως η υγεία μας, η οικονομία μας, η ποιότητα της ζωής μας και η σταθερότητα του φυσικού κόσμου" λέει ο Glen Olson της Audubon. "Αν όμως βοηθήσουμε τα πουλιά να αντιμετωπίσουν ένα μεταβαλλόμενο κλίμα βοηθάμε στην ουσία και τους εαυτούς μας".

Η αναφορά προσφέρει λύσεις που καταδεικνύουν το πως δουλεύοντας μαζί οργανώσεις και μεμονωμένα άτομα μπορούν να έχουν ένα θετικό αντίκτυπο στα πουλιά των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, η μελέτη υποδεικνύει ότι ο τρόπος με τον οποίο η γη διαχειρίζεται μπορεί να μετριάσει την κλιματική αλλαγή και να βοηθήσει τα πουλιά να προσαρμοστούν στις μεταβαλλόμενες συνθήκες. Για παράδειγμα, η διατήρηση πλούσιων σε άνθρακα δασών και υγροτόπων και η δημιουργία κινήτρων για την αποφυγή της αποδάσωσης μπορεί να μειώσουν τις εκπομπές και να προσφέρουν ανεκτίμητα ενδιαιτήματα άγριας ζωής.

Πηγή BirdLife

2 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Νομίζω όλο το άρθρο συνοψίζεται στην εξής πρόταση:
'Για πάνω από έναν αιώνα τα μεταναστευτικά πουλιά έχουν αντιμετωπίσει κινδύνους όπως το εμπορικό κυνήγι, η απώλεια των δασών, η χρήση του DTT και άλλων παρασιτοκτόνων, η απώλεια υγροτόπων και άλλων σημαντικών ενδιαιτημάτων, η εισαγωγή ξενικών ειδών, ή άλλα προβλήματα της ανθρώπινης ανάπτυξης.'

Το θέμα είναι ότι μέχρι να καταλάβουμε το πρόβλημα ίσως είναι πολύ αργά.

biologion είπε...

Δυστυχώς έχει λίγο μόνο καιρό που ο άνθρωπος άρχισε σιγά σιγά να καταλαβαίνει (και μιλάω μόνο για το απλό πολίτη φυσικά) ότι πρέπει να συνυπάρξει με την άγρια ζωή που τον περιβάλει και όχι να την καταστρέφει. Στην περίπτωση των πουλιών ισχύει ακόμα εντονότερα αυτό καθώς οι ζημιές που τους προκαλόυμε ήταν και είναι πολύ μεγάλες!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails