Πέμπτη 28 Μαΐου 2009

Τροφική συμπεριφορά πρωτευόντων και ανθρώπων

Μία νέα έρευνα σε μαϊμούδες - αράχνες (Ateles chamek) δείχνει για πρώτη φορά ότι η τροφική συμπεριφορά κάποιων πρωτευόντων δεν διαφέρει πολύ από αυτήν των σημερινών ανθρώπων. Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα παρατηρώντας την τροφική συμπεριφορά 15 ενήλικων μαϊμούδων - αραχνών.

Παρατήρησαν λοιπόν ότι αντί να προσπαθούν να μεγιστοποιήσουν την ημερήσια ενεργειακή πρόσληψη οι μαϊμούδες ρυθμίζουν την ημερήσια πρόσληψη πρωτεϊνών ώστε να μένουν σε σταθερά επίπεδα ανεξαρτήτως των εποχικών διαφοροποιήσεων στην διαθεσιμότητα των διαφορετικών τροφών. Κάτι παρόμοιο όπως γνωρίζουμε συμβαίνει και με τους ανθρώπους, αν και οι άνθρωποι είναι παμφάγοι, ενώ οι μαϊμούδες - αράχνες είναι φρουτοφάγες. Η ρύθμιση αυτή έχει ως αποτέλεσμα την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, καθώς χωρίς αυτήν το φαινόμενο της παχυσαρκίας θα ήταν πολύ πιο έντονο.


Τα αποτελέσματα αυτά έχουν ακόμα ενδιαφέρον από εξελικτική σκοπιά. Αυτό γιατί, άνθρωποι και μαϊμούδες - αράχνες έχουν κοινή τροφική συμπεριφορά όσον αφορά στον έλεγχο της ενεργειακής πρόσληψης, αλλά ζουν σε διαφορετικά ενδιαιτήματα και τρέφονται με διαφορετικές πηγές τροφής. Αυτή η ομοιότητα μπορεί να αντικατοπτρίζει τις εξελικτικές σχέσεις μεταξύ των ειδών, αν και ο διαχωρισμός έγινε πολλά χρόνια πριν, ή να είναι απλά ένα φαινόμενο εξελικτικής σύγκλισης. Όπως και να έχει πάντως, αποκαλύφθηκε ότι το φαινόμενο του ελέγχου της ενεργειακής και πρωτεϊνικής πρόσληψης εμφανίστηκε πολύ νωρίτερα από ότι είχε αρχικά υποτεθεί.

Πηγή: ScienceDaily

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails