Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2008

Ενδέκατοι στη λίστα των ρύπων

Σχεδόν τρεις πλανήτες -με τους φυσικούς τους πόρους και τις πρώτες τους ύλες- χρειάζονται οι Ελληνες για να ικανοποιήσουν τις ανάγκες τους εξαιτίας του τρόπου ζωής που έχουν υιοθετήσει. Ενα μοντέλο καθημερινής συμπεριφοράς που συνεπάγεται σοβαρές επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τον φυσικό πλούτο της χώρας.

Η Ελλάδα καταλαμβάνει πλέον την 11η χειρότερη θέση ανάμεσα σε 148 κράτη ως προς το Οικολογικό της Αποτύπωμα, δυσχεραίνοντας τη θέση της τα τελευταία χρόνια, αφού το 2006 βρισκόταν στη 17η θέση της αντίστοιχης κατάταξης. Οι πολίτες της χώρας μας κατατάσσονται 11οι ως προς την έκταση της παραγωγικής γης, της ποσότητας πόσιμου αλλά και θαλασσινού νερού που καταναλώνουν σε ενέργεια και νερό, με αποτέλεσμα να εκπέμπουν περισσότερους ρύπους ανά άτομο και να χρειάζονται μεγαλύτερη γεωγραφική έκταση για την απόθεση των απορριμμάτων τους.

Περιβάλλον

Είναι χαρακτηριστικό ως προς το «οικολογικό αποτύπωμα» και την καταστροφή του πλανήτη ότι το συνολικό αποτύπωμα της ανθρωπότητας διπλασιάστηκε μεταξύ των ετών 1961 και 2003. Ως προς την επιβάρυνση του περιβάλλοντος που συντελείται στη χώρα μας είναι χαρακτηριστικό ότι ο μέσος Ελληνας πολίτης χρειάζεται 59 στρέμματα παραγωγικής έκτασης -σε γη και νερό- για να καλύψει τις ανάγκες του, αριθμό υπερδιπλάσιο από τον ήδη ανησυχητικό παγκόσμιο μέσο όρο των 27 στρεμμάτων κατ άτομο.

Και αριθμό τρεις φορές μεγαλύτερο από τις δυνατότητες του πλανήτη, ο οποίος υπολογίζεται ότι μπορεί να καλύψει με 21 στρέμματα κάθε κάτοικο της γης. Το γεγονός αυτό, όπως εξηγούν οι εδικοί, οφείλεται στο ισχυρό «ενεργειακό αποτύπωμα» της Ελλάδας, δηλαδή στις συνεχώς αυξανόμενες ανάγκες μας σε ενέργεια, τομέα στον οποίο η ζήτηση σημειώνει ετήσια αύξηση 2.4% από το 1990 έως το 2004 υπερβαίνοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Τα παραπάνω στοιχεία παρουσιάζονται στην έκθεση «Ζωντανός Πλανήτης 2008» που συνέταξε η περιβαλλοντική οργάνωση WWF συγκεντρώνοντας στοιχεία από 148 χώρες του πλανήτη, με στόχο να καταγράψει τις συνέπειες του σύγχρονου τρόπου ζωής στα οικοσυστήματα και τους φυσικούς πόρους.

Οι δείκτες στους οποίους βασίζεται η έκθεση είναι πρώτον το Οικολογικό Αποτύπωμα που αφήνει κάθε χώρα, δεύτερον ο δείκτης «Ζωντανού Πλανήτη» ο οποίος εκτιμά την κατάσταση της παγκόσμιας βιοποικιλότητας βασισμένος σε τάσεις για περισσότερους από 5.000 πληθυσμούς 1.686 σπονδυλωτών σε ολόκληρο τον κόσμο και τρίτον το Υδατικό Αποτύπωμα που αναφέρεται στον συνολικό όγκο νερού που χρησιμοποιείται παγκοσμίως, για να παραχθούν τα αγαθά και οι υπηρεσίες που καταναλώνει η ανθρωπότητα. Η θέση της Ελλάδας είναι, σύμφωνα με την έκθεση, δυσμενής και ως προς το Υδατικό της Αποτύπωμα, αφού παρουσιάζει μέση ετήσια κατανάλωση 2.389 κυβικά μέτρα νερού ανά κάτοικο, τη στιγμή που ο μέσος κάτοικος του πλανήτη χρησιμοποιεί ετησίως 1.243 κυβικά μέτρα νερού, ποσότητα που ισοδυναμεί με το νερό μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων. Μάλιστα, το υδατικό αποτύπωμα της Ελλάδας είναι το δεύτερο μεγαλύτερο στον κόσμο έπειτα από αυτό των ΗΠΑ και αποδίδεται από τους ειδικούς στην αυξημένη χρήση νερού για τη γεωργία, στις απώλειες λόγω του απαρχαιωμένου αρδευτικού και υδρευτικού δικτύου και στην κακοδιαχείριση των υδάτινων πόρων.

Οσον αφορά στο οικολογικό αποτύπωμα του πλανήτη, η έκθεση της WWF επισημαίνει πως τα τρία τέταρτα του πληθυσμού της γης ξεπερνούν σε κατανάλωση τη βιολογική φέρουσα ικανότητα της χώρας. Τις χειρότερες επιδόσεις καταγράφουν οι ΗΠΑ και η Κίνα, οι οποίες καταναλώνουν συνολικά το 42% της βιολογικής ικανότητας της γης. Η αύξηση αυτή, όπως υπογραμμίζεται στην έκθεση, οφείλεται κυρίως στις εκπομπές αερίων από την καύση ορυκτών καυσίμων.

Την ίδια στιγμή οι πληθυσμοί των χερσαίων ειδών της πανίδας έχουν μειωθεί κατά 33%, τα είδη του γλυκού νερού κατά 35%, τα πουλιά κατά 20%, ενώ τα θηλαστικά παρουσιάζουν μείωση της τάξης του 19%.

Παρέμβαση Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής της WWF - Ελλάς.

Εχουμε λανθασμένη νοοτροπία

«Ο τρόπος ζωής μας στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κατά πολύ το οικολογικό μας όριο. Αυτό οφείλεται κυρίως στη στρεβλή νοοτροπία μας, που αντιμετωπίζει το φυσικό περιβάλλον ως ανεξάντλητη πηγή πόρων. Ταυτόχρονα, η υπερκατανάλωση ενέργειας σε συνδυασμό με την εμμονή της πολιτείας σε «βρώμικες» πηγές, όπως ο λιγνίτης, ενισχύουν διαρκώς τη δυσμενή θέση της χώρας μας.

Ηρθε η ώρα να κάνουμε κάποιες κρίσιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής μας. Αλλαγές που θα βελτιώσουν τo βιοτικό μας επίπεδο, ενώ παράλληλα θα μειώσουν την επίδρασή μας στο φυσικό περιβάλλον. Αλλιώς το οικολογικό χρέος μας προς τον πλανήτη θα αποδειχτεί καταστροφικό πολύ γρηγορότερα από ότι νομίζουμε, κυρίως για τα παιδιά μας».

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11900&subid=2&tag=8400&pubid=1796616


Ολόκληρη την έκθεση μπορείτε να την κατεβάσεται από το http://www.wwf.gr/images/stories/docs/lpr_2008.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου