Παρασκευή 29 Αυγούστου 2008

Φωτογραφίζοντας πεταλούδες


Η φωτογραφία είναι μία ασχολία που ενδιαφέρει πολλούς. Όταν όμως αυτή συνδυάζεται με την ομορφιά της φύσης, τότε το αποτέλεσμα είναι μοναδικό. Η πάνω αλλά και η κάτω φωτογραφία δείχνουν την "πάνω" και "κάτω" όψη αντίστοιχα της πεταλούδας Limenitis reducta.



Μία πεταλούδα που συχνά βλέπει κανεί λόγω του μεγέθους αλλά και της ομορφιάς της είναι η Iphiclides feisthamelii που εμφανίζεται στην παρακάτω φωτογραφία.


Αν τύχει ποτέ και φωτογραφίσετε πεταλούδες και ψάχνετε μία βοήθεια για την αναγνώρισή τους, η ιστοσελίδα www.leps.it είναι πολύ χρήσιμη.

Δευτέρα 25 Αυγούστου 2008

Απογοητευτική η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008 - 2009

Την πεπατημένη ακολούθησε και εφέτος η Ρυθμιστική για το Κυνήγι 2008-2009, αγνοώντας όχιμόνο την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, αλλά και τις βασικές αρχές διαχείρισης περιβάλλοντος. Παρά τηδιάθεση και πρόθεση διαλόγου που εκφράζει η σημερινή πολιτική ηγεσία του ΥπουργείουΑγροτικής Ανάπτυξης, η πρακτική, για την ώρα τουλάχιστον, παραμένει διαφορετική.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία, απαγορεύεται ρητά το κυνήγι κατά την μεταναστευτικήκαι αναπαραγωγική περίοδο και αποκλείει τις κλιμακωτές ημερομηνίες. Ωστόσο, όπωςεπανέλαβαν και εφέτος η ΕΟΕ και οι υπόλοιπες περιβαλλοντικές οργανώσεις, η συγκεκριμένηνομοθεσία εξακολουθεί να παραβιάζεται μέσω της εφαρμογής κλιμακωτών ημερομηνιών, οιοποίες δημιουργούν ένα σωρό εξαιρέσεις και «παραθυράκια.»
Εφέτος, αντίθετα με τις συνήθεις πρακτικές, η πρόσκληση για συμμετοχή σε συζητήσεις καιυποβολή προτάσεων για το κυνήγι από τη Διεύθυνση Αισθητικών Δασών, Δρυμών και Θήραςτου ΥΠΑΑΤ απεστάλη εγκαίρως προς τις περιβαλλοντικές ΜΚΟ. Ωστόσο, η προσέλευση των ΜΚΟστο διάλογο εφέτος ήταν απογοητευτική, αλλά ταυτόχρονα και αναμενόμενη, καθώς τοΥπουργείο δεν εντάσσει εδώ και χρόνια καμία από τις απόψεις των ΜΚΟ στις εκδιδόμενεςρυθμιστικές διατάξεις. Παράλληλα, η πολιτική ηγεσία φαίνεται να αγνοεί και τιςσυστάσεις/άποψη του αρμόδιου τμήματος του Υπουργείου.
Όπως δηλώνει ο κ. Ξενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «οικαλές προθέσεις που επιδεικνύει η ηγεσία του Υπουργείου τον τελευταίο καιρό, πρέπει νασυνοδευθούν και από αντίστοιχες καλές πράξεις. Η ρυθμιστική για το κυνήγι πρέπει να σέβεταιπάνω από όλα της ανάγκες διαχείρισης περιβάλλοντος και όχι να εξυπηρετεί τις πολιτικέςανάγκες.»
Πληροφορίες: Ξενοφών Κάππας, Διευθυντής Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας

Γραφείο Επικοινωνίας

Ημερ/νία: 21-08-2008

Κυριακή 24 Αυγούστου 2008

Μήπως η μετανάστευση των ζώων εξαφανίζεται;

Φεύγουν, φεύγουν, έφυγαν: Μήπως το φαινόμενο της μετανάστευσης των ζώων εξαφανίζεται;

Η μετανάστευση των ζώων μετά βεβαιότητος κατατάσσεται ανάμεσα στα περισσότερο εμφανή και διαδεδομένα φαινόμενα στη φύση. Κάθε λεπτό της κάθε μέρας με κάποιο τρόπο, σε κάποιο τόπο τα ζώα βρίσκονται σε διαρκή κίνηση. Οι μετανάστες καλύπτουν όλο το ζωικό βασίλειο, από τις φάλαινες και τις σύλβιες, ως τις λιβελλούλες και τις σαλαμάνδρες. Μήπως όμως η μετανάστευση αποτελεί ένα φαινόμενο υπό εξαφάνιση; Σε όλο τον κόσμο, πολλές από τις θεαματικές μεταναστεύσεις είτε εξαφανίζονται, λόγω της ανθρώπινης δραστηριότητας, είτε βρίσκονται σε κατάσταση απότομης κάμψης. Όσοι από μας ζουν στην ανατολική Βόρειο Αμερική δεν βιώνουν πλέον την εμπειρία των εκατομμυρίων περαστικών περιστεριών που έκρυβαν τον ήλιο καθώς κατευθύνονταν προς τους τόπους αναπαραγωγής τους. Ούτε πλέον οι κάτοικοι των δυτικών πεδιάδων των ΗΠΑ μπορούν, ανεβαίνοντας σε έναν λόφο, να παρατηρήσουν εκστατικά τις εκατοντάδες χιλιάδες βισώνων, που μετακινούνται στα λιβάδια, όπως ήταν δυνατόν, λιγότερο από δύο αιώνες πριν.
Πρόκειται για ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο. Διαβάστε το ολόκληρο στοBiology4u

Τετάρτη 20 Αυγούστου 2008

Αγαπημένο μου είδωλο

Μετά από μεγάλη απουσία λόγω διακοπών ας επιστρέψουμε με ένα μάλλον περίεργο νέο από το in.gr



Στο κλαμπ των έξυπνων οι καρακάξες, αφού στέκονται με αξιοπρέπεια μπροστά σε καθρέφτη

Η καρακάξα διαθέτει μεγαλύτερες νοητικές δυνατότητες από ό,τι πίστευαν μέχρι σήμερα οι ειδικοί. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν οι επιστήμονες των Πανεπιστημίων Γκαίτε (Φρανκφούρτη) και Ρουρ (Μπόχουμ), οι οποίοι διαπίστωσαν ότι τα πουλιά αυτά έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίζουν το είδωλό τους στον καθρέφτη.
Όπως αναφέρει Το Βήμα, μέχρι σήμερα αυτό θεωρείτο προνόμιο των ανθρώπων, των πιθήκων, των ελεφάντων και των δελφινιών. Με λίγα λόγια θεωρείτο ίδιον των πολύ εξελιγμένων εγκεφάλων.
Για την ιστορία ο εγκέφαλος της καρακάξας δεν ξεπερνά σε μέγεθος αυτό ενός μπιζελιού.
Η Καρακάξα είναι το πιο χαρακτηριστικό από τα είδη των Κορακοειδών. Ξεχωρίζει για τη μακριά της ουρά και τα όμορφα ασπρόμαυρα σχέδια.
Η φωλιά της καρακάξας καλύπτεται από θόλο φτιαγμένο με πλεγμένα κλαδιά. Οι καρακάξες είναι παμφάγες με ιδιαίτερη προτίμηση σε σπόρους, φρούτα, σαλιγκάρια, έντομα, αυγά αλλά και νεκρά ζώα.
Γενικά η καρακάξα μέσα από τη λαογραφία θεωρείται πουλί κακών οιωνών.

Newsroom ΔΟΛ

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails