Τετάρτη 11 Ιουνίου 2008

Το κάπνισμα καταστρέφει ακοή, μνήμη και... λογική

Νέες έρευνες δείχνουν ότι πλήττει σοβαρά (και) τις νοητικές ικανότητες

ΛΟΝΔΙΝΟ

Φωτογραφία
Αυτή η σχεδόν αποκρουστική εικόνα θα εικονίζεται στα πακέτα τσιγάρων στη Βραζιλία προειδοποιώντας τις καπνίστριες για τις καταστρεπτικές συνέπειες της νικοτίνης και στο δέρμα
RΕUΤΕRS/ ΗΕΑLΤΗ ΜΙΝΙSΤRΥ/ ΒRΑΖΙL

Ν έες μεγάλες έρευνες αποκαλύπτουν άγνωστες και ιδιαίτερα ανησυχητικές επιπτώσεις του καπνίσματος στον ανθρώπινο οργανισμό. Επιστήμονες του Πανεπιστημίου Αντβέρπ στο Βέλγιο πραγματοποίησαν σειρά ερευνών για τις αιτίες που προκαλούν απώλεια της ακοής και ανακάλυψαν ότι ένας από τους παράγοντες που επιβαρύνουν τη λειτουργία της ακοής είναι το κάπνισμα. Οι έρευνες έδειξαν ότι το κάπνισμα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στην ομαλή ροή του αίματος στα αφτιά οδηγώντας σε απώλεια της ακοής. Η κακή ροή του αίματος στα αφτιά προκαλεί έλλειψη οξυγόνου και ταυτόχρονα αδυναμία να απομακρυνθούν επικίνδυνες ουσίες από τα αφτιά, με αποτέλεσμα να προκαλείται σοβαρή ζημιά στον μηχανισμό της ακοής.

Εδώ και καιρό είχαν εκφραστεί υποψίες για αρνητική επίδραση του καπνίσματος στη λειτουργία της ακοής, αλλά είναι η πρώτη έρευνα που καταγράφει τη σχέση καπνίσματος και ακοής. Στην έρευνα πήραν μέρος 4.000 άνδρες και γυναίκες ηλικίας 53-67 ετών, με τους ερευνητές να διαπιστώνουν ότι εκτός από το κάπνισμα πρόβλημα στην ακοή προκαλεί ο θόρυβος στον χώρο εργασίας και η παχυσαρκία. «Το κάπνισμα προκαλεί ζημιές στην ακοή και όσο πιο πολύ καπνίζει κάποιος τόσο μεγαλύτερη είναι η ζημιά.Το πρόβλημα είναι ότι σε αντίθεση με άλλες λειτουργίες του ανθρώπινου οργανισμού από τη στιγμή που θα προκληθεί ζημιά στην ακοή δεν υπάρχει πιθανότητα αναστροφής της κατάστασης» δήλωσε στο ΒΒC ο καθηγητής Ερικ Φράνκσεν, επικεφαλής της έρευνας. «Η έρευνα είναι σημαντική επειδή πολλοί θεωρούν ότι μπορούν να καπνίζουν όσο θέλουν σε μικρότερες ηλικίες και αν σταματήσουν κάποια στιγμή μετά τα 45-50 δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί αυτό να συμβεί, αλλά στην περίπτωση της ακοής η ζημιά πιθανώς να έχει ήδη συμβεί και δεν μπορεί μετά να διορθωθεί» τονίζει η Αμάντα Σάντφορντ της οργάνωσης Αction on Smoking.

Παράλληλα ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας και Ιατρικών Ερευνών της Γαλλίας ανέλυσαν στοιχεία από μεγάλη πολυετή έρευνα που είχε γίνει σε βρετανούς δημόσιους υπαλλήλους και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το κάπνισμα προκαλεί προβλήματα στη μνήμη αλλά και στη γενικότερη νοητική λειτουργία. Οι επιστήμονες παρακολούθησαν για 17 χρόνια την πορεία της υγείας 5.000

ατόμων που είχαν ηλικία 33-55 ετών όταν ξεκινούσε η έρευνα. Οπως διαπιστώθηκε, οι καπνιστές είχαν χειρότερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης καθώς και σε τεστ λογικής σκέψης από τους μη καπνιστές. «Το κάπνισμα στις ηλικίες μετά τα 40 συνδέεται με προβλήματα στη μνήμη αλλά και με διανοητικές ικανότητες» αναφέρει η Σεβερίν Σάμπια, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

Το Βήμα

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ με βοήθησε πολύ στην εργασία της Βιολογίας.

Ανώνυμος είπε...

με βοήθησε πολύ.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails