Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2009

Breathing earth


To breathing earth είναι μια πολύ ωραία προσομοίωση με βάση στατιστικά στοιχεία του τι γίνεται κάθε στιγμή στον κόσμο. Συγκεκριμένα, ποσφέρει στοιχεία γι τον πληθυσμό μιας χώρας, αλλά και τον ρυθμό γεννήσεων και θανάτων καθώς ακόμα και κάθε πόσο εκπέμπει η κάθε χώρα 1000 τόνους CO2.

Έτσι, βλέπουμε πως στη χώρα μας ένας άνθρωπος γεννιέται κάθε 5,1 λεπτά ενώ πεθαίνει κάθε 4,7 λεπτά. Συνεπώς ο πληθυσμός μειώνεται. Ακόμα, κάθε 4,8 λεπτά εκπέμπονται από την Ελλάδα 1000 τόνοι CO2, ενώ κατά μέσο όρο ένας πολίτης εκπέμπει 10,28 τόνους CO2 το χρόνο.

Στο Τσαντ, της Αφρικής, από την άλλη ο μέσος πολίτης εκπέμπει 0,01 τόνους διοξειδίου του άνθρακα κάθε χρόνο, ενώ ο μέσος Αμερικάνος 19,66 τόνους και ο μέσος Καναδός 17,86.

Τα υπόλοιπα σας αφηνω να τα εξερευνήσεται μόνοι σας στο http://breathingearth.net/

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Καρκίνος του μαστού

Με αφορμή την Παγκόσμια ημέρα πρόληψης του καρκίνου του μαστού ας αναλογιστούμε όλες τους κινδύνους και την ανάγκη πρόληψης αφού μας αφορά όλες. Κάθε χρόνο στη χώρα μας εντοπίζονται περίπου 4.500 νέα περιστατικά, ενώ υπολογίζεται ότι 1 στις 8 γυναίκες παγκοσμίως θα παρουσιάσει καρκίνο μαστού σε κάποια φάση της ζωής της. Ωστόσο, οι μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας έχουν εξελιχθεί τόσο, ώστε να είναι δυνατή η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο, τότε που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιτυχία.

Εσείς το 'πιάσατε;

http://www.breastcancerhellas.gr/files/Aytoe3etasi.pdf

Πληροφορίες: www.breastcancerhellas.gr

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Ζώντας σε θερμοκήπιο: ο θερμαινόμενος πλανήτης μας

Οι αποδείξεις έχουν συσσωρευθεί από χρόνια και μερικοί επιστήμονες έχουν ήδη κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου. Ο περισσότερος κόσμος όμως, μόλις πρόσφατα άρχισε να μαθαίνει για το φαινόμενο αυτό.

Το διοξείδιο του άνθρακα, ένα φυσικό συστατικό της ατμόσφαιρας, δημιουργεί θέρμανση της επιφάνειας της γης, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως θερμοκηπιακή επίδραση. Καθώς το φως του ήλιου φτάνει στον πλανήτη μας, το μεγαλύτερο μέρος της ηλιακής ενέργειας - περίπου το 70% - απορροφάται από τη γη. Από την ενέργεια που απορροφάται, ένα μέρος αντανακλάται με τη μορφή θερμής υπέρυθρης ακτινοβολίας Το διοξείδιο του άνθρακα παγιδεύει μέρος αυτής της ενέργειας, θερμαίνοντας τη γη όπως το τζάμι ενός θερμοκηπίου. Έχει υπολογιστεί ότι χωρίς τη θερμοκηπιακή επίδραση, η γη θα ήταν περίπου 10 C πιο ψυχρή.

Οι ζωντανοί οργανισμοί, τόσο οι χερσαίοι όσο και οι θαλάσσιοι, συμβάλλουν στην απελευθέρωση διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα. Τα φυτά δεσμεύουν το διοξείδιο του άνθρακα με την φωτοσύνθεση και τα φυτά και τα ζώα, το απελευθερώνουν με την αναπνοή. Η ζωή πάνω στον πλανήτη απορροφά τόσο διοξείδιο του άνθρακα από την ατμόσφαιρα όσο απελευθερώνει. Ο άνθρωπος όμως εδώ και χρόνια αυξάνει συνεχώς την ποσότητα του στην ατμόσφαιρα με τις καύσεις τεραστίων ποσοτήτων ορυκτών καυσίμων. Αυτά τα καύσιμα, το πετρέλαιο και ο άνθρακας, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τα απολιθωμένα υπολείμματα αρχέγονων δασών. Εμείς ελευθερώνουμε την ενέργειά τους και τα μετατρέπουμε σε διοξείδιο του άνθρακα όταν οδηγούμε τα αυτοκίνητά μας. Ακόμη, κόβουμε τα τροπικά δάση που δεσμεύουν ένα πολύ μεγάλο μέρος του διοξειδίου, τα καίμε και ελευθερώνουμε ακόμη περισσότερο με αυτή τη διεργασία.


Το διοξείδιο του άνθρακα έχει αυξηθεί κατά 25% από το 1850 και ο πλανήτης μπορεί να συνεχίσει να θερμαίνεται, ένα φαινόμενο που είναι γνωστό ως παγκόσμια θέρμανση. Το πόσο πολύ μπορεί να θερμανθεί και ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες αυτής της θέρμανσης, είναι κάτι που έχει προκαλέσει πολλή συζήτηση. Κατά τη διάρκεια του εικοστού αιώνα έχει συμβεί μια αύξηση της τάξης των 0,5 C, αλλά μερικοί προβλέπουν μια αύξηση 2 C μέχρι 4 C ατά τον επόμενο αιώνα. Η άνοδος της θερμοκρασίας θα προκαλέσει αυξημένη εξάτμιση νερού από τους ωκεανούς, αυξημένες βροχοπτώσεις, τυφώνες και άλλα φαινόμενα. Μερικές περιοχές θα γίνουν ξηρότερες και άλλες υγρότερες από πριν. Οι επιστήμονες φοβούνται πως οι πάγοι στους πόλους θα αρχίσουν να λιώνουν και ότι το επίπεδο της θάλασσας θα ανεβεί και θα πλημμυρίσει παράκτιες περιοχές. Για το ποια έκταση θα έχει και με ποια ταχύτητα θα εξελιχθεί το φαινόμενο, οι επιστήμονες έχουν διαφορετικές απόψεις. Οι προβλέψεις κυμαίνονται από 0,3 έως 1,5 μέτρα μέχρι το 2030. Αν και αυτό δεν είναι σίγουρο, μερικές χώρες έχουν αρχίσει να σχεδιάζουν μέτρα για την αντιμετώπιση της ανόδου της στάθμης του νερού. Μεγάλες εκτάσεις της Φλώριδας και της Ολλανδίας θα καλυφθούν από νερό και μερικά νησιωτικά κράτη, όπως οι Μαλβίδες και τα Κιριμπάτι, θα εξαφανιστούν εντελώς.

Και άλλα αέρια επίσης ενισχύουν το φαινόμενο του θερμοκηπίου. Ένα είναι το μεθάνιο, που κανονικά ελευθερώνεται στους ορυζώνες και τα έλη. Υπεύθυνοι είναι ακόμη οι χλωροφθοράνθρακες (CFCs) που χρησιμοποιούνται στα σπρέι Οι χλωροφθοράνθρακες συμμετέχουν επίσης και σε μια άλλη προοδευτική καταστροφή: την σταδιακή καταστροφή του στρώματος του όζοντος της ατμόσφαιρας. Αυτό το φυσικό στρώματα του αερίου όζοντος προστατεύει τη ζωή από την υπεριώδη ακτινοβολία, που είναι βλαβερή γιατί προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις και καρκίνο. Ακόμη, η καταστροφή του όζοντος δεν επιτρέπει την περίσσεια θερμότητας να απομακρυνθεί από τη γη και έτσι ενισχύει τη θερμοκηπιακή επίδραση Στις μέρες μας, μια "τρύπα του όζοντος" εμφανίζεται κάθε χρόνο, πάνω από την Αρκτική και την Ανταρκτική. Η καταστροφή φαίνεται να πλανάται πάνω από τη γη, εκτός αν σταματήσουμε να αυξάνουμε την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα.




Castro P., M. E. Huber, 1999, Θαλάσσια Βιολογία, Επιμέλια ελληνικής έκδοσης Θ. Κούκουρας, Ε. Βουλτσιάδου, εκδόσεις University Studio Press.

Σάββατο 24 Οκτωβρίου 2009

Έγιναν "στάχτη" τα αντικαπνιστικά μέτρα


Σε «ναυάγιο» οδηγούνται και κάποια βήματα που έγιναν σε εργασιακούς χώρους, κυρίως του ιδιωτικού τομέα. Οι δήμοι έχουν σταματήσει να δίνουν άδειες σε καταστηματάρχες, ενώ δεν υπάρχουν υπηρεσίες και μηχανισμοί ελέγχου τήρησης των μέτρων.

Οι καταγγελίες προς το «1142» φτάνουν τις 2.500, αλλά κανείς δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα με επάρκεια. Η προεκλογική περίοδος και η χαλάρωση των μέτρων τήρησης του αντικαπνιστικού νόμου έδωσαν τη «χαριστική βολή» στα φιλόδοξα μέτρα.

Η υπουργός Υγείας, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, έχει αναθέσει σε υπηρεσιακούς παράγοντες την αξιολόγηση των μέτρων. Η νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας δεν βλέπει αρνητικά την προσπάθεια, αφήνοντας ανοικτό ακόμη και το ενδεχόμενο πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε όλους τους δημόσιους χώρους.

Θεωρεί, όμως, ότι τα μέτρα της προηγούμενης κυβέρνησης δεν μπορούν να εφαρμοστούν. Είναι «άδειο πουκάμισο», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει η κ. Ξενογιαννακοπούλου.

Τη χαλάρωση των αντικαπνιστικών μέτρων παραδέχεται και ο πρόεδρος της Εθνικής Συντονιστικής Επιτροπής για το Κάπνισμα, καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης. Μιλώντας στο «Εθνος», ο καθηγητής τόνισε ότι θα ενημερώσει τη νέα πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα συμπαρασταθεί στην προσπάθεια:

«Η επιτροπή θα συναντηθεί με την υπουργό, ενώ τον επόμενο μήνα θα πραγματοποιηθεί και το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Πρόληψη του Καπνίσματος και θα υπάρξει επαρκής πληροφόρηση».

Ευαισθητοποίηση

Την ώρα που τα αντικαπνιστικά μέτρα καρκινοβατούν, μεγάλος αριθμός καπνιστών ευαισθητοποιούνται σχετικά με την ανάγκη να διακόψουν την επικίνδυνη συνήθεια.

Οι ειδικοί έχουν καταγράψει αύξηση κατά 25% στη ζήτηση υπηρεσιών των ιατρείων διακοπής καπνίσματος, τα οποία λειτουργούν σε δημόσια νοσοκομεία.

Τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας δείχνουν, επίσης, ότι ένας στους δέκα καπνιστές επέδειξε ενδιαφέρον να διακόψει τη συνήθεια, μετά την εφαρμογή των μέτρων. Το εύρημα αυτό ενισχύει την εκτίμηση ότι η εκστρατεία μπορεί να έχει αποτέλεσμα.

Η κοινή γνώμη είναι έτοιμη να δεχτεί τα μέτρα, όπως δείχνει μελέτη του καθηγητή, Ιωάννη Τούντα, σε περισσότερους από 4.000 καπνιστές και μη. Το 95% των μη καπνιστών θεωρούν ότι τα μέτρα στα εστιατόρια και τα κέντρα διασκέδασης είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Ακόμη και οι καπνιστές του δείγματος τα θεωρούν θετικά, σε ποσοστό 62%.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟ ΤΟΜΕΑ

Σε χώρους αναψυχής γίνονται οι τρεις στις πέντε παραβάσεις

Τρεις στις πέντε παραβάσεις του αντικαπνιστικού νόμου γίνονται σε εστιατόρια, καφετέριες και κέντρα διασκέδασης.

Δεύτερος στη λίστα των παραβατών είναι ο δημόσιος τομέας, καθώς οι καταγγελίες για κάπνισμα σε υπηρεσίες, εφορίες, ακόμη και σε νοσοκομεία πέφτουν «βροχή». Τα συμπεράσματα προκύπτουν από τα στατιστικά στοιχεία από τη λειτουργία της Γραμμής Ενημέρωσης και Υποστήριξης για το Κάπνισμα (1142) του υπουργείου Υγείας.

Από την πρώτη μέρα εφαρμογής των μέτρων (1η Ιουλίου) έως τις 21 Οκτωβρίου το 1142 δέχτηκε 119.126 κλήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία αφορούσε παροχή πληροφοριών και βοήθειας, καθώς οι καταγγελίες ήταν μόνο 2.479.

Από αυτές, το 59% αφορούν μη εφαρμογή του νόμου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 16% εργασιακούς χώρους δημόσιου τομέα, 13% ταξί και σταθμούς και μόλις το 12% εργασιακούς χώρους του ιδιωτικού τομέα. Οι περισσότερες καταγγελίες αφορούσαν την Αττική (1.341), την κεντρική Μακεδονία (357), την Κρήτη (119) και την Πελοπόννησο (117).

ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΠΝΟΥ ΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ

Ενα 4ωρο σε κλαμπ ίσον συμβίωση με καπνιστή για 1 μήνα!

Σε τεράστιες ποσότητες καπνού εκτίθενται πελάτες και εργαζόμενοι σε κέντρα διασκέδασης. Η τετράωρη έκθεση στο περιβάλλον ενός «κλαμπ» ισοδυναμεί με συμβίωση με καπνιστή για έναν μήνα. Η μέση έκθεση των εργαζομένων σε μπαρ είναι τριπλάσια ή πολλαπλάσια της έκθεσης λόγω της συμβίωσης με καπνιστή.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η έκθεση στο «παθητικό κάπνισμα» εξακολουθεί να είναι μια σημαντική αιτία αύξησης της νοσηρότητας και της θνησιμότητας. Στον καπνό του τσιγάρου έχουν ανιχνευθεί, ως αέρια ή μικροσκοπικά σωματίδια, 4.000 διαφορετικές ουσίες, μεταξύ των οποίων 250 γνωστές καρκινογόνοι ουσίες.

Το κάπνισμα προκαλεί τουλάχιστον 25 απειλητικές για τη ζωή ασθένειες ή ομάδες ασθενειών και αποτελεί μείζονα παράγοντα κινδύνου σε οκτώ από τις 16 κύριες αιτίες θανάτου σε ανθρώπους άνω των 65 ετών. Σε έναν 25χρονο, η κατανάλωση ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα μειώνει τον προσδόκιμο χρόνο ζωής κατά 4,6 έτη, ενώ σε έναν καπνιστή δύο πακέτων η μείωση είναι 8,3 έτη.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΑΡΑΓΙΩΡΓΟΣ

Πηγή: Έθνος, 24-10-2009,
http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11424&subid=2&pubid=7438848

Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2009

Fast food nation


Απόσπασμα από το βιβλίο

Οι κτηνοτρόφοι και οι καουμπόις αποτελούσαν πάντα τα βασικά σύμβολα της αμρεικανικής Δύσης...Σήμερα, κινδυνεύουν πιο πολύ να χρεοκοπήσουν οι κτηνοτρόφοι που εργάζονται σκληρά, εκείνοι τους οποίους εξιδανικεύουν οι μύθοι των καουμπόις. Χωρίς να απολαμβάνουν ούτε ένα μικρό μέρος της προσοχής που δίνεται στη διάστικτη κουκουβάγια, οι ανεξάρτητοι κτηνοτρόφοι των Ηνωμένων Πολιτειών έχουν γίενι πραγματικά ένα είδος υπό εξαφάνιση. Στις μέρες μας, οι κτηνοτρόφοι αντιμετωπίζουν μια σειρά από οικονομικά προβλήματα: αυξήσεις στις τιμές της γης, στασιμότητα στις τιμές του κρέατος, υπερπροσφορά γελαδιών, αυξημένες εισαγωγές ζωντανών ζώων από τον Καναδά και το Μεξικό, πιέσεις από εταιρείες οικιστικής ανάπτυξης, φόρους κληρονομιάς, φόβους του κοινού για κινδύνους από το μοσχαρίσιο κρέας. Πέρα απ'όλα αυτά, η ανάπτυξη των αλυσίδων φαστ φουντ ωθεί τη βιομηχανί παραγωγής κρέατος προς την ενοποίηση. Η Μακντόναλντ'ς είναι ο μεγαλύτερος αγοραστής βοδινού στη χώρα. Το 1968, η Μακντόναλντ'ς αγόραζε βοδινό κυμά από 175 τοπικούς προμηθευτές. Μερικά χρόνια αργότερα, θέλοντας να πετύχει μεγαλύτερη ομοιομορφία στα προιόντα της, η εταιρεία μείωσε τον αριθμό προμηθευτών κρέατος σε πέντε. Τα τελευταία είκοσι χρόνια, η βιομηχανία κρέατος, όπως και η βιομηχανία της τηγανιτής πατάτας, μεταμορφώθηκε από συγχωνεύσεις και εξαγορές. Σήμερα, πολλοί κτηνοτρόφοι υποστηρίζουν ότι μερικές μεγάλες εταιρείες ασκούν ασφυκτική πίεση στην αγορά, καταφεύγοντας σε αθέμιτες μεθόδους για να ρίξουν την τιμή των βοοειδών. Ο θυμός κατά των μεγάλων εταιρειών παραγωγής κρέατος μεγαλώνει, και υπάρχει κίνδυνος να ξεσπάσει ένας νέος πόλεμος των κτηνοτρόφων που θ ακαθορίσει την κοινωνική και οικονομική δομή της αγροτικής Δύσης.




Μέσα από την επαναστατική έρευνα και τα μάτια του Eric Schlosser ζούμε στο παρασκήνιο των εστιατορίων με τους εξαντλημένους και χαμηλά αμειβόμενους έφηβους εργαζόμενους· στις εργοστασιακές φάρμες όπου καλλιεργούνται οι πατάτες με τον ίδιο σχεδόν τρόπο που τρέφονται τα μοσχαράκια, αλλά και στα σφαγεία που διευθύνονται από εταιρείες συσκευασίας κολοσσούς.
Η βιομηχανία fast food που "τρέφει και τρέφεται από τη νέα γενιά" έχει εισχωρήσει στη ζωή μας με τον πιο ύπουλο τρόπο μέσα από προκλητικές γεύσεις, με καταστροφικές συνέπειες για την υγεία μας, οδηγώντας στην εξαθλίωση μία ολόκληρη γενιά...
H oμότιτλη ταινία κυκλοφορεί στους κινηματογράφους από τη Rosebud.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου 2009

Δώστε τα δάση πίσω στον τοπικό πληθυσμό για να τα σώσετε

Δώστε τα δάση πίσω στους ανθρώπους που ζουν σε αυτά - και τα δέντρα θα ρουφήξουν το διοξείδιο του άνθρακα για εσάς. Πάνω απ' όλα κρατήστε τα δάση μακρυά από τα χέρια των κυβερνήσεων. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας μελέτης που ασχολήθηκε με την μοίρα 80 δασών σε όλων τον κόσμο για μια περίοδο 15 ετών.

Τα περισσότερα τροπικά δάση - από τα λοφώδη δάση των Ιμαλαΐων έως τη ζούγκλα της Μαδαγασκάρης - ελέγχονται από τοπικές και εθνικές κυβερνήσεις. Οι κοινότητες των δασών κατέχουν και διαχειρίζονται λίγο πάνω από το ένα δέκατο. Έχουν μία φήμη για να αχρηστεύουν τα δέντρα - να τα κόβουν για ξυλεία ή να τα καίνε για να εξοικονομούν καλλιεργήσιμη γη. Στην πραγματικότητα το αντίθετο είναι η αλήθεια, σύμφωνα με τον Ashwini Chhatre του University of Illinois στην Urbana-Champaign.

Στην πρώτη μελέτη αυτού του είδους Chhatre και ο Arun Agrawal του University of Michigan στο Ann Arbor, συνέκριναν την κυριότητα δασών με δεδομένα από την καθήλωση του άνθρακα, το οποίο υπολογίζεται με βάση το μέγεθος και τον αριθμό των δέντρων. Εκτάριο το εκτάριο, βρήκαν ότι τα τροπικά δάση κάτω από τοπικό έλεγχο δέσμευαν περισσότερο άνθρακα απ' ότι δάση που ελέγχονταν από κυβερνήσεις. Υπάρχουν εξαιρέσεις, λέει ο Chhatre, "αλλά τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι μπορεί να αυξηθεί η δέσμευση του άνθρακα απλώς μεταφέροντας την ιδιοκτησία των δασών από τις κυβερνήσεις στις κοινότητες".


Ένας λόγος μπορεί να είναι το ότι οι ντόπιοι προστατεύουν καλύτερα τα δάση όταν τα κατέχουν, επειδή έχουν μακροπρόθεσμο ενδιαφέρον για την επιβίωση του δάσους. Από την άλλη οι κυβερνήσεις, όποιες και αν είναι οι προθέσεις τους, συχνά αδειοδοτούν καταστρεπτική υλοτόμηση ή ευθύνονται για την λεγόμενη "ελευθερία για όλους" όπου ο καθένας ότι μπορεί να πάρει ότι μπορεί επειδή κανείς δεν πιστεύει ότι το δάσος θα αντέξει.

Οι συγγραφείς επίσης προτείνουν ότι οι ντόπιοι καλύτερη δουλειά στην διαχείριση βοσκοτόπων, παράκτιους ψαρότοπους και αποθέματα νερού. Αμφισβητούν ότι τα ευρήματά τους αντιτίθενται στην μακροπρόθεσμη περιβαλλοντική ιδέα, που καλείται "η τραγωδία των λαών", η οποία λέει ότι τα φυσικά αποθέματα που αφήνονται σε τοπικό έλεγχο αχρηστεύονται Στην πραγματικότητα, λέει ο Agrawal, "οι κοινότητες είναι απολύτως ικανές να διαχειρίζονται τα αποθέματα αειφορικά".

Η έρευνα αμφισβητεί τα σχέδια των Ηνωμένων Εθνών να χρηματοδοτούν κυβερνήσεις για την προστασία των δασών. Η συνάντηση για την Κλιματική Αλλαγή στην Κοπεγχάγη τον Δεκέμβριο είναι πιθανό να συμφωνήσει σε ένα σχέδιο που λέγεται Μειωμένες εκπομπές από αποψίλωση και υποβάθμιση δασών (Reduced Emissions from Deforestation and Forest Degradation, REDD). "Υπάρχει έντονος φόβος ότι το REDD θα οδηγήσει σε μη κατοχή δασών από ντόπιες κοινότητες" λέει ο Chhatre.

Ο Simon Counsell του Rainforest Foundation UK λέει ότι δεν εκπλήσσεται από τα ευρήματα "Στη Βραζιλία αλλά και αλλού, ξέρουμε ότι τα πιο ανθεκτικά δάση είναι σε ντόπιες ρεζέρβες, όπως το Kayapo στον ανατολικό Αμαζόνιο - η μεγαλύτερη προστατευμένη περιοχή στον κόσμο".

Από NewScientist

Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2009

Τα ελικοπτεράκια διψούν στην Μεσόγειο


Το ένα πέμπτο από τα ελικοπτεράκια (Ανισόπτερα και Ζυγόπτερα) απειλούνται με εξαφάνιση σε τοπικό επίπεδο, λόγω της αυξημένης έλλειψης γλυκών νερών σύμφωνα με την Κόκκινη Λίστα των απειλούμενων ειδών της IUCN.

Η κλιματική αλλαγή και η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος, λόγω του τρόπου που διαχειρίζεται η γη, επίσης επηρεάζουν τα έντομα.

Η εκτίμηση 163 ειδών από ελικοπτεράκια έδειξε ότι τα 5 είναι Κρίσιμα Κινδυνεύοντα, 13 Κινδυνεύοντα, άλλα 13 Τρωτά, 27 είναι Σχεδόν Απειλούμενα, 96 Ελάχιστης Ανησυχίας ενώ για 6 υπάρχει έλλειψη δεδομένων, που σημαίνει ότι δεν υπάρχει η απαραίτητη πληροφορία για να κατατάξουμε, αλλά μπορεί να βρίσκονται σε κίνδυνο.

"Είναι πιθανόν η κατάσταση να χειροτερέψει γι αυτά τα μοναδικά είδη καθώς η κλιματική αλλαγή και οι αυξημένες απαιτήσεις για νερό θα προκαλούν βαριές απώλειες", λέει ο
Jean Pierre Boudot του ειδικού γκρουπ της IUCN για τα ελικοπτεράκια και συγγραφέας της έκθεσης. "Ελαττωμένα επίπεδα ατμοσφαιρικής κατακρήμνισης και παρατεταμένη ανομβρία θα οδηγήσουν σε υποβάθμιση των ενδιαιτημάτων όπου ζει το μεγαλύτερο μέρος αυτών των εντόμων".

Τέσσερα είδη θεωρούνται ήδη εξαφανισμένα στην Μεσόγειο, συμπεριλαμβάνοντας τα
Little Whisp (Agriocnemis exilis), Common Pond Damsel (Ceriagrion glabrum), Phantom Flutterer (Rhyothemis semihyalina) και Darting Cruiser (Phyllomacromia africana).

Τα ελικοπτεράκια γενικά θεωρούνται καλοί δείκτες της ποιότητας του νερού. Κύριες απειλές για το 67% των ειδών αυτών είναι η υποβάθμιση του ενδιαιτήματος και η ρύπανση. Το Spotted Darter (Sympetrum depressiusculum), που ήταν συχνό στην Μεσόγειο τώρα κατατάσσεται ως Τρωτό και μειώνεται λόγω της εντατικοποίησης των αγροτικών μεθόδων στις καλλιέργειες ρυζιού

14% των ειδών μπορούν να βρεθούν μόνο σε οικοσυστήματα γλυκού νερού της Μεσογείου, που είναι μερικά από τα πιο πλούσια και απειλούμενα ενδιαιτήματα, μεταξύ των οποίων 9 κατατάσσονται ως Κινδυνεύοντα ή Τρωτά. Σύμφωνα με την έκθεση, ο μεγαλύτερος αριθμός ενδημικών ελικοπτέρων βρίσκονται στα νότια και δυτικά της Μεσογείου, με περιοχές στο
Maghreb και τον Λίβανο τοπικά hotspot ενδημισμού.

Το μεγαλύτερο μέρος των απειλούμενων ειδών συγκεντρώνονται στον Λίβανο, την ανατολική Τουρκία και Βαλκάνια, βορειοανατολική Αλγερία και βόρεια Τυνησία. Το Glittering Demoiselle (Calopteryx exul) για παράδειγμα, κατατάσσεται ως Κινδυνεύων και μειώνεται. Κατοικεί τα υδάτινα ενδιαιτήματα του Maghreb, του οποίου τα υδάτινα ενδιαιτήματα είναι κάτω από ισχυρή πίεση λόγω της ¨τιθάσευσης" των νερών για ανθρώπινη χρήση, της ρύπανσης των νερών, της άρδευσης και την ανομβρίας.


Μακρυπρόθεσμες συντονισμένες δράσεις απαιτούνται σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο και τα αποτελέσματα αυτής της έκθεσης υπογραμμίζουν την ευθύνη των μεσογειακών χωρών για την προστασία των πληθυσμών. Παρόλο που για κάποια είδη λαμβάνονται διαχειριστικά μέτρα προστασίας χάρη σε διεθνείς νόμους, άλλα δεν προστατεύονται καθόλου παρά την αυξημένη πιθανότητα εξαφάνισής τους.

"Η επιλογή και προστασία τόπων-κλειδιά είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την επιβίωση αυτών των ειδών" λέει η Annabelle Cuttelod, συγγραφέας της έκθεσης. "Οι οικολογικές τους απαιτήσεις πρέπει να ληφθούν υπόψη κατά τον σχεδιασμό και την διαχείριση της χρήσης του νερού, ειδικά για αγροτικούς σκοπούς ή αναπτυξιακά έργα"

Από IUCN

Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2009

Μια διαφορετική θεωρία για την εξέλιξη του ανθρώπου

Η εξέλιξη του ανθρώπου είναι ένα θέμα που πάντα συναρπάζει πολύ κόσμο και έχει απασχολήσει κατά κόρον την επιστημονική κοινότητα. Οι γνώσεις μας πάνω στο θέμα δεν είναι πολλές και τα παζλ φτιάχνεται σιγά σιγά με ένα κομμάτι κάθε φορά. Το τελευταίο σπουδαίο κομμάτι εξηγήθηκε πριν λίγο καιρό με την περιγραφή του απολιθωμένου σκελετού του αρδιπίθηκου (Ardipithecus ramidus) που φιλοξενήθηκε στο περιοδικό Science. Λόγω αυτής της έλλειψης σιγουριάς για την εξελικτική πορεία των προγόνων μας έχει δοθεί το κατάλληλο έδαφος για την ανάπτυξη πολλών θεωριών γύρω από αυτήν. Άλλες κινούνται στα πλαίσια της επιστημονικής φαντασίας και γελοιότητας ενώ άλλες υποστηρίζονται από πλήθος στοιχείων και είναι αυτές που παραμένουν στο προσκήνιο.



Μία θεωρία που βρίσκεται κάπου στη μέση αυτών των δύο άκρων είναι η θεωρία που πρεσβεύει ότι οι πρόγονοί μας πέρασαν μία υδρόβια φάση (Aquatic Ape Hypothesis, AAH) κατά την οποία ανέπτυξαν κάποια από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, που τους κάνουν να ξεχωρίζουν από τους κοντινότερους συγγενείς τους (χιμπαντζήδες, μπονόμπο, γορίλες, ουρακοτάνγκους και γίββονες). Την περίοδο αυτή (που δεν είναι σαφώς οριοθετημένη χρονικά) οι πρόγονοί μας δραστηριοποιούνταν και τρέφονταν σε γλυκά, αλμυρά ή υφάλμυρα νερά. Η υδροβίωση έχει υποστηρίξει αρκετά από τα "μοναδικά" ανατομικά στοιχεία μας, όπως η δίποδη βάδιση, η έλλειψη πυκνού τριχώματος, η ανάγκη του εγκεφάλου για στοιχεία που βρίθουν στην θάλασσα (όπως το ιώδιο). Όλα αυτά ακούγονται αρκετά ενδιαφέροντα και η εξήγησή τους είναι λογική, αλλά υπάρχει πλήρης απουσία απολιθωμάτων που να υποστηρίζουν μία τέτοια θεωρία.

Όπως είναι φυσικό βέβαια, όσο ελκυστική και αν φαίνεται μία τέτοια εξήγηση, έχει κριτικαριστεί έντονα, και ουσιαστικά έχει απορριφθεί από τους παλαιοντολόγους αν και συμφωνούν ότι κάποια από οι πρόγονοί μας μπορεί να περνούσαν κάποιο χρόνο κολυμπώντας και τρέφοντας σε ποτάμια και λίμνες όπως και οι σύγχρονοι άνθρωποι.

Αν και ακόμα οι γνώσεις και τα στοιχεία γύρω από την εξέλιξη του ανθρώπου δεν είναι τόσα όσα θα ήθελαν οι επιστήμονες, έχει γίνει μεγάλη πρόοδος με το πέρας του χρόνου και σκιαγραφείται σιγά σιγά μία πιο πλήρης εικόνα. Φυσικά, πάντα θα υπάρχουν αντιρρήσεις και διαφορετικές υποθέσεις, καθώς η εξέλιξη μας είναι κάτι που δεν μπορούμε να το δούμε να συμβαίνει αλλά βγαίνει ως συμπέρασμα με βάση παρατηρήσεις απολιθωμάτων και όχι μόνο.

Για μια πιο πλήρη εικόνα γύρω από την Aquatic Ape hypothesis δείτε τα παρακάτω
Aquatic Ape Theory


Ντέσμοντ Μόρρις, 2007, Ο γυμνός πίθηκος: Μελέτη για το ζώο-άνθρωπος, εκδόσεις Κέδρος

Ντέσμοντ Μόρρις, 2006, Η γυναίκα γυμνή, εκδόσεις Διόπτρα

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2009

Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών 2009

Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία σας προσκαλεί στη μεγαλύτερη εκδήλωση παρατήρησης πουλιών της Ευρώπης!


Όσοι και όσες θα ήθελαν να γνωρίσουν από κοντά το μαγικό κόσμο και το θαύμα της μετανάστευσης των άγριων πουλιών έχουν την ευκαιρία να γιορτάσουν μαζί με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία την «Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών» το Σαββατοκύριακο 10 & 11 Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές σε όλη την Ελλάδα.

Εξορμήσεις για παρατήρηση πουλιών, περιβαλλοντικά παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες θα προσφέρουν σε μικρούς και μεγάλους την ευκαιρία να περάσουν μια συναρπαστική ημέρα στη φύση και, παράλληλα, να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους για τη φύση και τα πουλιά του τόπου μας.

Η Πανευρωπαϊκή Γιορτή των Πουλιών είναι ετήσιο γεγονός που λαμβάνει χώρα σε 30 περίπου ευρωπαϊκές χώρες και συντονίζεται από την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLife International. Τις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στη χώρα μας τις διοργανώνει και συντονίζει η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία με τη συνεργασία Δήμων, τοπικών φορέων και οργανώσεων. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη και το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:


Αττική: Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης», Ίλιον Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρα: 11:00 -14:00

Αττική: Υγρότοπος Βραυρώνας (αφήνετε τα οχήματά σας στο χώρο στάθμευσης του Αρχαιολογικού Μουσείου και ακολουθείτε το δρόμο προς τη θάλασσα) Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρα: 11:00 -14:00

Μακεδονία: Λιμνοθάλασσα Επανoμής (μετά το κάμπινγκ Ε.Ο.Τ.) Ημέρα: Σάββατο 10/10
Ώρες: 10:00 – 13:30

Μακεδονία: Λίμνη Βόλβη (Παραλίμνιο Πάρκο Μεγάλης Βόλβης) Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρες: 10:00 – 13:30

Μακεδονία: Λιμνοθάλασσα Νέας Αγαθούπολης Πιερίας (Παρατηρητήριο) Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρες: 10:00 – 13:30

Μακεδονία: Υγρότοπος Άγρα – Βρυτών – Νησίου Πέλλας (Κέντρο Ενημέρωσης) Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρες: 10:00 – 13:30

Μακεδονία: Υγρότοπος Κερκίνης Ανατολικό ανάχωμα μεταξύ Μεγαλοχωρίου-Λιμνοχωρίου Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρα: 10:00 – 14:00

Κοτύχι - Στροφυλιά: Λιμνοθάλασσα Πρόκοπος Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρα: 10:00 – 13:00

Κοτύχι - Στροφυλιά: Λιμνοθάλασσα Κοτύχι Ημέρα: Κυριακή 11/10
Ώρα: 10:00 – 13:00

Δέλτα Έβρου: Κέντρο Πληροφόρησης Λουτρά Τραϊνούπολης Ημέρα: Παρασκευή 09/10
Ώρα: 09:00 – 13:00

Δαδιά Σουφλίου: Οικοτουριστικό Κέντρο Βιοτόπου Δαδιάς Ημέρα: Σάββατο 10/10
Ώρα: 09:00 – 19:00

Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρία

Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Υπερπληθυσμός ή υπερκατανάλωση

Υπάρχει ένας διαχεόμενος μύθος ότι οι προσπάθειες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και άλλων περιβαλλοντικών κινδύνων δεν θα έχουν κανένα αποτέλεσμα εκτός και αν «κάνουμε κάτι» για την αύξηση του πληθυσμού. Ακόμα και έμπειροι αναλυτές μιλούν για την απειλή της εκθετικής αύξησης του πληθυσμού. Αλλά δεν υπάρχει καμία εκθετική αύξηση. Στον περισσότερο κόσμο οι ρυθμοί γονιμότητας πέφτουν γρήγορα, και οι χώρες στις οποίες ο πληθυσμός συνεχίζει να αυξάνεται είναι αυτές που συνεισφέρουν το λιγότερο στην δύσκολη περιβαλλοντική μας κατάσταση.

Πίσω, στα τέλη του ’60, όταν ο Paul Ehrlich έγραφε το βιβλίο του «The population bomb» (Η πληθυσμιακή βόμβα) η γρήγορη πληθυσμιακή αύξηση ήταν η νούμερο 1 απειλή για το μέλλον του πλανήτη. Πολλοί πίστεψαν ότι ο αυστηρός έλεγχος των γεννήσεων θα μπορούσε να αποτρέψει την μέρα της κρίσης. Αλλά μετά από σκάνδαλα γύρω από τα Δρακόντεια μέτρα για ένα μόνο παιδί στην Ινδία και την Κίνα τέτοιες απόψεις έπεσαν σε ανυποληψία. Ακόμα, η πρόβλεψη του Ehrlich για εκατοντάδες εκατομμύρια θανάτους από λιμό γύρω στη δεκαετία του 80 ευτυχώς απέτυχε να γίνει πραγματικότητα



Τώρα, το δημογραφικό τέρας έχει ξανάρθει στο προσκήνιο. Ακόμα, τα επιχειρήματα δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η πληθυσμιακή «βόμβα» αφοπλίζεται γρήγορα. Οι γυναίκες στον φτωχό κόσμο έχουν δραματικά λιγότερα παιδιά απ’ότι είχαν οι μητέρες τους – κυρίως λόγω επιλογής και όχι εξαναγκασμού. Πριν μισό αιώνα ο παγκόσμιος μέσος όρος των παιδιών μιας γυναίκας ήταν μεταξύ 5 και 6 παιδιά. Τώρα μία γυναίκα έχει 2.6. Παρατηρώντας αυτήν την μείωση είναι δύσκολο να δούμε τι μπορεί να καταφέρει αν κάνουμε κάτι παραπάνω για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Η μισός κόσμος τώρα έχει ένα ρυθμό γονιμότητας κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης, που είναι υπολογίζοντας και τα κορίτσια που δεν φτάνουν την ενηλικίωση περίπου 2,3. Αυτό περιλαμβάνει την Ευρώπη, την ανατολική Ασία την Βόρεια Αμερική και την Καραϊβική Το αντίθετο συμβαίνει σε λίγες Μουσουλμανικές χώρες – εκτός του Ιράν με ρυθμό γονιμότητας 1,7 – και σε πολλά μέρη της Αφρικής. Αλλά είτε είναι πλούσια μια χώρα είτε φτωχή, σοσιαλιστική ή καπιταλιστική, Μουσουλμανική ή Καθολική, κοσμική ή ευλαβική, με σκληρό κυβερνητικό έλεγχο των γεννήσεων ή κανένα έλεγχο, οι περισσότερες χώρες λένε την ίδια ιστορία.


Αυτό δεν έχει ακόμα σταματήσει την πληθυσμιακή αύξηση. Βρίσκεται σε 6,8 δισεκατομμύρια και αυξάνεται κατά 75 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του τεράστιου αριθμού νεαρών γυναικών που γεννήθηκαν κατά την παγκόσμια «έκρηξη» των γεννήσεων του 20ου αιώνα, οι οποίες είναι ακόμα γόνιμες: μπορεί τυπικά να έχουν 2 παιδιά η καθεμία, αλλά αυτό είναι από μόνο του πολλά μωρά. Σύντομα πάντως, αν οι ρυθμοί γονιμότητας συνεχίσουν να μειώνονται κάθε γενιά γυναικών θα είναι μικρότερη από την προηγούμενη.

Φυσικά, οι ρυθμοί γονιμότητας μπορεί να μη συνεχίσουν να μειώνονται, αλλά μέχρι σήμερα τα στοιχεία από χώρες που έχουν ρίξει τους ρυθμούς τους στα επίπεδα αντικατάστασης δείχνουν ότι δεν μένουν σε αυτά αλλά συνεχίζουν να μειώνονται. Η αιτία αυτού του γεγονότος μπορεί να έχει να κάνει με την αλλαγή της θέσης που έχει η γυναίκα στην κοινωνία. Όταν οι άντρες παίρνουν έναν μεγαλύτερο ρόλο στην ανάθρεψη των παιδιών και η πολιτεία μεσολαβεί στο να βοηθήσει τις εργαζόμενες μητέρες, οι ρυθμοί γονιμότητας μένουν κοντά σε αυτούς της αντικατάστασης. Όταν δεν συμβαίνουν τα παραπάνω, τότε υπερβολικά μικροί ρυθμοί γονιμότητας ακολουθούν.

Ακόμα και αν η πληθυσμός της γης σταθεροποιηθεί σύντομα και αρχίζει να μειώνεται αυτό δεν θα λύσει τα περιβαλλοντικά προβλήματα. Το βασικό ζήτημα δεν είναι ο υπερπληθυσμός αλλά ο υπερκαταναλωτισμός – κυρίως στις πλούσιες χώρες που έχουν από καιρό σταματήσει να προσθέτουν ουσιαστικά νούμερα στους πληθυσμούς τους.

Πάρτε μία μέτρηση: τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Ο Stephen Pacala, διευθυντής στο Princeton Environmental Institute υπολόγισε ότι μισό δισεκατομμύριο των πλουσίων του κόσμου, περίπου δηλαδή 7% του πληθυσμού της γης, είναι υπεύθυνοι για το 50% των παγκόσμιων εκπομπών. Από την άλλη, το 50% των φτωχών της γης είναι υπεύθυνοι για το 7% των εκπομπών. Ένας Αμερικανός ή Ευρωπαίος είναι συχνά υπεύθυνος για περισσότερες εκπομπές απ’ότι ένα χωριό Αφρικανών.

Κάθε φορά αυτοί από μας στον πλούσιο κόσμο που μιλάμε για πάρα πολλά μωρά στην Αφρική ή στην Ινδία, αρνούμαστε την δική μας ενοχή. Είναι τα παγκόσμια πρότυπα κατανάλωσης που πρέπει να διορθώσουμε και όχι τις αναπαραγωγικές συνήθειες.

Από NewScientist
Μπορείτε να δείτε ολόκληρο αφιέρωμα του NewScientist στο θέμα εδώ


Το άρθρο αυτό έρχεται για να μας "βάλει λίγο στη θέση μας", καθώς έχει αρκετή δόση αλήθειας και ευθυνών. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι το πρόβλημα του υπερπληθυσμού δεν είναι έντονο και υπαρκτό, και ότι το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για αυτό έχουν οι "αναπτυσσόμενες" χώρες. Για παράδειγμα το ότι η Κίνα του 1,5 δισεκατομμυρίου έχει γίνει ένας πολύ μεγάλος ρυπαντής δεν μπορεί κανείς να το προσπεράσει. Αλλά επίσης κανείς δεν μπορεί να πει στην Κίνα να μην αναπτυχθεί, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα όταν ο ίδιος αναπτύχθηκε με άλλους όρους από αυτούς που ζητάει από την Κίνα. Ο καθένας πρέπει να αναλογιστεί τις ευθύνες του, και αυτές σίγουρα είναι πολλές...

Απαξίωση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας


ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Τετάρτη, 30/09/2009

«Απαξίωση των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Ελλάδας»

Σε μια εποχή που η προστασία του περιβάλλοντος κατέχει πρωτεύοντα ρόλο στην πολιτική ατζέντα της χώρας μας, οι προστατευόμενες περιοχές της χώρας μας και οι Φορείς Διαχείρισης τους, δυστυχώς, εγκαταλείπονται στην τύχη τους.

Ο Πανελλαδικός Σύλλογος Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών καταγγέλλει τον εμπαιγμό και την αδιαφορία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΧΩΔΕ να εξασφαλίσει την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας των Φορέων Διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της χώρας μας.

Από τον Απρίλιο του 2009 ως ακόμη και σήμερα, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους στους Φορείς Διαχείρισης ότι θα εξασφαλίσει την παράταση των εποχικών συμβάσεων εργασίας τους, που λήγουν στις 31/12/09.

«Παρά το θεωρητικά ειλικρινές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον του υφυπουργού να μη χαθεί η τεχνογνωσία που έχει αποκτηθεί από τους εργαζόμενους στη διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, από 01/01/2010 οι Φορείς Διαχείρισης θα παραμείνουν χωρίς προσωπικό και αυτό πρακτικά θα έχει ως αποτέλεσμα να μπει λουκέτο στους φορείς» επισημαίνει ο πρόεδρος του Πανελλαδικού Συλλόγου Εργαζομένων στους Φορείς Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών «Ελληνική Φύση», Βασίλης Κουρούτος.

Πλέον, οι προστατευόμενες περιοχές και το έμπειρο προσωπικό τους που εργάζονται, κάτω από αντίξοες συνθήκες, με μεράκι και πάθος για να προστατέψουν τη φυσική και πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας, περιμένουν να ανατείλουν καλύτερες ημέρες μετά τις εκλογές.

«Ας ελπίσουμε ότι οι θετικές εξαγγελίες όλων των πολιτικών κομμάτων για την προστασία του περιβάλλοντος δε θα μείνουν απλώς προεκλογικές υποσχέσεις», υπογραμμίζει ο κ. Βασίλης Κουρούτος.


Τηλέφωνα επικοινωνίας: Κουρούτος Βασίλης 6945373088,
Παπαδράγκα Λία 6974896714

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails