Παρασκευή 20 Μαρτίου 2009

Γενετικά τροποποιημένος καπνός παράγει φάρμακο κατά του διαβήτη

Με τη βοήθεια της γενετικής μηχανικής, ο καπνός μπορεί να γίνει ακόμα και ωφέλιμος για την υγεία. Ιταλοί ερευνητές εισήγαγαν στο φυτό ένα επιπλέον γονίδιο ώστε να παράγει στα φύλλα του μια ουσία για την αντιμετώπιση του νεανικού διαβήτη.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Βερόνα φέρνει ένα βήμα πιο κοντά την αξιοποίηση της «μοριακής γεωργίας» για την παραγωγή φαρμάκων με μικρό κόστος. Η προσέγγιση αυτή είναι γνωστή και με τον όρο pharming (από το farming, γεωργία, και το pharmaceutica, φαρμακευτικός).

Μεγάλες φαρμακευτικές και αγροχημικές εταιρείες, όπως η Bayer και η Syngenta, πειραματίζονται εδώ και χρόνια με τη μοριακή γεωργία, συναντούν όμως αντιδράσεις από περιβαλλοντικές οργανώσεις και ορισμένους επιστήμονες λόγω φόβων για ενδεχόμενη διαρροή ξένων γονιδίων στο περιβάλλον.

Σοδειά φαρμάκων

Ο καπνός που δημιούργησε η ομάδα του Δρ Μάριο Πετσότι παράγει σε υψηλές συγκεντρώσεις την ιντερλευκίνη-10 (IL-10), μια πρωτεΐνη με ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, χρήσιμη στην καταπολέμηση του διαβήτη τύπου Ι.

Η μοριακή γεωργία θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη για την παραγωγή φαρμακευτικών πρωτεϊνών, οι οποίες σήμερα παράγονται από καλλιέργειες κυττάρων μέσα σε βιοαντιδραστήρες, μια διαδικασία σχετικά υψηλού κόστους.

Παρά την πρόοδο της τεχνολογίας, τα φυτά παραμένουν σήμερα οι πιο οικονομικοί παραγωγοί πρωτεϊνών. Ειδικά ο καπνός είναι ιδιαίτερα κατάλληλος για τέτοιες εφαρμογές. «Ο καπνός είναι φανταστικό φυτό καθώς είναι εύκολο να τροποποιηθεί γενετικά, και ένα ολόκληρο φυτό μπορεί να αναγεννηθεί από ένα και μόνο κύτταρο» σχολίασε ο Πετσότι στο Reuters.

Η έρευνά του, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση BMC Biotechnology, χρηματοδοτήθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση και έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον της καπνοβιομηχανίας Philip Morris, η οποία συμμετέχει στη διοργάνωση συνεδρίου για τη μοριακή γεωργία που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στη Βερόνα.

Αν και μέχρι σήμερα κανένα προϊόν της μοριακής γεωργίας δεν έχει φτάσει στην αγορά, η ισραηλινή εταιρεία Protalix βρίσκεται στις τελικές δοκιμές ενός ενζύμου για φαρμακευτική χρήση το οποίο παράγεται από καλλιέργειες κυττάρων καρότου.

Πηγή in.gr

Από αυτό το ιστολόγιο έχουμε αναφερθεί ξανά σε Γενετικά Τροποποιημένους Οργανισμούς με αναφορά στα υπέρ και τα κατά τους. Φυσικά και αυτό το βήμα για την παραγωγή φαρμάκων από διαγονιδιακά φυτά είναι μία πολύ ελπιδοφόρα εξέλιξη για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Από την άλλη όμως, πρέπει να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξουν επιπτώσεις στα οικοσυστήματα από την εισβολή φυτών με καινούργιες ιδιότητες.

Η συμμετοχή της Philip Morris που είναι μία από τις μεγαλύτερες καπνοβιομηχανίες στο κόσμο είναι λίγο περίεργη. Αυτό ισχύει κατά την άποψή μου γενικώς όταν εισέρχονται εταιρίες - κολοσσοί στα μονοπάτια της επιστήμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου