Οι επιστήμονες σύγκριναν σημαντικές ζώνες σύγκρουσης με τα 34 μέρη υψηλής βιοποικιλότητας (hotspots) της γης που προσδιορίζονται από την Conservation International (CI). Τα hotspots θεωρούνται υψηλές προτεραιότητες διατήρησης επειδή περιέχουν ολόκληρους τους πληθυσμούς περισσότερων από μισών από όλα τα είδη φυτών και τουλάχιστον 42 τοις εκατό όλων των σπονδυλωτών, και απειλούνται ιδιαίτερα.
"Αυτό το καταπληκτικό συμπέρασμα - ότι οι πλουσιότερες αποθήκες της ζωής στη γη είναι επίσης οι περιοχές με τις περισσότερες ανθρώπινες συγκρούσεις - μας δείχνει ότι αυτές οι περιοχές είναι ουσιαστικές και για τη διατήρηση της βιοποικιλότητας και για την ανθρώπινη ευημερία, " λέει ο Russell Α. Mittermeier, Πρόεδρος της Conservation International (CI) και ένας από τους συντάκτες της μελέτης.
"Εκατομμύρια από τους φτωχότερους ανθρώπους του κόσμου ζουν στις περιοχές hotspot και βασίζονται σε υγιή οικοσυστήματα για την επιβίωσή τους, έτσι υπάρχει μια ηθική υποχρέωση - καθώς επίσης και πολιτική και κοινωνική ευθύνη - να προστατευθούν αυτές οι θέσεις καθώς και όλοι οι πόροι και οι υπηρεσίες που παρέχουν" είπε ο Mittermeier.
Τα αποτελέσματα αυτά δημοσιεύονται στο περιοδικό Conservation Biology.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι περισσότερα από 90 τοις εκατό σημαντικών ένοπλων συγκρούσεων - εκείνων δηλαδή με συνέπεια περισσότερους από 1.000 θανάτους - εμφανίστηκαν στις χώρες που περιέχουν μια από τις 34 ζώνες υψηλής βιοποικιλότητας, ενώ 81 τοις εκατό πραγματοποιήθηκαν μέσα στις συγκεκριμένες ζώνες. Συνολικά 23 περιοχές hotspot δοκίμασαν την εχθροπραξία κατά τη διάρκεια του μισού αιώνα που μελετήθηκε.
Παραδείγματα της σύνδεσης φύσης-σύγκρουσης περιλαμβάνουν τον πόλεμο του Βιετνάμ, όταν το δηλητηριώδες Agent Orange κατέστρεψε τη δασική κάλυψη και τα παράκτια μαγγρόβια, και την συγκομιδή της ξυλείας που χρηματοδότησε τα πολεμικά κονδύλια στη Λιβερία, την Καμπότζη και τη λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό (DRC), σύμφωνα με μια ανακοίνωση που δημοσιεύεται από τη Conservation International. Σε αυτές και αμέτρητες άλλες περιπτώσεις, οι παράπλευρες ζημιές του πολέμου έβλαψαν και το βιολογικό πλούτο της περιοχής και τη δυνατότητα των ανθρώπων να ζήσουν μακριά από αυτή.
Επιπλέον, οι πολεμικοί πρόσφυγες πρέπει να κυνηγήσουν, να συλλέξουν ξύλα ή να χτίσουν καταυλισμούς για να επιζήσουν, αυξάνοντας την πίεση στους τοπικούς πόρους, εξήγησαν οι ερευνητές. Περισσότερα όπλα σημαίνουν αύξηση του κυνηγιού για κρέας και το διαδεδομένο λαθραίο κυνήγι μπορεί να αποδεκατίσει τους πληθυσμούς άγριας φύσης - όπως 95 τοις εκατό του ιπποπόταμων που θανατώθηκε στο εθνικό πάρκο Virunga στο Κονγκό.
"Οι συνέπειες επεκτείνονται αρκετά πέρα από την πραγματική πάλη" λέει ο επικεφαλής συγγραφέας Thor Hanson του πανεπιστημίου του Αϊντάχο. " Οι πολεμικές προετοιμασίες και οι παρατεταμένες δραστηριότητες μετά τη σύγκρουση έχουν επίσης σημαντικές επιπτώσεις στις ζώνες υψηλής βιοποικιλότητας και στους ανθρώπους που ζουν εκεί."
Στο σύνολο, η μελέτη βρήκε, ότι τα hotspots είναι κατοικία στην πλειοψηφία των 1,2 δισεκατομμυρίων φτωχότερων ανθρώπων του κόσμου που στηρίζονται στους πόρους και τις υπηρεσίες που παρέχονται από τα φυσικά οικοσυστήματα για την καθημερινή επιβίωσή τους. Οι περιβαλλοντικές ανησυχίες τείνουν να υποχωρήσουν ή να καταρρεύσουν σε περιόδους κοινωνικής διάσπασης, και οι δραστηριότητες διατήρησης συχνά αναστέλλονται κατά τη διάρκεια των ενεργών συγκρούσεων, σημειώνει. Συγχρόνως όμως, ο πόλεμος παρέχει περιστασιακές ευκαιρίες διατήρησης, όπως η δημιουργία "Πάρκων Ειρήνη" κατά μήκος των αμφισβητημένων συνόρων.
"Το γεγονός ότι τόσες πολλές συγκρούσεις έχουν εμφανιστεί σε περιοχές υψηλής απώλειας βιοποικιλότητας και υποβάθμισης των φυσικών πόρων επισείει περισσότερη έρευνα ως προς τις υποκείμενες αιτίες, και δίνει έμφαση στη σημασία αυτών των περιοχών για τη παγκόσμια ασφάλεια" καταλήγει ο Mittermeier.
Πηγη: LiveScience
Δες ακόμα Μία κοινωνικοοικονομική προσέγγιση της βιοποικιλότητας