Δευτέρα, 25 Αυγούστου 2008

Απογοητευτική η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008 - 2009

Την πεπατημένη ακολούθησε και εφέτος η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008-2009, αγνοώντας όχιμόνο την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά και τις βασικές αρχές διαχείρισης περιβάλλοντος. Παρά τηδιάθεση και πρόθεση διαλόγου που εκφράζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης, η πρακτική, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένει διαφορετική.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά το κυνήγι κατά την μεταναστευτικήκαι αναπαραγωγική περίοδο και αποκλείει τις κλιμακωτές ημερομηνίες. Ωστόσο, όπωςεπανέλαβαν και εφέτος η ΕΟΕ και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η συγκεκριμένηνομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζεται μέσω της εφαρμογής κλιμακωτών ημερομηνιών, οιοποίες δημιουργούν ένα σωρό εξαιρέσεις και «παραθυράκια.»
Εφέτος, αντίθετα με τις συνήθεις πρακτικές, η πρόσκληση για συμμετοχή σε συζητήσεις καιυποβολή προτάσεων για το κυνήγι από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήραςτου ΥΠΑΑΤ απεστάλη εγκαίρως προς τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ωστόσο, η προσέλευση των ΜΚΟστο διάλογο εφέτος ήταν απογοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενη, καθώς τοΥπουργείο δεν εντάσσει εδώ και χρόνια καμία από τις απόψεις των ΜΚΟ στις εκδιδόμενεςρυθμιστικές διατάξεις. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να αγνοεί και τιςσυστάσεις/άποψη του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου.
Όπως δηλώνει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «οικαλές προθέσεις που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου τον τελευταίο καιρό, πρέπει νασυνοδευθούν και από αντίστοιχες καλές πράξεις. Η ρυθμιστική για το κυνήγι πρέπει να σέβεταιπάνω από όλα της ανάγκες διαχείρισης περιβάλλοντος και όχι να εξυπηρετεί τις πολιτικέςανάγκες.»
Πληροφορίες: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Γραφείο Επικοινωνίας

Ημερ/νία: 21-08-2008

Δεν υπάρχουν σχόλια:

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails