Οι τρόποι για να μειωθεί αυτό το ρίσκο είχαν λάβει λίγη η καθόλου σημασία μέχρι τώρα. Οι έκθεση κάνει κάποιες συστάσεις στους ανθρώπους που λαμβάνουν τις αποφάσεις, αλλά και στους παραγωγούς βιοκαυσίμων να μειώσουν το ρίσκο του να μετατραπούν οι σοδειές για βιοκαύσιμα εισβολείς, που κυμαίνονται από την αξιολόγηση των δυνητικών χαρακτηριστικών των ειδών που καλλιεργούνται για βιοκαύσιμα, μέχρι αποτελεσματικούς ελέγχους όταν τα οι σοδειές των βιοκαυσίμων μεταφέρονται.
"Η τωρινή παραγωγή βιοκαυσίμων είναι βασισμένη σε καθιερωμένες βρώσιμες σοδειές, και ενώ αυτό εγείρει άλλες ανησυχίες αειφορίας, το ρίσκο της εισβολής δεν είναι μεγάλο" λέει η Nadine McCormick Συντονιστής του Δικτύου Ενέργειας της IUCN. "Παρόλα αυτά το ρίσκο θα αυξηθεί εκθετικά καθώς νέα φυτά - που αυξάνονται γρήγορα με πολλούς σπόρους ενώ δεν υπάρχει πολλή διαθέσιμη γη - καλλιεργούνται για ανώτερα βιοκαύσιμα".
Το πιο σημαντικό βήμα είναι η πρόληψη. Οι σοδειές των βιοκαυσίμων δεν είναι εξ ορισμού είδη-εισβολείς, αλλά μπορεί να γίνουν, ανάλογα με την περιοχή όπου καλλιεργούνται και του πόσο γρήγορα η σοδειά αναπτύσσεται. Παρόλα αυτά, κάποια είδη ενέχουν μεγαλύτερο ρίσκο στο να γίνουν εισβολείς αν δεν διαχειριστούν σωστά.
Για παράδειγμα το αμφιλεγόμενο Jatropha curcas είναι γνωστό ότι έχει τάσεις εισβολής στη δυτική Αυστραλία, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα είναι εισβολέας και στα υπόλοιπα μέρη της γης, όπως λ.χ. στην Ινδία που καλλιεργείται για βιοκαύσιμο. Όπως και να'χει, έξτρα προφυλάξεις πρέπει να λαμβάνονται ώστε να ελαχιστοποιείται το κάθε ρίσκο.
Το φυτό Jatropha curcas
Το γιγάντιο καλάμι (Arundo donax) και το ελεφαντόχορτο έχουν και τα δύο κοινή ιστορία στο να έχουν υπάρξει είδη-εισβολείς σε πολλά οικοσυστήματα, συνεπώς, συγκεκριμένη μέριμνα πρέπει να λαμβάνεται υπόψιν όταν αξιολογείται το ρίσκο της εισβολής όταν αυτά τα είδη εισάγονται σε ένα νέο οικοσύστημα.
"Η βιολογική εισβολή από τα εισαγόμενα είδη καθεαυτά, αλλά και από τις διεργασίες παραγωγής βιοκαυσίμων, είναι πραγματικό ρίσκο για την βιοποικιλότητα αλλά και τα τοπικά εισοδήματα των περιοχών", λέει ο Geoffrey Howard, Συντονιστής του Global Invasive Species της IUCN. "Το ρίσκο μπορεί να μειωθεί αν ακολουθηθούν οι κατευθύνσεις που έχουμε θέσει".
Οι κατευθύνσεις που αναπτύχθηκαν από την IUCN σε στενή συνεργασία με την Roundtable on Sustainable Biofuels (RSB) υπογραμμίζουν βήμα προς βήμα συστάσεις για το πως να ελαχιστοποιηθεί το ρίσκο των βιολογικών εισβολών κατά μήκος της αλυσίδας παραγωγής βιοκαυσίμων.
Πηγή: IUCN
4 σχόλια:
Το θέμα για τα βιοκαύσιμα δεν είναι τόσο απλό. Μπορούμε να μιλάμε πολλές μέρες για αυτό το ζήτημα. Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και η Ε.Ε. έχει αρχίσει να βάζει τα βιοκαύσιμα στην άκρη. Ενώ πόνταρε σε αυτά, διαπίστωσε ότι τελικώς δεν κάνουν. Δεν αρκούν. Φυσικά αναφέρομαι στα βιοκαύσιμα πρώτης γενιάς, τα οποία προέρχονται από φυτικούς σπόρους και λειτουργούν ανταγωνιστικά ως προς την παραγωγή τροφής. Να πω την αλήθεια, παρόλο που έχω μελετήσει τα βιοκαύσιμα δεν είχα ασχοληθεί ιδιαίτερα με την πιθανότητα τα φυτά που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή βιοκαυσίμων να εισβάλλουν επί των γηγεγών. Μου φαίνεται πάντως πολύ μικρό το ρίσκο. Εδώ στην Βραζιλία που καλλιεργούν βιοκαύσιμα τόσες δεκαετίες δεν έχω διαβάσει κάτι σχετικό.
Συμφωνώ απόλυτα ότι το θέμα δεν είναι καθόλου απλό, ακριβώς το αντίθετο ισχύει θα έλεγα. Πολύ μπερδεμένη η κατάσταση, με αποτυχημένες προσπάθειες εισόδου τους στην αγορά από την Ε.Ε., παρόλο που σαν ιδέα είναι πολύ θετική.
Όπως αναφέρει και το άρθρο, το ρίσκο είναι όντως μικρό με βάση τα τωρινά δεδομένα, αλλά ίσως γίνει μεγάλο με την χρήση άλλων ειδών φυτών καθώς επίσης και την εντατικοποίηση της καλλιέργειάς τους. Όσον αφορά στην Βραζιλία, μπορεί να μην έχει συμβεί κάποιο φαινόμενο εισβολής (δεν το γνωρίζω) πάντως έμμεσα το δάσος του Αμαζονίου υπέστει μεγάλες και πιθανώς μη αναστρέψιμες, ή με πολύ μικρό ρυθμό αναστρέψιμες καταστροφές, λόγω των ιδιαιτεροτήτων των χερσαίων τροπικών οικσυστημάτων, για την καλλιέργεια βιοκαυσίμων.
συμφωνω και εγω οτι το ρισκο ειναι πολυ και νομιζω δεν εχω ακουσει τετοια φαινομενα...
το θέμα Pansofix είναι να υπάρχει σωστή μελέτη των βημάτων που είναι να γίνουν σε κάθε τέτοια ενέργεια. Αν για παράδειγμα οι καλλιέργειες για βιοκαύσιμα γίνουν πιο εντατικές και με άλλα είδη φυτών θα ήταν σωστό να μελετηθούν οι επιπτώσεις που πιθανώς αυτά να έχουν στους γηγενείς πληθυσμούς.
Δημοσίευση σχολίου