Τρίτη 6 Νοεμβρίου 2007

Εκδρομή στην Κερκίνη

Το παρασκευοσαββατοκύριακο που μας πέρασε παρακολουθήσαμε ένα σεμινάριο της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρίας στην τεχνητή λίμνη Κερκίνη του νομού Σερρών. Όπως ήταν φυσικό η ευκαιρία για την επαφή με την φύση και ειδικότερα για ορνιθοπαρατήρηση (αγγλικά birdwatching) δεν πήγε χαμένη. Τις ομορφιές της ορνιθοπανίδας που συναντήσαμε εκεί θελήσαμε να μοιραστούμε μαζί σας μέσω κάποιον φωτογραφιών που τραβήξαμε. Σημειώνουμε ότι οι φωτογραφίες είναι τραβηγμένες από μία απλή ψηφιακή φωτογραφική μηχανή και ζουμαρισμένες από τον υπολογιστή.

Στην αρχή της διαδρομής μας συναντήσαμε καμιά 15αριά αργυροπελεκάνους (Pelecanus crispus) οι οποίοι πλησίαζαν κάποιους ψαράδες για να τους ταΐσουν. Στις παρακάτω φωτογραφίες βλέπουμε κάποιους από αυτούς να ψαρεύουν.




Όπως φαίνεται οι πελεκάνοι χρησιμοποιούν ένα παράξενο τρόπο ψαρέματος.. Χρησιμοποιούν τις φτερούγες τους για να δημιουργήσουν σκιά στο νερό και να τρομάξουν τα ψάρια ώστε αυτά να πιάνονται εύκολα. Μπορεί ένας πελακάνος να ψαρεύει μόνος αλλά και να σχηματίζει κύκλο με άλλους πελεκάνους και να ψαρεύουν συνεργατικά.


Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται ένας λευκός πελαργός (Ciconia ciconia) ο οποίος όπως μας ενημέρωσαν βρίσκεται εκεί καθώς είναι τραυτισμένος από ένα ατυχές συμβάν που είχε με τα σύρματα της ΔΕΗ. Στην περιοχή εθεάθει και μαυροπελαργός (Ciconia nigra), κάτι που μπορεί να σημαίνει πως ίσως κάποιο ζευγάρι να ξεμωναχιάζει στην ευρύτερη περιοχή, ενώ κανονικά ο μαυροπελαργός, όπως και ο λευκός πελαργός, είναι στην περιοχή μας από τον Απρίλιο μέχρι τον Νοέμβριο.


Σε αυτή τη φωτογραφία "ποζάρει" ένας αργυροτσικνιάς (Egretta alba). Το είδος αυτό μας επισκεύτεται το χειμώνα όταν φεύγει ο μικρότερος αλλά αρκετά ίδιος ξάδερφός του λευκοτσικνιάς (Egretta garzeta).


Η περίεργη πόζα που έχει πάρει το πουλί στην παραπάνω φωτογραφία οφείλεται στο ότι θέλει να στεγνώσει τα φτερά του.. Μετά από ένα κοπιαστικό κυνήγι η λαγγόνα αυτή (Phalocrocorax pygmeus) λιάζεται και προσπαθεί να στεγνώσει τα φτερά της. Για όσους δεν την έχετε ακουστά είναι είναι η μικρότερη ξαδέρφη του κορμοράνου (Phalacrocorax carbo), η οποία μάλιστα βρίσκετε σε κίνδυνο, αν και στην Ελλάδα απαντάται σε μεγάλους πληθυσμούς.

Για το τέλος αφήσαμε το "θηρίο" της λίμνης..δηλαδή και πάλι αναφερόμαστε στον αργυροπελεκάνο! Ο αργυροπελεκάνος κινδυνεύει και αυτός πολύ, με τον πληθυσμό του όμως στην Ελλάδα να ανακάμπτει σταθερά. Αναπαράγεται στις Πρέσπες και στον Αμβρακικό κόλπο (επίσης υπάρχει ένας πληθυσμός και στον Δούναβη), ενώ προσπάθειες γίνονται για να μπορέσει να αναπαραχθεί και στην λίμνη Κερκίνη. Στην φωτογραφία αυτή φαίνεται ένα νεαρό άτομο..την ώρα της καθαριότητας..

2 σχόλια:

appe2000.wordpress.com είπε...

Στο πολιτικό μας πλαίσιο, εντάξαμε και το θέμα της μπαζοποιήσης της Λιμνοθάλασσας της Επανομής

Για το Περιβάλλον και την οικολογική καταστροφή

"Η πλήρης έλλειψη περιβαλλοντικής πολιτικής από τις κυβερνήσεις των τελευταίων ετών, έδειξε φέτος το καλοκαίρι το χειρότερο πρόσωπό της. Το προεκλογικό κλίμα, εκείνων των ημερών, αποσιώπησε τα αίτια των καταστροφικών πυρκαγιών και τα δεκάδες θύματα. Παρά την απόρριψη της πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για αναθεώρηση του άρθρου 24 διαφαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση οικονομικής εκμετάλλευσης του φυσικού πλούτου, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το βαρύτατο τίμημα τόσο για τον άνθρωπο όσο και την ίδια τη βιωσιμότητα του πλανήτη.
Η σχεδιαζόμενη εκτροπή του ποταμού Αχελώου, η μόλυνση της λίμνης της Κορώνειας , η μπαζοποιήση της λιμνοθάλασσας της Επανωμής αποτελούν χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστροφής βιότοπων στο βωμό του χρήματος και του αδηφάγου καταναλωτισμού.
Το κυκλοφοριακό πρόβλημα της Θεσσαλονίκης «αντιμετωπίζεται» με την κατασκευή έργων, όπως η υποθαλάσσια αρτηρία, ή το μετρό οπού απλά, ενισχύουν τη χρήση του αυτοκινήτου στο κέντρο της πόλης και δεν τη περιορίζουν.
Για την κοινοποίηση του θέματος και την ευαισθητοποίηση τόσο της Πανεπιστημιακής κοινότητας, όσο και τις τοπικής κοινωνίας ζητούμε τη συγκρότηση οικολογικής ομάδας του Συλλόγου Φοιτητών Πολιτικών Επιστημών, οι οποία μέσα από εκδηλώσεις , συζητήσεις, περιβαλλοντικές εκδρομές, αναδασώσεις και συμμετοχές σε Πανελλαδικές συναντήσεις και σε Οικολογικές κατασκηνώσεις θα συμβάλει στην άμεση αντιμετώπιση αυτών των οικολογικών προβλημάτων. Τέλος στεκόμαστε, ενάντια στην απαγόρευση του Ελεύθερου Κάμπινγκ (ως απάντηση στη εμπορευματοποίηση της φύσης), που συγκροτεί μέσω της γνήσιας επαφής με τη φύση, ουσιαστική και άμεση οικολογική συνείδηση."

η οικολογική ομάδα φτιάχτηκε και περιμενουμε τη βοήθειά σας!!

Αυτόνομη Πρωτοβουλία Πολιτικών Επιστημών

biologion είπε...

Πολύ καλή η πρωτοβουλία σας να το αναδείξετε...και να γνωρίζετε ότι αναμένονται εξελίξεις επί του θέματος. Όσον αφορά την βοήθειά μας θα την έχετε στα μέτρα του δυνατού και πρέπει να σας συγχαρούμε για την πρωτοβουλία που πήρατε!!

Συγχαρητήρια λοιπόν!!!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails