Κυριακή 27 Ιανουαρίου 2008

"Αγριοπουλάδες"

Η αγάπη των συντελεστών αυτού του ιστολογίου για τα πουλιά γίνεται εύκολα κατανοητή αν ανατρέξει κανείς τις διάφορες δημοσιεύσεις. Η αγάπη όμως αυτή αποκτά πραγματική αξία με την παρατήρησή τους στα φυσικά τους ενδιαιτήματα και χωρίς να τα ενοχλούμε. Εν αντιθέσει με αυτόν τον τρόπο, οι "αγριοπουλάδες" (τα άτομα δηλαδή που παράνομα συλλέγουν άγρια πουλιά στη φύση και τα εξημερώνουν για να ευχαριστιούνται την παρέα τους) δείχνουν την αγάπη τους με τον παρακάτω τρόπο, που είναι παρμένος από ένα site με τίτλο "αγριοπούλια"

Ο Μούτος

Ο μούτος (μούτιασμα, ή ξεμούτι, ή σεντούκιασμα, ή μπαούλιασμα) είναι μια διαδικασία που γίνεται στα πουλιά για να ημερέψουν και για να πάρουν φωνές, χωρίς βέβαια να σημαίνει οτι είναι πάντα 100% επιτυχυμένη.
Τα πουλιά που πιάνουμε μεγάλα, τα βάζουμε στο μούτο μέσα καλοκαιριού (οι φλωράδες εμπειρικά τα βάζουν της Αγίας Μαρίνας - 17 Ιουλίου). Τα βάζουμε δηλαδή την εποχή που ξεκινάει η πτερόρροια. Το πουλί πρέπει να κάνει πτερόρροια στο μούτο. Αν δεν γίνει, τότε θεωρείται αποτυχημένος ο μούτος. Το καλύτερο είναι να δούμε πότε το πουλί αρχίζει να ρίχνει τα φτερά του και τότε το μπαουλιάζουμε. Σε περίπτωση που τα πουλιά είναι δική μας εκτροφής, η πτερόρροια αρχίζει την 12η με 14η εβδομάδα. Τότε τα βάζουμε στο μούτο. Η πτερόρροια διαρκεί 4 με 6 εβδομάδες.

Πριν το μουτιάσουμε το πουλί, πρέπει να το έχουμε στο μουτόκλουβο για κάμποσο διάστημα πχ. 2 με 3 εβδομάδες, ώστε να συνηθίσει το χώρο και να ξέρει που βρίσκεται το νερό και το φαγητό. Αυτό είναι απαραίτητο, γιατί στο απόλυτο σκότος που επικρατεί κατά τη διάρκεια του μούτου, το πουλί θα τρώει και θα πίνει βρίσκοντας φαγητό και νερό μηχανικά. Το μουτόκλουβο είναι ένα πολύ μικρό κλουβί, σαν αυτό της φωτογραφίας. Στο ένα κύπελλο το νερό, στο άλλο η τροφή. Σε περίπτωση που δεν μπορούμε να προμηθευτούμε ένα τέτοιο μουτόκλουβο, μπορούμε κάλλιστα να χρησιμοποιήσουμε ένα απλό κραχτόκλουβο. Αντί για την κλασσική ποτήστρα, καλύτερα να βάλουμε ένα τσίγκινο ποτηράκι, απέναντι από την ταΐστρα, κάτω από την πόρτα. Μέσα στο κλουβί βάζουμε ένα ξυλάκι, έτσι ώστε μ΄ένα πήδημα το πουλί να βρίσκετα από το ξυλάκι στην ταΐστρα, και μ' ένα πήδημα πάλι να βρίσκεται από το ξυλάκι στο ποτηράκι για νερό. Το μειονέκτημα αυτού του κλουβιού με αυτό της φωτογραφίας, είναι οτι είναι λίγο δύσκολο το συμπλήρωμα της τροφής και του νερού. Αυτά γίνονται πάντα σε περιβάλλον ή σε ώρες που το φως είναι λιγοστό και όχι εκθέτοντας το πουλί απότομα σε πολύ φως.

Τα μουτόκλουβα τα βάζουμε είτε σε χαρτοκούτια, είτε σε ντουλάπες είτε σε σεντούκια σαν αυτά της φωτογραφίας. Στην τελευταία περίπτωση, πρέπει να καλύψουμε τις τρύπες, έτσι ώστε φως να μην υπάρχει καθόλου μέσα. Ανοίγματα, καλύτερα χαραμάδες, υπάρχουν ίσα ίσα για να ανασαίνει το πουλί. Τα κλουβιά κατά τη διάρκεια του μούτου, απαγορεύεται να τα καθαρίζουμε. Τα περιτώματα των πουλιών βοηθούν στο να γίνει γρήγορα η πτερόρροια. Αν θέλουμε τα πουλιά μας να πάρουν φωνές, τότε τα "χτυπάμε" με φωνές που θέλουμε να πάρουν. Καθώς το πουλί είναι στο σκοτάδι, τότε η προσοχή του δεν αποσπάται πουθενά, με αποτέλεσμα να "μαθαίνει" τις φωνές που ακούει.
Το μούτιασμα διαρκεί περίπου ένα μήνα, όσο δηλαδή διαρκεί η πτερόρροια του πουλιού. Στη συνέχεια το πουλί εκτίθεται στο φως σταδιακά. Αυτή η διαδικασία διαρκεί 10 με 15 μέρες. Κάθε μέρα δίνουμε και λίγο περισσότερο φως μέχρι να φτάσουμε στον κανονικό φωτισμό.
Μετά το μούτιασμα το πουλί θα έχει ημερέψει και θα γίνει φλύαρο. Δεν θα προλαβαίνουμε να κρεμάσουμε το κλουβί έξω, και θα λέει στο χέρι μας. Αν έχει και κάποια έφεση στο να παίρνει φωνές, τότε θα λέει "απ' έξω" αυτά που άκουσε από την κασέτα.
Το μούτιασμα όμως, έχει και ορισμένες "παρενέργειες", οι οποίες αυξάνονται όσο μεγαλώνει και η διάρκεια του μουτιάσματος. Το πουλί αδυνατίζει και γίνεται ευαίσθητο (πχ στο κρύο). Υπάρχει περίπτωση και μόνο από την αλλαγή περιβάλλοντος αργότερα, να αρχίσει να ρίχνει τα φτερά του ή να ρίχνει τα φτερά της φτερούγας από ξαφνικό φόβο ή στρες. Επίσης οι φωνές που πήρε στο μούτο είναι πολύ εύκολο να τις χάσει, σε αντίθεση με τα πουλιά που πήραν φωνές σε φως από ζωντανό δάσκαλο και οι οποίες γενικά δεν ξεχνιούνται. Με άλλα λόγια δηλαδή, το πουλί θέλει προσοχή για να μη "χαλάσει".
Καλή επιτυχία!!!

Το link της σελίδας όπου βρήκαμε το παραπάνω "αξιοθαύμαστο" κείμενο δεν θα το παραθέσουμε, για να μη διαφημίζουμε τέτοιες σελίδες. Και η παράθεση του κειμένου έγινε για να αποτελούν τέτοιες πρακτικές παράδειγματα προς αποφυγή!

Πέμπτη 24 Ιανουαρίου 2008

Κλιματική αλλαγή και άγρια ζωή: αβέβαιο μέλλον για τα πουλιά της Ελλάδας

Ορόσημο στην κατανόηση των κινδύνων που εγκυμονεί η κλιματική αλλαγή όχι μόνο για την ορνιθοπανίδα, αλλά και για το ευρύτερο φυσικό περιβάλλον της Ευρώπης, αποτελεί η έκδοση «Άτλας για τα Αναπαραγόμενα Πουλιά της Ευρώπης και Κλιματική Αλλαγή» (Royal Society for the Protection of Birds, 15.01.08), η οποία παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας.. Η επιστημονική αυτή έρευνα είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς τα πουλιά είναι από τους πιο χαρακτηριστικούς περιβαλλοντικούς δείκτες και μπορούν να μας δείξουν το μέγεθος της επικείμενης κλιματικής αλλαγής.

Μαυροπετρίτης Eike EissingΟ Άτλας είναι έρευνα θεμελιωμένη σε στοιχεία που έχουν συλλεχθεί από τα πανεπιστήμιαDurham και Cambridge της Μεγάλης Βρετανίας, την παγκόσμια ομοσπονδία BirdLifeInternational, καθώς και Βρετανικά και Ευρωπαϊκά Ινστιτούτα. Επισημαίνει ότι η κλιματικήαλλαγή δεν απειλεί μόνο εμάς και τις υποδομές μας, αλλά και την άγρια ζωή. Όπως δηλώνει οΞενοφών Κάππας, διευθυντής της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, «ας μην ξεχνάμε ότιείμαστε όλοι κρίκοι σε μια ευρύτερη αλυσίδα που λέγεται περιβάλλον. Κάθε κρίκος που χάνεταισημαίνει ανεξέλεγκτες επιπτώσεις για τους υπόλοιπους.» Ο Άτλας προβλέπει ότι, κατά μέσοόρο, κάθε ευρωπαϊκό είδος θα μετατοπιστεί κατά 550 χλμ. βορειοανατολικά, έως τα τέλη τουαιώνα μας. Αυτό σημαίνει ότι, αν για ένα είδος το κέντρο της εξάπλωσης είναι σήμερα τοακρωτήριο Ταίναρο στο νότιο άκρο της Πελοποννήσου, το κέντρο αυτό θα έχει μετατοπιστείέξω από τα βόρεια σύνορα της χώρας μας, έως τα τέλη του αιώνα. Η μετακίνηση αυτή θαδώσει τη χαριστική βολή σε πολλά απειλούμενα είδη. Κάποια, μη μπορώντας ναπροσαρμοστούν στις νέες συνθήκες, θα εξαφανιστούν, ενώ άλλα που θα κατορθώσουν ναεπιβιώσουν θα αντιμετωπίσουν μεγάλες δυσκολίες στην ανεύρεση τροφής, καθώς και νέων,κατάλληλων βιοτόπων.

Πολλά είναι τα είδη που σύμφωνα με τους συγγραφείς φαίνεται ότι θα επηρεαστούν αρνητικάαπό τις κλιματικές αλλαγές. Περισσότερο απειλούνται οι ακόλουθες κατηγορίες:
  • Είδη που εξαπλώνονται αποκλειστικά ή σχεδόν αποκλειστικά στην Ευρώπη (ενδημικά είδη).Τέτοια περίπτωση είναι ο μαυροπετρίτης, με 85% του παγκόσμιου πληθυσμού του νααναπαράγεται στην Ελλάδα.
  • Είδη με πολύ μικρή σημερινή εξάπλωση. Για τη χώρα μας, η πετροπέρδικα είναι μια τέτοιαπερίπτωση.
  • Είδη που σήμερα ζουν στη Βόρεια Ευρώπη και δεν έχουν περιθώριο μετακίνησηςβορειότερα.
  • Είδη με πολύ μικρή επικάλυψη μεταξύ της παρούσας και της μελλοντικής κατανομής τους.Για τη χώρα μας, χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι τα δασικά είδη, όπως ο δρυομυγοχάφτηςή ο βαλκανικός δρυοκολάπτης.
Ο Άτλας δεν παρουσιάζει μόνο τους χάρτες με την πιθανή εξάπλωση των πουλιών τηςΕυρώπης, αλλά προτείνει τρόπους για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Έτσι, εκτός από τηδραστηριοποίηση για την μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, που είναι ογενικότερος στόχος, θα πρέπει άμεσα να προγραμματιστεί σειρά άλλων μέτρων για ναπεριοριστούν οι επιπτώσεις στα πουλιά και στην άγρια ζωή. Είναι ανάγκη σήμερα να δοθείμεγαλύτερη έμφαση στα μέτρα διατήρησης των πουλιών και της βιοποικιλότητας, ώστε να περιοριστούν οι υπόλοιπες, πλην της κλιματικής αλλαγής, απειλές για την επιβίωσή τους. Όπωςέχει ήδη αποδειχθεί, οι προστατευόμενες περιοχές με κεντρικό άξονα στην Ευρώπη το Δίκτυοπεριοχών «Natura 2000», μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο, καθώς, αποδεδειγμένα,παρουσιάζεται βελτίωση των ειδών, τουλάχιστον στις περιοχές όπου υπάρχει σωστή διαχείριση.Παράλληλα βέβαια, θα πρέπει να υπάρχει πρόβλεψη για κατάλληλες περιοχές που δενεντάσσονται στο δίκτυο Προστατευόμενων Περιοχών, αλλά που στο μέλλον θα εξυπηρετήσουντην μετακίνηση αυτών των πληθυσμών.

Για όλα αυτά, απαιτείται ένα ευρύτερο σχέδιο αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής και τηςβιοποικιλότητας τόσο σαν αντικείμενο που χρήζει προστασίας, όσο και σαν μέρος της λύσης. Τοπραγματικό μέγεθος των συνεπειών της υπερθέρμανσης, θα εξαρτηθεί από την αμεσότητα τωναποφάσεων και την αποτελεσματικότητα των μέτρων που θα ληφθούν από διεθνείςοργανισμούς, κυβερνήσεις, εταιρείες, αλλά και όλους εμάς.

Γραφείο Επικοινωνίας

Ορνιθολογική Εταιρία Ελλάδας

Τρίτη 22 Ιανουαρίου 2008

Κορώνεια "Πέθανε" λόγω συσκέψεων !

Μία ακόμη ανούσια σύσκεψη -εποικοδομητική ήταν μόνο για τους τύπους- συγκάλεσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιφερειάρχη Γιώργου Τσιότρα, με θέμα το συντονισμό των υπηρεσιών και των φορέων υλοποίησης των έργων της λίμνης

Της Φανής Σοβιτσλή


Παρά την εκπνοή του πρώτου μήνα του 2008 και ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη οριστεί η προθεσμία για τη δημοπράτηση των έργων αποκατάστασης της πολύπαθης Κορώνειας, νέες καθυστερήσεις προβλέπονται. Αυτό σημαίνει πως η Κορώνεια θα συνεχίσει να αποτελεί μνημείο αδιαφορίας και γραφειοκρατίας, το ΥΠΕΧΩΔΕ θα συνεχίσει να αναλώνεται σε συσκέψεις για τεχνικά ζητήματα, ενώ η στάθμη της λίμνης θα μειώνεται δραματικά, γεγονός που αποτρέπει την έναρξη ορισμένων σημαντικών τεχνικών έργων

Μία ακόμη ανούσια σύσκεψη -εποικοδομητική ήταν μόνο για τους τύπους- συγκάλεσε χθες το ΥΠΕΧΩΔΕ, παρουσία του νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη και του γενικού γραμματέα της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας περιφερειάρχη Γιώργου Τσιότρα, με θέμα το συντονισμό των υπηρεσιών και των φορέων υλοποίησης των έργων της λίμνης.

Στη σύσκεψη, εκτός από την επισήμανση του γ.γ. του υπουργείου κ. Μπαλτά, ο οποίος προήδρευε, ότι απαιτείται η συμβολή όλων των φορέων για το θέμα των έργων, τονίστηκε ότι στη φάση που περνά η λίμνη, με τη δραματική μείωση της στάθμης του νερού, δεν μπορεί να προχωρήσει το σημαντικό τεχνικό έργο της βυθοκόρησης. Πρόκειται για μια διαδικασία που αφορά την απομάκρυνση του βούρκου στον οποίο έχει μετατραπεί η λίμνη ή των μολυσματικών προσμείξεων από το βυθό. Το έργο αυτό κρίνεται μείζονος σημασίας για την ανάκαμψη της πεθαμένης λίμνης, προβλέπεται ήδη από το master plan, αλλά επί της ουσίας μπορούσε να γίνει μόνο όταν η στάθμη του νερού ήταν στο 1,5 μέτρο.

Για τα έργα αποκατάστασης της Κορώνειας έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση ύψους 57 εκατ. ευρώ (27 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Συνοχής και 30 εκατ. ευρώ από εθνικούς πόρους), και αναμένεται άμεσα η δημοπράτησή τους. Μάλιστα σε αυτό υποτίθεται πως συνέβαλε το γεγονός ότι:

1. Ξεπεράστηκε η όποια καθυστέρηση μετά τον ορισμό τεχνικού συμβούλου, που θα επιβλέπει τα έργα αποκατάστασης στην Κορώνεια.

2. Είναι έτοιμες οι μελέτες για τη δημιουργία λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης, όπου θα γίνεται αφαλάτωση των απόνερων.

3. Αναμένεται η προκήρυξη του έργου για την ενωτική τάφρο, όπου θα συγκεντρώνονται τα νερά από τα ρέματα του Σχολαρίου και των Λαγγαδικίων, πριν κατευθυνθούν στην Κορώνεια ή στη Βόλβη, αναλόγως πού υπάρχει πρόβλημα.

4. Άμεσα αναμένεται να αρχίσει η εκβάθυνση της λίμνης.

ΞΑΝΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ

Σήμερα όμως, που η στάθμη της Κορώνειας έχει μειωθεί δραματικά, καθώς έχει πέσει κάτω από το 1,5 μ. το έργο αυτό δεν μπορεί να υλοποιηθεί, οπότε πρέπει να προταθεί καινούργιο από τους επιστήμονες. Την παράμετρο αυτή επισήμανε μεταξύ άλλων και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τσιότρας, ο οποίος σημείωσε ότι δεδομένης αυτής της εξέλιξης θα προσκαλέσει την ερχόμενη βδομάδα σε σύσκεψη τους επιστήμονες του ΑΠΘ, προκειμένου να τους ζητήσει να προτείνουν νέα λύση για το πρόβλημα που ανέκυψε. Αυτό μοιραία σημαίνει ότι θα σημειωθεί νέα καθυστέρηση των έργων, πέραν της υφισταμένης που υπολογίζεται σε δύο χρόνια.
Στη διάρκεια της πολύωρης σύσκεψης υποτίθεται πως διευκρινίστηκαν τεχνικά και διαδικαστικά θέματα για το σύνολο των 21 έργων που υλοποιούν οι οκτώ φορείς, μεταξύ των οποίων η νομαρχία Θεσσαλονίκης, η οποία υλοποιεί τρία από αυτά, με σκοπό την ταχύτερη υλοποίησή τους. Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης ωστόσο και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας δήλωσαν ότι η σύσκεψη ήταν εποικοδομητική και ανέφεραν ότι ζήτησαν από την ηγεσία του ΥΠΕΧΩΔΕ να υπάρξει καλύτερος συντονισμός μεταξύ νομαρχίας, περιφέρειας και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου να ξεκινήσουν το συντομότερο δυνατό τα αγροπεριβαλλοντικά προγράμματα ύδρευσης, διότι διαφορετικά δεν μπορούν να κλείσουν οι γεωτρήσεις.

ΑΙΧΜΕΣ ΨΩΜΙΑΔΗ

Παρά την ικανοποίησή του για τη σύσκεψη και τα τεχνικά ζητήματα, ο νομάρχης κ. Ψωμιάδης δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι πρέπει κάποιοι να αντιληφθούν πως τελικά μόνο η νομαρχία Θεσσαλονίκης προχωρά σε έργα και όχι τα αρμόδια υπουργεία και οι άλλοι φορείς. Κοινώς επανέλαβε ότι ο καθένας σε αυτήν την πονεμένη ιστορία της λίμνης Κορώνειας πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του και όχι μόνο η ΝΑΘ να εισπράττει την κακή κριτική για τα έργα αποκατάστασης. "Ήταν μια κρίσιμη και εποικοδομητική συνάντηση και για μία ακόμη φορά αποδείχθηκε ότι η λίμνη Κορώνεια είναι θέμα εθνικό και όχι νομαρχιακό", τόνισε ο νομάρχης, για να προσθέσει ότι από τη συζήτηση αποδείχθηκε ότι η ΝΑΘ έκανε τεράστια βήματα σε σχέση με άλλους. "Αποδείχθηκε ότι καλό θα είναι να ακολουθήσουμε αυτό που τόνισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας, όταν επισκέφθηκε τη λίμνη, ότι δηλαδή πρέπει να προχωρήσουμε ενωμένοι για να πετύχουμε τον κοινό στόχο. Το βέβαιο είναι ότι μπορούμε και πρέπει να σώσουμε τη λίμνη Κορώνεια", συμπλήρωσε ο κ. Ψωμιάδης.



Τα έργα για
την Κορώνεια

Η αρμόδια επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενέκρινε στις 19/12/2005 για χρηματοδότηση από το Ταμείο Συνοχής το έργο "Αποκατάσταση λίμνης Κορώνειας".

Αναλυτικά το σχέδιο (master plan) περιλαμβάνει τα εξής:

* Έργα δημιουργίας και διαμόρφωσης υγροτόπων και βαθέων ενδιαιτημάτων

* Έργα βελτίωσης υδραυλικών χαρακτηριστικών και αμφίδρομης λειτουργίας της ενωτικής τάφρου Κορώνειας - Βόλβης και χειμάρρων Λαγκαδικίων και Σχολαρίου

* Έργα λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης

* Παρακολούθηση διαχειριστικών παρεμβάσεων και δημιουργία συστήματος υποστήριξης λήψης αποφάσεων

* Διαχείριση καλαμώνων στο υγροτοπικό σύστημα της Κορώνειας

* Ενέργειες ενημέρωσης, ευαισθητοποίησης και ενίσχυσης του εθελοντισμού

* Σύμβουλος διαχείρισης έργου

Εφημερίδα Μακεδονία

Η Κορώνεια είναι μία λίμνη που δεν χωράει αναβολές..αν υπάρχουν περιθώρια σωτηρίας (πράγμα που είναι σε ψάξιμο..) Η κωλυεσιεργία λοιπόν τον αρμόδιων φορέων είναι άκρως επικίνδυνη σε περίπτωση που η λίμνη είναι ακόμα ζωντανή, έστω και διασωληνωμένη..

Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2008

Σώστε τα δάση και δώστε στον πλανήτη μία ευκαιρία

Εδώ και κάποιο καιρό με αφορμή κυρίως τις πυρκαγιές που έπληξαν τη χώρα μας το καλοκαίρι, διοργανώνεται μία συλλογή υπογραφών με αποδέκτες την Ελληνική Βουλή, τα Ηνωμένα Έθνη και την Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να υπάρξη ευαισθητοποίηση στο θέμα των δασών. Η σελίδα στην οποία μπορεί κανείς να υπογράψει είναι η παρακάτω

http://www.petitiononline.com/forestgr/petition.html

Δευτέρα 7 Ιανουαρίου 2008

Φάτε μάτια ψάρια

Καταστροφικό «κοκτέιλ» υπεραλίευσης και ρύπανσης για τους πληθυσμούς των ψαριών
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Εύη Σαλτού

Η αληθινή «ναυμαχία της τσιπούρας» δεν γίνεται στα Ίμια, μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων ψαράδων, αλλά στο πιάτο μας. Και έχει ήδη χαθεί, όπως έχει χαθεί και η μάχη για την... κουτσομούρα, το μπαρμπούνι, τον ξιφία και αρκετά ακόμη είδη ψαριών που μειώνονται διαρκώς από τις ελληνικές θάλασσες. Όπως λένε οι επιστήμονες η αιτία δεν είναι άλλη από την υπεραλίευση, η οποία σε συνδυασμό με τη θαλάσσια ρύπανση δημιουργούν ένα καταστροφικό «κοκτέιλ».
«Η κατάσταση των αποθεμάτων ψαριών στις ελληνικές θάλασσες είναι πλέον οριακή. Βρισκόμαστε στην κόψη του ξυραφιού και αρκετοί είναι οι πληθυσμοί των ψαριών που παρουσιάζουν μείωση. Όσο πιο γρήγορα λοιπόν λάβουμε μέτρα τόσο το καλύτερο. Έχουμε άλλωστε σαφείς ενδείξεις ότι τα προβλήματα που συσσωρεύονται στη θάλασσα θα επιδεινωθούν ακόμη περισσότερο», λέει στα «ΝΕΑ» ο διευθυντής του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Βιολογικών Πόρων του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) δρ Κώστας Παπακωνσταντίνου.
Τα ψάρια που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο, όπως σημειώνει ο κ. Παπακωνσταντίνου, είναι αυτά που κολυμπούν στα μεγάλα βάθη, όπως η κουτσομούρα, η τσιπούρα, το μπαρμπούνι και ο μπακαλιάρος. «Χωρίς βέβαια να αποκλείουμε και πιο μικρά ψάρια όπως ο γαύρος, ο οποίος αν και τώρα είναι υπεραλιευμένος, δεν μας ανησυχεί αφού είναι πιο εύκολο να ξεπεράσει τη μείωση του πληθυσμού του». Δυσεύρετος, ωστόσο, στη Μεσόγειο είναι και ο κόκκινος τόνος, ο οποίος σύμφωνα με τους επιστήμονες τείνει να εξαφανιστεί.

