Παρασκευή 21 Ιανουαρίου 2011

Νέα δεδομένα σχετικά με τις επιδράσεις της κλιματικής αλλαγής


Η κλιματική αλλαγή εκτός του ότι αναμένεται να επηρεάσει τη ζωή όλου του κόσμου σε πολλά επίπεδα ήδη έχει σίγουρα επηρεάσει τις συζητήσεις μας. Από την κουβέντα στον καφέ όπου κάποιος θα πει "Το τρελάναμε το κλίμα, Δεκέμβρη μήνα με το κοντομάνικο κυκλοφορούμε ακόμα" και κάποιος άλλος θα του απαντήσει "Μη λες βλακείες, εγώ δεν πιστεύω ότι ο καιρός τα έχει παίξει επειδή φταίει ο άνθρωπος" μέχρι διαμάχες επιστημόνων για το κατά πόσο παρατηρείται όντως αλλαγή στο κλίμα ή για το αν για την αλλαγή αυτή ευθύνονται οι δραστηριότητες του ανθρώπου. Πολύ κουβέντα λοιπόν και πολύ σιγουριά από όλες τις αντικρουόμενες απόψεις.

Σε περίπτωση όμως που το κλίμα όντως αλλάζει και η θερμοκρασία αυξάνεται παγκοσμίως ένα είναι δεδομένο και δύσκολα χωράει κουβέντα (η μάλλον ήταν δεδομένο και δύσκολα χωρούσε κουβέντα...). Αυτό είναι ότι το ζώα και τα φυτά του πλανήτη θα προσπαθήσουν να μετακινηθούν προς νέες περιοχές όπου εμφανίζουν πλέον παρόμοιες κλιματικές συνθήκες με τις περιοχές όπου διαβιούσαν πριν. Οι περιοχές αυτές όπως είναι λογικό είναι τα μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη αλλά και τα μεγαλύτερα υψόμετρα. Έτσι, προκύπτει θέμα εξαφάνισης πολλών ειδών που είτε δεν έχουν μεγάλες ικανότητες διασποράς είτε δεν μπορούν να πάνε σε πιο ψυχρά κλίματα, όπως για παράδειγμα είδη που διαβιούν στην βόρεια περιοχή της Μεσογείου.

Μια νέα μελέτη όμως που δημοσιεύεται στο περιοδικό Science υποδεικνύει ότι φυτά αντί να διασπείρονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα καθώς η θερμοκρασία αυξάνεται μετακομίζουν στα χαμηλότερα. Αυτό συμβαίνει γιατί μαζί με την αύξηση της θερμοκρασίας αυξήθηκαν και οι κατακρημνίσεις. Έτσι, οι υγρότερες συνθήκες που επικρατούν πλέον επιτρέπουν στα φυτά να αναπτύσσονται σε θερμότερες περιοχές, όπου πριν αδυνατούσαν. Το γεγονός αυτό θέτει νέα δεδομένα σε όσους διαχειρίζονται και αποφασίζουν για τη χρήση των γαιών, αλλά και σε όσους ασχολούνται με ανάπτυξη μοντέλων πρόβλεψης γύρω από την κλιματική αλλαγή.

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Προφανώς γνωρίζεις ότι η κλιματική αλλαγή είναι πολυδιάστατο θέμα. Κάποιες χώρες μάλιστα ήδη προετοίμαζονται για το μοιραίο. Αυτές οι χώρες είναι οι αναπτυγμένες. Οι αναπτυσσόμενοι; Τι θα απογίνουν π.χ. τα παράλια της Σενεγάλης ή της Σομαλίας που δεν μπορούν να φτιάξουν φράγματα όπως οι Ολλανδοί;

Η κλιματική αλλαγή λοιπόν θέτει κοινωνικά, οικονομικά, περιβαλλοντικά και ηθικά ερωτήματα. Το λυπηρό είναι ότι μάλλον θα παραμείνουν αναπάντητα.

biologion είπε...

Πιστεύω ότι η κλιματική αλλαγή είναι πιθανώς ένα από τα ΠΙΟ πολυδιάστατα θέματα της εποχής μας. Και είναι ένα θέμα που σχετίζεται πολύ με ανισότητες, τόσο στη συνεισφορά στο φαινόμενο όσο και στην αντιμετώπισή και τις επιπτώσεις του.

Όταν όμως αναθεωρούνται "βασικές" γνώσεις γύρω από το θέμα μου δημιουργούνται κάποιες ανησυχίες..

Πορτιάτης είπε...

Καλημέρα φίλε μου!

Ζοφερό το μέλλον όταν βυσσοδομούμε πάνω του! Και το μέλλον μας είναι ο πλανήτης μας...

Γι'αυτό επαγρύπνηση, μην μας το κλέψουν!

Καλό (και κίτρινο) Σ/Κ !

biologion είπε...

Καλημέρα φίλτατε!

πολύ από τον πλανήτη μας "κλέψαν" οι προηγούμενες γενιές με τα λάθη τους, στο χέρι μας είναι να μην αφήσουμε να κλαπεί το μέλλον των επόμενων γενιών. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι που πρέπει να καταλάβουν όλοι!

Καλό και κιτρινόμαυρο Σ/Κ και σε σένα!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails