Πέμπτη 23 Απριλίου 2009

Πλαστικές σακούλες και επιπτώσεις στην θαλάσσια άγρια ζωή

Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο Dalhousie στον Καναδά ρίχνει φως σε μια ανησυχητική απειλή στη θαλάσσια ζωή και τα πλαστικά συντρίμμια. Η μελέτη εξέτασε τις εκθέσεις νεκροψίας περισσότερων από 400 δερματοχελώνων , βρίσκοντας πλαστικό στα χωνευτικά συστήματα περισσότερων από του ενός τρίτου των ζώων. Οι πλαστικές τσάντες ήταν η πιο επικρατούσα εύρεση, εν τούτοις τεμάχια μπαλονιών, πετονιές, κουτάλια και περιτυλίγματα καραμελών ήταν μεταξύ των άλλων υλικών που βρέθηκαν.

Η δερματοχελώνα (Dermochelys coriacea) είναι ένα οριακά απειλούμενο με εξαφάνιση είδος, με περίπου 25.000 ώριμα θηλυκά να παραμένουν. Είναι η κύρια διατροφή τους με μέδουσες που ανάγκασε τους επιστήμονες να εστιάσουν για ίχνη πλαστικού στα συστήματά τους. Η σύγχυση των αυξανόμενων ποσών πλαστικών τσαντών που παρασύρουν τα ρεύματα με μέδουσες προκαλεί τη ζημιά στις χελώνες.

Η πρόσφατα δημοσιευμένη έκθεση "Ωκεάνιας Συντήρησης", "μια πλημμυρίδα των ωκεάνιων συντριμμιών και τι μπορούμε να κάνουμε για αυτήν", διαπίστωσε ότι οι πλαστικές τσάντες αποτέλεσαν 12 τοις εκατό όλων των θαλασσίων συντριμμιών που συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια του 23ου ετήσιου διεθνούς παράκτιου καθαρισμού τους. Τα πλαστικά μπουκάλια και τα πλαστικά καλύμματα και τα καπάκια ήταν επίσης επικρατούντα με έξι και οκτώ τοις εκατό αντίστοιχα.

Τα συνθετικά υλικά έχουν αντικαταστήσει τα οργανικά υλικά ως το πιο κοινό συστατικό των θαλασσίων συντριμμιών τα τελευταία χρόνια. Τα πλαστικά, παραδείγματος χάριν, είναι συχνά ελαφριά και ιδιαίτερα επιπλέοντα, επιτρέποντας τα να ταξιδέψουν σε μακρινές αποστάσεις με τα ωκεάνια ρεύματα.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα περιβάλλοντος Ηνωμένων Εθνών (UNEP), τα «θαλάσσια απορρίμματα είναι ένα από τα πιο κυρίαρχα και διαλυτά προβλήματα ρύπανσης που μολύνουν τους παγκόσμιους ωκεανούς και τις υδάτινες οδούς.»

Μια απλή λύση στο ζήτημα πλαστικών τσαντών είναι, φυσικά, οι επαναχρησιμοποιήσιμες τσάντες αγορών. Αν και η ανακύκλωση πλαστικών τσαντών βρίσκεται σε άνοδο, η πλειοψηφία των υπολογισμένων από την EPA 90 δισεκατομμυρίων πλαστικών τσαντών που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ κάθε έτος δεν ανακυκλώνεται. Μια αυξανόμενη συνειδητοποίηση των αποτελεσμάτων των πλαστικών τσαντών έχει αναγκάσει πολλές χώρες και πολιτείες να εφαρμόσουν σχετική με την πλαστική τσάντα νομοθεσία. Παραδείγματος χάριν, όταν επέβαλε η Ιρλανδία μια αμοιβή σε κάθε πλαστική τσάντα που χρησιμοποιήθηκε από τους καταναλωτές, η κατανάλωση πλαστικών τσαντών μιας χρήσης μειώθηκε κατά 90 τοις εκατό.

Πολλοί λιανοπωλητές, όπως η Ikea και η Whole Foods, έχουν κάνει μεγάλα βήματα στη μείωση της κατανάλωσης πλαστικών τσαντών από τους καταναλωτές. Στην πραγματικότητα, μια καναδική υπεραγορά ήταν σε θέση να εκτρέψει 328 εκατομμύριο λίβρες των πλαστικών τσαντών από τα υλικά οδόστρωσης το 2008. Με την χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων τσαντών, η Loblaw Companies Ltd. στοχεύει να εκτρέψει περισσότερες του ενός δισεκατομμυρίου πλαστικές τσάντες και 70 τοις εκατό των παραγομένων από το κατάστημα αποβλήτων από τα υλικά οδόστρωσης.

Πηγή LiveScience

Παρόμοια θέματα: http://biologion.blogspot.com/2007/10/caretta-caretta.html
Δείτε και εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails