Δευτέρα 17 Μαΐου 2010

Ο τυφλός ωρολογοποιός

Όποιος θέλει να μάθει απλά και κατανοητά τι είναι και πως λειτουργεί η εξέλιξη μέσω της φυσικής επιλογής δεν έχει παρά να διαβάσει το βιβλίο του Ernst Mayr "Τι είναι η εξέλιξη". Όποιος εν συνεχεία θέλει να πάει ένα βήμα παραπέρα στο πως κυρίως λειτουργεί ο μηχανισμός της φυσικής επιλογής και σε ποια σημεία διαφοροποιούνται οι διαφορετικές παραλλαγές της θεωρίας που προτάθηκαν αργότερα, δεν έχει παρά να μελετήσει το εκπληκτικό βιβλίο του Richard Dawkins "Ο τυφλός ωρολογοποιός". Ο τρόπος γραφής του και τα παραδείγματα που παραθέτει μετατρέπουν ένα θέμα, όπως η εξέλιξη, που πολλούς τους φοβίζει μόνο στην ιδέα να το μελετήσουν σε κάτι που διαβάζεται ευχάριστα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ο Dawkins κατέχει έδρα στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης για την Κατανόηση της Επιστήμης από το Ευρύ Κοινό.

"Η εξέλιξη διαμέσου της φυσικής επιλογής —η μη συνειδητή, αυτόματη, τυφλή, αλλά ουσιαστικά μη τυχαία διαδικασία που ανακαλύφθηκε από τον Δαρβίνο— δίνει τη μοναδική απάντηση στο μεγαλύτερο από όλα τα ερωτήματα: γιατί υπάρχουμε;
Αυτό είναι το θέμα του Τυφλού ωρολογοποιού, του βιβλίου που έχει τιμηθεί με το Βραβείο Faraday της Βασιλικής Εταιρείας του Λονδίνου (1990), έχει γυριστεί σε τηλεοπτικό φιλμ από το BBC (και το οποίο κέρδισε το βραβείο καλύτερης επιστημονικής ταινίας, το 1987), έχει μεταφραστεί σε πάρα πολλές γλώσσες και αποτελεί διαρκές παγκόσμιο μπεστ-σέλερ."
-Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου


"Ο Τυφλός Ωρολοποιός είναι ένα ευχάριστο, στοχαστικό και συναρπαστικό κείμενο, γραμμένο για το ευρύ κοινό. Εξίσου ευχάριστα και επωφελώς διαβάζεται και από τους επαγγελματίες νεοδαρβινιστές εξελικτικούς. Ίσως θα έπρεπε να προσθέσω ότι αποτελεί, μετά τον Δαρβίνο, το καλύτερο βιβλίο για τη φυσική και φυλετική επιλογή, αν δεν έβλεπαν στις μέρες μας το φως πλήθος αξιόλογα βιβλία για το ίδιο θέμα, από τους George Williams, Elliot Sober, Helena Cronin και άλλους πολλούς. Ορισμένα πάντως από αυτά τα βιβλία απευθύνονται μόνο στους ειδικούς. Πάντως, το βιβλίο του Dawkins κατέχει εξέχουσα θέση ανάμεσά τους."
-Από το προλογικό σημείωμα του Κ.Κριμπά

4 σχόλια:

KANTHAR0S είπε...

Πολύ ενδιαφέροντα πράγματι. Δεν τα γνωρίζω να σου πω την αλήθεια, αλλά γενικώς αυτού του του τύπου η θεματολογία είναι διαχρονική. Άσε που μάλλον κανείς δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση στο τι είναι εξέλιξη και κυρίως στο γιατί υπάρχουμε.

Καλό βράδυ!

biologion είπε...

Η έρευνα γύρω από αυτά τα θέματα συνεχίζεται και θα συνεχίζεται για πολλά χρόνια ακόμη φίλε Κάνθαρε. Κάποια στιγμή όλα θα γίνουν ακόμη περισσότερο κατανοητά!

Καλή σου ημέρα!

Πορτιάτης είπε...

Εκπληκτικό βιβλίο!
Είναι απίστευτο το παιχνίδι τύχης και αναγκαιότητας που δημιουργεί/συντηρεί τη ζωή και τη βιοποικιλότητα!

Επίκαιρο λόγω και της παγκόσμιας ημέρας βιοποικιλότητας, προχθές, αν και γενικά δεν πιστεύω στις "παγκόσμιες ημέρες".
Πρέπει να ενεργοποιηθούμε όλοι γύρω από αυτό το ζήτημα (και ιδιαίτερα οι "ισχυροί" αυτής της πλάσης) και εσύ φίλε μου προσφέρεις καλές υπηρεσίες σ'αυτήν την κατεύθυνση!

biologion είπε...

Έτσι είναι ακριβώς..θέλει προσπάθεια και κόπο από όλους μας και όπως καλά λες κυρίως από τους "ισχυρούς"

Σε ευχαριστώ και για τα καλά σου λόγια!!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails