Τις τελευταίες μέρες σίγουρα όλο και κάτι θα έχετε ακούσει για απελευθέρωση από ακτιβιστές ζώων σε αιχμαλωσία που προορίζονταν για θανάτωση και εκδορά ώστε να χρησιμοποιηθεί το τρίχωμά τους ως γούνα. Σαν άνθρωπος πρώτα απ' όλα αλλά και σαν βιολόγος η ύπαρξη φυσικών γουνών με προσβάλει πολύ και είμαι κάθετα εναντίον της. Βέβαια, το ίδιο ενάντια είμαι και στην πράξη της απελευθέρωσης.
Για αρχή, η μοίρα των ζώων που ελευθερώθηκαν είναι διττή. Είτε δεν θα μπορέσουν να επιβιώσουν και συνεπώς θα πεθάνουν όλα, είτε κάποια που θα μπορέσουν να επιβιώσουν θα εγκαταστήσουν έναν βιώσιμο πληθυσμό ο οποίος θα αναπαράγεται και με ευνοϊκές συνθήκες θα αυξάνεται.
Στην πρώτη περίπτωση τα ζώα θα πεθάνουν από έλλειψη είτε φαγητού είτε νερού, και φυσικά κάποια θα θηρευτούν από άλλα ζώα ενώ κάποια άλλα θα χτυπηθούν από αυτοκίνητα. Ενώ είμαι σίγουρος ότι οι συνθήκες θανάτωσής τους είναι υπερβολικά άσχημες στα εκτροφεία, δεν μπορώ να δω κάτι καλύτερο στην θανάτωση που θα επέλθει στη φύση. Ειδικά εάν αυτή θα γίνει από ασιτία ή δίψα. Επιπλέον, είναι πιθανό η κυκλοφορία των ζώων στο δρόμο να προκαλέσει κάποιο ατύχημα με θύμα και κάποιον άνθρωπο. Με άλλα λόγια η απελευθέρωση αν και όπως αναφέρουν οι ίδιοι οι ακτιβιστές προσφέρει "μιας ώρας ελεύθερη ζωή" δεν μπορεί να προσφέρει τίποτα άλλο στα ζώα. Εκτός και αν επαληθευτεί το άλλο σενάριο, που είναι χειρότερο.
Ως γνωστόν, αλλαγές σε ένα οικοσύστημα με την εισαγωγή ενός ξένου προς αυτό είδους μπορεί να έχουν άσχημες συνέπειες. Τα μινκ από απελευθερώσεις έχουν δημιουργήσει αναπαραγωγικούς πληθυσμούς στη Βόρεια Ευρώπη, όπου το κλίμα ταιριάζει με το αντίστοιχο των οικοσυστημάτων στα οποία ζουν κανονικά. Ας μη ξεχνάμε όμως, ότι στους νομούς όπου έγιναν οι απελευθερώσεις και ιδίως στην Καστοριά το κλίμα και η βλάστηση δεν είναι η καθαρά μεσογειακή, αλλά έχει πολλά χαρακτηριστικά από τα μεσευρωπαϊκά δάση. Επομένως δεν θα ήταν περίεργο να δούμε έναν πληθυσμό τελικά να καταφέρνει να εγκατασταθεί.
Τι προβλήματα μπορεί τελικά να προκαλέσει αυτή η εγκατάσταση. Έτσι, τα μινκ έχει βρεθεί ότι προκαλούν πολλά προβλήματα επιβίωσης σε διάφορα είδη μικρών θηλαστικών αλλά και θαλασσοπουλιών (1). Επιπλέον, μεγάλα είναι τα προβλήματα που προκαλούν σε είδη βατράχων καθώς μειώνουν τους πληθυσμούς τους θηρεύοντάς τα, αλλά και οδηγώντας τα σε αλλαγή της συμπεριφοράς τους όσον αφορά στην εκμετάλλευση του ενδιαιτήματός τους (2, 3).
Μία λύση για να μειωθεί ο πληθυσμός τους και συνεπώς οι καταστροφικές συνέπειες που μπορεί να προκαλέσουν στο οικοσύστημα είναι να υπάρξει έντονη θήρευση από φυσικούς θηρευτές, όπως ο θαλασσαετός (4). Δυστυχώς, στην ελληνική ύπαιθρο οι μεγάλου μεγέθους θηρευτές απουσιάζουν πλέον, ή είναι πολύ λίγοι. Επομένως, σε περίπτωση που εγκατασταθεί κάποιος πληθυσμός στη χώρα μας, είναι πιθανό να "επικηρυχθεί" και να αφεθεί στο έλεος των κυνηγών, για τους οποίους οι ακτιβιστές αναφέρονται τελείως απαξιωτικά. Οπότε αναρωτιέμαι πάλι εγώ, τι κατάφεραν;
Σε όλα τα παραπάνω δεν ανέφερα τα αυτονόητα, δηλαδή την καταστροφή της βιομηχανίας που σίγουρα εκτός των άλλων σημαίνει και μερικές δεκάδες άνεργοι, απλοί εργάτες...
