Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Τα μαύρα μας τα χάλια

Έχω αναφερθεί και παλαιότερα στο θέμα της Κορώνειας και του πόσο κοροϊδία ήταν όλα αυτά περί master plans κλπ, χωρίς βέβαια να είμαι ειδικός στο θέμα, έχοντας απλώς γενικές γνώσεις βιολόγου. Στόχοι για εκτροπή χειμάρρων που ρέουν στη Βόλβη προς την Κορώνεια και λύσεις όπως η δημιουργία αυλού από τη Βόλβη που θα στέλνει νερό στην Κορώνεια, ενώ ο πυθμένας της τελευταίας είναι σαν μία ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει με την πρώτη ευκαιρία (και αναφέρομαι στα θρεπτικά και στα δυνητικά τοξικά κυανοβακτήρια που "κοιμούνται" εκεί) μόνο ανησυχία μπορούσαν να προκαλέσουν. Πόσο μάλλον σε μια χώρα σαν την Ελλάδα που ακόμα και όταν τα σχέδια είναι σωστά πάλι δεν εκτελούνται!

Ως γνωστόν τίποτα λοιπόν δεν έλαβε χώρα και ακούσαμε καμπάνες από την Ευρωπαϊκή Ένωση να χτυπούν και τα κονδύλια που μας δόθηκαν να επιστρέφονται. (Δείτε το άρθρο για λεπτομέρειες). Εκεί που θέλω εγώ να καταλήξω είναι ότι χώρια από όλα αυτά, πλέον υπάρχει η πιθανότητα να πληρώνουμε 100.000 ευρώ για κάθε μέρα που καθυστερούμε να λάβουμε δράση. 100.000 ευρώ!! Κάθε μέρα!!

Τις προάλλες διάβαζα ένα άρθρο για το πόσα λεφτά στοιχίζουν στη χώρα μας παρόμοιες παραλήψεις και αυτό που μου έκανε μεγάλη εντύπωση ήταν ένα πολύ υψηλό χρηματικό ποσό που πρέπει να καταβάλουμε κάθε μέρα λόγω ελλιπούς νομοσχεδίου για το θέμα με τα φρουτάκια!! Επιπλέον, πόσες φορές έχει διαβάσει ο καθένας σας για πρόστιμα που μας επιβάλλονται από Ε.Ε. λόγω ελλείψεων σε περιβαλλοντικά θέματα (περιοχές Natura, διαχείριση χωματερών, οδηγία για το νερό κλπ).

Συγχωρέστε το ύφος αυτού του άρθρου, αλλά κυριολεκτικά όταν βλέπω πόσο απλές μπορεί να είναι οι λύσεις μερικές φορές και πόσο εσφαλμένα γίνεται ο χειρισμών των καταστάσεων αυτών απλά χάνω την ψυχραιμία μου! Πλήρης  στοίχιση

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Δυστυχώς προτιμούμε να πληρώνουμε τα πρόστιμα, παρά να αναλάβουμε δράση, να επιδιώξουμε την πρόληψη και να στοχεύσουμε στην αποκατάσταση. Αυτοί είμαστε.

biologion είπε...

Αν δεν αλλάξουμε νοοτροπία φίλε μου δεν μας βλέπω να πηγαίνουμε μπροστά... Την πρόληψη σαν λέξη δεν τη ξέρουμε στην Ελλάδα

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα φίλε μου!
Κάτι ανάλογο με την Κορώνεια διάβαζα τις προάλλες για τη λίμνη στα Γιάννενα, όπου έρευνες και μετρήσεις του Πανεπιστήμιου της Πάτρας (και μάλιστα με βαθυσκάφος) απέδειξαν και εκεί την ύπαρξη άλλης μιας "ωρολογιακής βόμβας"...
Δυστυχώς όλα θυσιάζονται στο βωμό του κέρδους και του καιροσκοπισμού.
Νισάφι πια! Να τους δώσουμε την μόνη απάντηση που τους αρμόζει: ουστ!

biologion είπε...

Καλημέρα φίλε Πορτιάτη!

Δυστυχώς η κατάσταση με τα εσωτερικά ύδατα στην Ελλάδα είναι αρκετά άγνωστη αλλά και όπου είναι γνωστή είναι προβληματική!

Επί χρόνια όλοι θεωρούσαν ποτάμια και λίμνες δεξαμενές για τα απόβλητά τους και να που φτάσαμε!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails