Πριν από λίγο καιρό σε ένα σχόλιο είχα αναφέρει πως θα δημοσιεύσω ένα άρθρο για το πως η απουσία ενός και μόνο είδους, συγκεκριμένα ενός κορυφαίου θηρευτή, μπορεί να επηρεάσει τη δομή ολόκληρης της βιοκοινότητας, αλλά και του οικοσυστήματος γενικότερα. Το φαινόμενο είναι πραγματικά συγκλονιστικό και τα συμπεράσματα δικά σας...
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα peopleandideas.gr
Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα peopleandideas.gr
5 σχόλια:
πραγματικα πολυ ωραιο αρθρο...θα ηταν χρησιμο να γνωριζουμε πως ο,τι κανουμε καλο ή κακο εχει αντικτυπο και σε αλλους ζωντανους οργανισμους!!!
Πολύ ωραίο το άρθρο! Και με την βιβλιογραφία του και με όλα.
Έχω υπόψη μου την επαναεισαγωγη του λυκου στο Yellostone, καθως και τις 'συνέπειες' αυτής. Υπάρχουν κι άλλα παραδείγματα π.χ. εφαρμοζανε διαχειριση δασους με υλοτομια, δεν αφηναν τα δεντρα να μεγαλωσουν και να 'γερασουν' και η συνεπεια ηταν να αρχιζει να εξαφανιζεται ενα ειδος κουκουβαγιας. Γιατί; Διότι γουστάρει να φωλιάζει σε 'γερασμένα' δέντρα! Αυτό φυσικά μαθεύτηκε εκ των υστέρων, όπως τα περισσότερα.
Είδη εξαφάνιζονται, αυτό είναι γεγονός. Το θέμα είναι ο ρυθμός με τον οποίο εξαφανίζονται που σιγουρα εχει επιταχυνθει απο τον ανθρωπο. Πολλες φορες εξαφανιζονται είδη και το παίρνουμε χαμπάρι μετά από πολύ καιρό, χωρίς να έχει συμβεί κάτι συνταρακτικό στο περιβάλλον. Φυσικά με τον λύκο το καταλαβαίνεις ποτε το είδος τείνει να εξαφανιστεί.
Δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα αντιδράσει η φύση και δεν μπορείς να καλύψεις όλα τα ενδεχόμενα. Απλά το κανεις, επανελεγχεις, βλεπεις τα αποτελεσματα και αν κατι παει στραβα προσπαθεις να το διορθωσεις εκ νεου!
@Pansofix
Σε ευχαριστώ πολύ! Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε και να κατανοούμε ότι όπως οι πράξεις μας έχουν συνέπειες στις προσωπικές μας ζωές, έτσι και οι πράξεις μας ως ανθρώπινο είδος προς το περιβάλλον μας έχουν και αυτές συνέπειες, τις οποίες, πάντα στο μέτρο του δυνατού, πρέπει να προσπαθούμε να ανακαλύψουμε.
@Kanthar0s
Να σαι καλά φίλε!
Αυτό που λες με την κουκουβάγια είναι κάτι που ισχύει και για είδη δρυοκολαπτών ακόμα και στη χώρα μας, προτιμούν τα γέρικα δέντρα διότι είναι ευκολότερο να τα τρυπήσουν για να βρουν τροφή ή να κάνουν φωλιές! Οι οποίες φωλιές στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθούν και από άλλα είδη της βιοκοινότητας, γεγονός πολύ σημαντικό!
Στην τελευταία σου παράγραφο λες μια μεγάλη αλήθεια. Δεν είναι δυνατόν να μπορείς πάντα να προβλέψεις πως θα αντιδράσει το σύστημα. Η σωστή αντιμετώπιση είναι αυτό που λες, πράξη (καλύτερα μικρής εμβέλειας όμως), έλεγχος και επανασχεδιασμός. Την επόμενη φορά θα ξέρεις κάτι παραπάνω για την αντίδραση και ούτω καθεξής..
Φίλε biologion πολύ καλό το άρθρο σου!
Έχω γυρίσει πολύ στην Πίνδο, ιδιαίτερα στην Κεντρική (λόγω εγκατάστασης), και μπορώ να πω ότι όσα έγραψες με εκφράζουν!
Ευτυχώς στα μέρη μου δεν έχουμε ακόμη έλειψη του κορυφαίου θηρευτή (της αρκούδας) οπότε χαιρόμαστε ακόμη ένα οικοσύστημα με υψηλή βιοποικιλότητα.
Όμως τα πάντα κινδυνεύουν, από ασυνείδητους (και ανέλεγκτους) κυνηγούς και επιχειρηματίες της κτηνοτροφίας (εκλείπουν σιγά-σιγά οι παραδοσιακοί τσοπάνοι με την οικολογική συνείδηση, καθώς τα χωριά ερημώνουν) και κυρίως από τις άναρχες και ανήθικες κρατικές αρχές που υπηρετώντας τα σχέδια μεγαλοεργολάβων και μεγαλοξενοδόχων ασελγούν επί της φύσης και της πανίδας... Μόνο στην καρμανιόλα της, χωρίς περάσματα και προφύλαξη, Εγνατίας σκοτώνονται κάθε χρόνο δεκάδες ζώα και ανάμεσά τους και αρκούδες και λύκοι (ο τοπικός τύπος γράφει σχεδόν καθημερινά)... Εν τω μεταξύ το κράτος δεν αποζημιώνει τους χωρικούς για τα ζώα που χάνουν από τους θηρευτές και αυτοί ανενόχλητοι έχουν εξαπολύσει κυνήγι μαγισσών!
...Και δυστυχώς οι φωνές διαμαρτυρίας είναι λίγες και η πολιτεία ανάλγητη και αδιάφορη.
Φίλε Πορτιάρη σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια!
Καταρχήν, είσαι τυχερός που έχεις τέτοια σχέση με τόσο όμορφα μέρη..
Αυτά που γράφεις στη συνέχεια για τους κινδύνους που έχουν κυρίως τα μεγάλα θηλαστικά από ασυνείδητους είτε κυνηγούς είτε κτηνοτρόφους είτε εργολάβους είτε και δρόμους ακόμα με βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο! Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο η ελληνική πολιτεία θα έπρεπε κάποτε να ανακινήσει. Δεν είναι δα και τόσο δύσκολο να συμφιλιώσουν τον ντόπιο πληθυσμό με την πανίδα της περιοχής, ας δώσουν καλά σκυλιά φύλακες και ας δώσουν και αποζημιώσεις άμεσα σε όποιον έχει απώλειες. Αλλά να μου πεις όλη τους η φαιά ουσία καταναλώνεται στο πως θα μας κλέψουν χωρίς να το καταλάβουμε..δυστυχώς..
Δημοσίευση σχολίου