Για το τέλος άφησα την αναφορά στο θέμα από τα ΜΜΕ. Τι με ενόχλησε; Ότι τους έχουν χιλιοαποκαλέσει "οικολόγους" δημιουργώντας έτσι αισθήματα αντιπάθειας προς τους πραγματικούς οικολόγους. Δυστυχώς τα ελληνικά ΜΜΕ πάντα αποτυγχάνουν στην ορολογία (π.χ. συνεχής αναφορά σε μόλυνση περιβάλλοντος αντί για ρύπανση που είναι το σωστό). Περιττό να αναφερθεί ότι πολλές οικολογικές οργανώσεις έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στην απελευθέρωση.
11 σχόλια:
Εντελώς κατατοπιστική η ανάλυσή σας και ξεκαθαριστική ως προς τις συγχύσεις που μας δημιουργούνται από τη μη επαρκή γνώση μας επι του θέματος και τη διαστρεβλωμένη κατεύθυνση των ΜΜΕ.
Βρίσκω τη στάση σας πολύ αντικειμενική και ρεαλιστική μέσα στη σαφήνειά της.
Ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια. Δυστυχώς η ενημέρωση από τα ΜΜΕ είναι σχεδόν πάντα στρεβλή και χαίρομαι ιδιαίτερα αν με το άρθρο αυτό βοήθησα έστω και λίγο στην κατανόηση του προβλήματος.
είσαι εκτός θέματος φίλε μου. ο σκοπός δεν είναι η απελευθέρωση των συγκεκριμένων ζώων, αλλά η διακοπή της λειτουργίας των μονάδων αυτών.
λες τα μέλη της οργάνωσης να μην γνωρίζουν αυτά που λες; θεωρούν όμως προτιμότερη τη θυσία κάποιων ζώων ώστε να γλιτώσουν πολλά άλλα στο μέλλον από τη μοίρα αυτή.
ΕΧΕΙΣ ΑΚΟΥΣΕΙ ΦΑΝΤΑΖΟΜΑΙ ΕΝΑ ΠΟΙΗΜΑΤΑΚΙ ΠΟΥ ΛΕΕΙ
ΤΟΝ ΑΕΤΟ ΤΟΝ ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΜΕΣΑ Σ'ΕΝΑ ΚΟΤΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΤΟΝ ΡΩΤΗΣΕ ΓΙΑΤΙ ΠΙΚΡΑΙΝΕΣΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΛΑ ΜΠΛΑ
ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΑΕΤΟΣ ΤΟΥ ΑΠΑΝΤΑΕΙ...ΣΑΝ ΚΟΚΚΟΡΑΣ ΜΙΛΑΣ.
ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΥ ΜΙΛΑΣ ΣΑΝ ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
ΜΗΠΩΣ ΑΝ ΜΙΛΟΥΣΕΣ ΣΑΝ ΜΙΝΚ ΘΑ ΕΛΕΓΕΣ ΤΕΛΕΙΩΣ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΝΑ ΠΕΘΑΝΟΥΝ ΑΠΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ Η ΜΕ ΟΠΟΙΝΔΗΠΟΤΕ ΑΛΛΟ ΤΡΟΠΟ ΠΑΡΑ ΝΑ ΤΑ ΓΔΑΡΟΥΝ ΖΩΝΤΑΝΑ.
ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΣΤΕΝΑΧΩΡΗΘΟΥΜΕ ΓΙΑ 30 ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΑΝΕΡΓΟΙ.
ΑΣ ΒΡΟΥΝ ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΠΩΣ ΕΚΑΤΟΜΥΡΙΑ ΑΛΛΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ.
@Ανώνυμος #1
Ξέρω ότι ο σκοπός είναι αυτός και με βρίσκει σύμφωνο. Ο τρόπος όμως είναι λάθος, και δεν πιστεύω ότι ο σκοπός αγιάζει τα μέσα.
Αν τα μέλη της οργάνωσης γνώριζαν τους κινδύνους που ελοχεύουν είμαι σίγουρος ότι δεν θα προέβαιναν σε αυτήν την πράξη.
@Ανώνυμος #2
Μιλάω σαν άνθρωπος που προσπαθεί να σώσει το περιβάλλον γύρω του, και τη βιοποικιλότητα η οποία θα πληγεί ανεπανόρθωτα αν εγκαταστήσουν πληθυσμούς τα συγκεκριμένα ζώα.
Επιπλέον δεν μπορώ να πω σε κανέναν νόμιμο εργαζόμενο να γίνει άνεργος και να βρει μια άλλη δουλειά όπως τα υπόλοιπα εκατομμύρια των ανθρώπων απλα και μόνο επειδή δεν μου αρέσει η δουλειά του.
Νομίζω ότι υπάρχει μια διαφορά: οι οικολόγοι ενδιαφέρονται κυρίως για την ισορροπία (και καλώς κάνουν) της φύσης και οι Άνθρωποι για την ίδια τη φύση ως ζωντανό οργανισμό (συνθήκες ζωής ζώων και φυτών, αξιοπρέπεια/ εκτίμηση/ σεβασμός/ αγάπη/ φροντίδα). Σε αυτό το επίπεδο διαφωνώ καθέτως, οριζοντίως και παραλλήλως μαζί σας και είμαι υπέρ αυτών που ρισκάρουν τα πάντα για τη ΖΩΗ
Σεβαστή η άποψη, άλλωστε χωρίς διαφωνίες τίποτα δεν θα προόδευε. Βέβαια δεν καταλαβαίνω γιατί οι "οικολόγοι" δεν είναι άνθρωποι και δεν έχουν τις ίδιες ευαισθησίες με τους υπόλοιπους ανθρώπους.
ΠΙΘΑΝΗ ΠΑΡΕΞΗΓΗΣΗ!
ΒΕΒΑΙΩΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΟΙ ΕΧΟΥΝ ΠΟΛΛΕΣ ΕΥΑΙΣΘΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΚΑΝΟΥΝ ΕΡΓΟ!
ΑΛΛΑ ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗΣ ΜΑΣ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΛΙΓΟ ΘΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΤΗ ΦΥΣΗ, ΤΑ ΖΩΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΓΥΡΩ ΤΟΥ!
ΘΑ ΤΟΥΣ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΑ 'ΓΙΑΤΡΟΥΣ'. ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΡΗ ΜΑΤΙΑ ΤΟΥ 'ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑ'
Το πρώτιστο είναι να παρουσιάζεται έργο. Όπως και σε έναν γιατρό θα προτιμούσαμε όλοι να είναι ψυχρός αλλά να κάνει σωστά τη δουλειά του και να μας σώσει παρά να είναι ευαίσθητος και ευγενικός και να πεθάνουμε στα χέρια του λόγω της άγνοιάς του. Έτσι και με τους επιστήμονες, ας φροντίσουμε πρώτα να είναι ικανοί να εκτελέσουν το έργο τους. Φυσικά και είναι απαραίτητη και η "ευαισθησία" βέβαια, αλλά ούτως ή άλλως δεν θεωρώ ότι λείπει από τους περισσότερους.
Την καλησπέρα μου!
Ορμούν στους Γερμανούς φρουρούς. Τους αφοπλίζουν. Οχυρώνονται στο Κρεματόριο με τα λίγα όπλα που διαθέτουν και αναμένουν τους συντρόφους τους να κινηθούν.
Η ομάδα στο Κρεματόριο ΙΙ κινείται άμεσα στους πρώτους πυροβολισμούς. Ο επικεφαλής των Γερμανών και ένας στρατιώτης πετιούνται ζωντανοί στους φούρνους. Ένας άλλος στρατιώτης ξυλοκοπείται μέχρι θανάτου. Η μάχη όμως αποδεικνύεται άνιση. Οι κρατούμενοι για να γλιτώσουν ανατινάζουν ένα διπλανό κρεματόριο και διαφεύγουν στο δάσος. Οι περισσότεροι πέφτουν ηρωικά κάτω από βροχή σφαιρών. Κάποιοι άλλοι οχυρώνονται σε έναν αχυρώνα, όπου τα Ες Ες τούς καίνε ζωντανούς. Σε λίγες ώρες τα πάντα έχουν ηρεμήσει.
«Έστω κι διά ολίγα λεπτά ευρέθησαν ελεύθεροι», αφηγείται ο διασωθείς Μαρσέλ Νατζαρή από τη Θεσσαλονίκη
http://hellas1940.blogspot.com/2010/06/blog-post_9226.html
----------
Άραγε καταδικάστηκε η παραπάνω ενέργεια από πολίτες και ΜΚΟ;
Πρώτον γιατί αφαίρεσαν την ζωή αυτών που τους επέβλεπαν, δεύτερον γιατί θα κινδύνευε η πανίδα και η χλωρίδα της περιοχής, γιατί θα έτρωγαν ό,τι έβρισκαν μπροστά τους, και τρίτον γιατί δεν θα μπορούσαν να επιβιώσουν σε ένα περιβάλλον το οποίο ήταν εχθρικό και θα πέθαιναν.
Θάνος
Θεωρώ την παρομοίωσή σου άστοχη και πρωτίστως προσβλητική.
Να σου πω όμως το εξής. Φυσικά και είμαι υπέρ όχι μόνο των ολίγων λεπτών ελευθερίας, αλλά της μιας ζωής ελευθερίας των ζώων. Το πρόβλημα λοιπόν είναι η νοοτροπία της γούνας, στις ρίζες της, όχι μόνο ο τελευταίος τροχός που είναι η μονάδα παραγωγής και θανάτωσης ξένόφερτων ζώων στην Ελλάδα.
Κινήσεις τέτοιου τύπου δεν έχουν να προσφέρουν τίποτα. Το να αγωνιστούμε όλοι μαζί ώστε τέτοιες μονάδες να πάψουν δια νόμου να υφίστανται στη χώρα μας (και οπουδήποτε αλλού) είναι η μόνη λύση.
Δημοσίευση σχολίου