Βελτιωμένα αλιευτικά εργαλεία

Η υπεραλίευση είναι η κύρια αιτία για τη σταδιακή εξαφάνιση των ψαριών. «Φαίνεται ότι δεν υπάρχει η παιδεία που απαιτείται για να σταματήσει η υπέρμετρη αλιεία», σημειώνει η υπεύθυνη της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον της Greenpeace κ. Σοφία Τσενικλή. Σύμφωνα μάλιστα με παλαιότερη έρευνα της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, το 65-70% των εμπορικών ψαριών στην Ελλάδα υπεραλιεύεται. Παράλληλα, όμως, το πρόβλημα εντείνεται και εξαιτίας του εκσυγχρονισμού του αλιευτικού στόλου. «Μεγαλύτερα, δηλαδή, σκάφη με βελτιωμένα αλιευτικά εργαλεία και χρήση καλύτερου τεχνολογικού εξοπλισμού, έχουν οδηγήσει σε επέκταση της αλιείας σε μεγαλύτερα βάθη και σε πιο απομακρυσμένες περιοχές, οι οποίες μέχρι πρότινος ήταν “παρθένες”». Όμως και η ρύπανση των ελληνικών υδάτων έχει μερίδιο ευθύνης για τη μείωση του... στοκ των ψαριών, ωστόσο δεν είναι ο καθοριστικός παράγοντας.

Οι κλειστές θάλασσες

Οι θαλάσσιες περιοχές στις οποίες το πρόβλημα μείωσης των ιχθυαποθεμάτων είναι εντονότερο είναι το Βόρειο Αιγαίο, οι Κυκλάδες αλλά και οι κόλποι. «Ο Σαρωνικός και ο Θερμαϊκός κόλπος, όπως είναι φυσικό, επιβαρύνονται περισσότερο τόσο από την υπεραλίευση όσο και από τη ρύπανση, όντας “κλειστές” θάλασσες», αναφέρει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Όπως προκύπτει από μελέτη του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η αλιεία στον Κορινθιακό κόλπο επεκτείνεται προς ψάρια που βρίσκονται πιο ψηλά στην τροφική αλυσίδα, δηλαδή πιο μεγάλα ψάρια, τα οποία και αντιμετωπίζουν υψηλότερο κίνδυνο μείωσης του πληθυσμού τους.

Βαριά πρόστιμα

Όπως αναφέρει η κ. Τσενικλή, όλα τα είδη τα οποία αλιεύονται ανεξέλεγκτα και εντατικά κινδυνεύουν. Ωστόσο, τα θαλάσσια είδη που κινδυνεύουν περισσότερο είναι συνήθως αυτά που αναπαράγονται πιο αργά και δεν προλαβαίνουν να αποκαταστήσουν τους πληθυσμούς τους. «Γι΄ αυτόν τον λόγο η Ε.Ε. έχει θεσπίσει ελάχιστα επιτρεπόμενα μεγέθη για τα ψάρια με σκοπό να προστατεύσει τον γόνο, δηλαδή τα μικρά ψάρια που δεν έχουν φτάσει ακόμα στο στάδιο της αναπαραγωγής ώστε να διασφαλιστεί η ανανέωση του πληθυσμού τους». Ήδη οι πρώτες χρηματικές ποινές για παράβαση του συγκεκριμένου μέτρου έχουν επιβληθεί στη Γαλλία, η οποία το 2005 κλήθηκε να πληρώσει περισσότερα από 70 εκατ. ευρώ για συνεχιζόμενη ελαστικότητα στο θέμα της παράνομης αλιείας γόνου και στην έλλειψη επαρκών ελέγχων στη γαλλική αγορά.

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080107&nid=7104575&sn=&spid=876


GRΕΕΝΡΕΑCΕ
Λύση τα θαλάσσια καταφύγια

«ΜΕΤΡΑ ΕΧΕΙ θεσπίσει τόσο το ελληνικό κράτος όσο και η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το πρόβλημα είναι ότι αδυνατούν να τα εφαρμόσουν και να επιβάλλουν κυρώσεις», τονίζει ο κ. Παπακωνσταντίνου. Παράλληλα, επισημαίνει ότι μεγάλο κενό υπάρχει και στην αλιευτική έρευνα. «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στα κράτη που δεν έχουν αλιευτική κουλτούρα». Σύμφωνα με στοιχεία της μελέτης του Βιολογικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η έλλειψη επαρκών στοιχείων αφορά το 63-83% των ψαριών.
Η λύση πάντως που προτείνει η περιβαλλοντική οργάνωση Greenpeace δεν είναι άλλη από τα θαλάσσια καταφύγια. Μάλιστα, ο νέος Ευρωπαϊκός Κανονισμός για την αλιεία στη Μεσόγειο αναγνωρίζει την άμεση ανάγκη για προστασία των ψαριών και των οικοσυστημάτων που τα συντηρούν.
«Σύμφωνα με τον Κανονισμό, η χώρα μας έπρεπε να παρέχει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή- για πρώτη φορά πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2007- πληροφορίες σχετικά με “τον καθορισμό προστατευόμενων περιοχών αλιείας, καθώς και με τα ενδεχόμενα διαχείρισης που πρόκειται να εφαρμοστούν σε αυτές”. Μέχρι στιγμής δεν έχουμε λάβει κάποια απάντηση από τη μεριά του Υπουργείου», λέει η κ. Τσενικλή.
Συμπληρώνει δε ότι σήμερα οι πλήρως προστατευόμενες περιοχές της Μεσογείου αντιστοιχούν σε λιγότερο από το 1% της θάλασσας.
«Πολύ λιγότερο από το 20% με 50% που συνιστούμε οι επιστήμονες». Δεν είναι όμως μόνο οικολογικά τα οφέλη, σύμφωνα με την κ. Τσενικλή. «Ένα τέτοιο δίκτυο από θαλάσσια καταφύγια, όπου βέβαια θα τηρούνται οι κανόνες προστασίας, θα ωφελήσει την αλιεία, μέσω της αύξησης της ποικιλίας και της ποσότητας των ψαριών μέσα αλλά και έξω από τα καταφύγια».

http://www.tanea.gr//Article.aspx?d=20080107&nid=7104589&sn=&spid=876

Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2008

Ε.Ε.: Η ΠΓΔΜ συνεχίζει να μολύνει τον Αξιό

ΔΕΝ ΑΦΗΝΕΙ πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για τερματισμό της μόλυνσης του Αξιού ποταμού στην περιοχή των Σκοπίων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αφού εντοπίζει δυστοκία στην κυβέρνηση της γείτονος για εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας και διαχείριση των σχετικών πόρων, σύμφωνα με απάντηση που δόθηκε σε προφορική ερώτηση του ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Αντώνη Τρακατέλλη.

Το ζήτημα της διασυνοριακής μόλυνσης του Αξιού έχει τεθεί επανειλημμένα από τον κ. Τρακατέλλη, από το 1997, οπότε παρασχέθηκε οικονομική βοήθεια προς τα Σκόπια για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Στην παρούσα απάντηση η Επιτροπή επαναλαμβάνει ότι έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης και επικαλούμενη την ετήσια έκθεση του τρέχοντος έτους για τα Σκόπια, τονίζει ότι έχει σημειωθεί «περιορισμένη πρόοδος στον τομέα της ποιότητας των υδάτων».

Στη συνέχεια χαρακτηρίζει ως βήμα προς τα εμπρός την έγκριση από την κυβέρνηση των Σκοπίων νέας νομοθεσίας για τα ύδατα που αποδίδει την πλήρη ευθύνη για τη διαχείριση των υδάτων στο υπουργείο Περιβάλλοντος Χωροταξίας. Ωστόσο, σε ό,τι αφορά την κοινοτική οδηγία IΡΡC περί ολοκληρωμένης πρόληψης και ελέγχου της ρύπανσης, διευκρινίζει ότι: «αν και η μεταφορά στην εθνική νομοθεσία βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο, οι αρχές δήλωσαν ότι δεν θα είναι σε θέση να εφαρμόσουν πλήρως τους κανόνες της οδηγίας στον τομέα αυτό πριν από τα τέλη του 2009. Η επιτροπή θα εξακολουθήσει να ελέγχει το θέμα και να το θίγει στο πλαίσιο των διμερών συναντήσεών της».

Αποκαλυπτική είναι η κατακλείδα της απάντησης. Η Επιτροπή αναγνωρίζει μεν ότι η βελτίωση της ποιότητας του νερού μπορεί να επιτευχθεί μέσω του μηχανισμού προενταξιακής βοήθειας (instrument for Pre-accesion Assistance -IΡΑ): με την κατανομή χρηματοδοτικών πόρων για τη διαχείριση των ρύπων του νερού, στο πλαίσιο της τρίτης συνιστώσας του μηχανισμού, που αφορά στην περιφερειακή ανάπτυξη των υποψήφιων χωρών. Ωστόσο, σπεύδει να υπογραμμίσει ότι «οι μελλοντικές δραστηριότητες στον τομέα αυτό εξαρτώνται επίσης από την ικανότητα της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ να διαχειρισθεί τους κοινοτικούς πόρους».

Ναυτεμπορική

Υ.Γ. οι επισημάνσεις είναι δικές μας

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2008

Πανάρχαιες τακτικές: Οι αρσενικοί μακάκοι συχνά πληρώνουν για σεξ

Το αρχαιότερο επάγγελμα του κόσμου ίσως είναι αρχαιότερο και από το ίδιο το ανθρώπινο είδος: Οι αρσενικοί πίθηκοι μακάκοι συχνά πρέπει να περιποιούνται το τρίχωμα των θηλυκών ως προκαταβολική πληρωμή για τις ερωτικές τους υπηρεσίες.

Ο Δρ Μάικλ Γκούμερτ του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης ανακάλυψε το φαινόμενο μελετώντας 50 μακάκους στο Καλιμαντάν Τένγκα της Ινδονησίας.

Η πιθανότητα να δεχτεί ένα θηλυκό μια πρόταση ερωτικής συνεύρεσης υπερδιπλασιαζόταν αν είχε πρώτα δεχτεί την περιποίηση του υποψήφιου μνηστήρα -το προσεκτικό ξεψείρισμα της γούνας από κάποιο μέλος της κοινότητας είναι μια σημαντική δραστηριότητα για τους περισσότερους πιθήκους.

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, τα θηλυκά της ομάδας έκαναν σεξ κατά μέσο όρο μιάμισι φορά την ώρα. Ωστόσο αν κάποιος τους είχε πρώτα περιποιηθεί το τρίχωμα, η συχνότητα αυτή εκτοξευόταν στις 3,5 φορές ανά ώρα, και ο προτιμώμενος σύντροφος ήταν το αρσενικό που είχε προσφέρει το αντάλλαγμα.

Παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της μελέτης, το περιοδικό New Scientist επισημαίνει ότι η τιμή του σεξ φαινόταν να εξαρτάται από... παράγοντες της αγοράς.

Αν σε μια περιοχή υπήρχαν πολλά θηλυκά, τα αρσενικά μπορούσαν να εξαγοράσουν μια συνέρευση με μόλις οκτώ λεπτά ξεψειρίσματος. Αν όμως υπήρχε διαθέσιμο μόνο ένα θηλυκό, η τιμή ανέβαινε στα 16 λεπτά περιποίησης.

Η μελέτη υποστηρίζει τη θεωρία ότι βιολογικές δυνάμεις της αγοράς μπορούν να εξηγήσουν κοινωνικές συμπεριφορές, σχολιάζουν οι συγγραφείς. Ακόμα και στο ανθρώπινο είδος υπάρχουν περιπτώσεις οικονομικών συναλλαγών όσον αφορά το ζευγάρωμα.

«Υπάρχουν πολλά παραδείγματα πλούσιων ηλικιωμένων ανδρών που κερδίζουν νεαρές γοητευτικές κυρίες» αναφέρει το άρθρο.


Η Καλιφόρνια μηνύει τις Η.Π.Α.

Καλή χρονιά σε όλους! Ξεκινάμετη νέα χρονιά με ένα γεγονός που μας έκανε ιδιάτερη αίσθηση και αυτό είναι η μήνυση από την πολιτεία της Καλιφόρνια προς τις Η.Π.Α για την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

Η πολιτεία της Καλιφόρνια μήνυσε την Τετάρτη την κυβέρνηση των Ηνωνμένων Πολιτειών Αμερικής για άρνηση στον πρώτο για το έθνος περιορισμό εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου σε αυτοκίνητα, φορτηγά και οχήματα για αθλητική χρήση, προκαλώντας στην διοίκηση του Μπους το συμπέρασμα ότι οι πολιτείες δεν έχουν καμία δουλειά στο να θέτουν όρια εκπομπών.

Και άλλες πολιτείες αναμένεται να πάρουν μέρος στη δίκη, η οποία προσδοκούνταν αφότου η Αντιπροσωπεία Προστασίας του Περιβάλλοντος τηςΑμερικής (EPA) αρνήθηκε το αίτημα της Καλιφόρνια για παραίτηση στις 19 Δεκεμβρίου που απαιτήθηκε κάτω από τον ομοσπονδοιακό νόμο για καθαρό αέρα.

Ο διοικητής της EPA Stephen L. Johnson αρνήθηκε την παραίτηση
λέγοντας ότι αυτό θα οδηγούσε σε μια προσθήκη των κρατικών κανονισμών. Τουλάχιστον άλλες 16 πολιτείες αναμένεται να ακολουθήσουν την καθοδήγηση της Καλιφόρνια και να υιοθετήσουν τα πιο σκληρά μέτρα όρια εκπομπής της πολιτείας.

"Δεν υπάρχει καμία απολύτως αιτιολόγηση για τη δράση του διοικητή" είπε ο γενικός εισαγελέας Jerry Brown στο Associated Press σε συνέντευξη την Τετάρτη. "Είναι παράνομο. Είναι άδικο και μια αισχρή εγκατάλειψη του καθήκοντος."

Η Καλιφόρνια υπερηφανεύεται για την εστίασή της στο περιβάλλον και τους σχετικούς κανονισμούς που ξεπερνούν συχνά εκείνων που εξουσιοδοτούνται ομοσπονδιακά. Έχει συνεργαστεί με άλλα κράτη στις προσπάθειες να αντιμετωπιστούν τα περιβαλλοντικά ζητήματα. Ο κυβερνήτης της Arnold Schwarzenegger υπέγραψε το 2006 μία συμφωνία με τον τότε βρετανό πρωθυπουργό Toni Blair για να διαμορφώσει μία συνεργασία που θα εξετάσει την αύξηση της θερμοκρασίας λόγω του φαινομένου του θερμοκηπίου, παρακάμπτοντας την κυβέρνηση Μπους για να ερευνήσει τρόπους να συγκρατηθούν οι εκπομπές αερίων τουθερμοκηπίου και να προαχθούν τα "καθαρά" καύσιμα.

Ο Johnson είπε τον περασμένο μήνα ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση προωθούσε μια εθνική λύση και απομάκρυνε τα επιχειρήματα της Καλιφόρνια ότι αντιμετώπισε μοναδικές απειλές από την αλλαγή κλίματος. Είπε ότι η ενεργειακή νομοθεσία που υπογράφεται από τον Πρόεδρο George W. Bush θα βελτιώσει τα πρότυπα οικονομίας καυσίμων σε εθνικό επίπεδο σε έναν μέσο όρο 35 μιλίων ανά γαλόνι μέχρι το 2020.

Σε μια ηλεκτρονική δήλωση, ο εκπρόσωπος της EPA Jonathan Shradar είπε ότι η ομοσπονδιακή ενεργειακή ανεξαρτησία και ο νόμος ασφάλειας "είναι μια ευεργετικότερη εθνική προσέγγιση σε ένα εθνικό πρόβλημα, το οποίο καθιερώνει επιθετικά πρότυπα και για τις 50 πολιτείες - σε αντιδιαστολή με χαμηλότερα πρότυπα σε Καλιφόρνια και μια προσθήκη άλλων κρατών."

Πηγή
http://www.livescience.com/environment/080102-ap-epa-suit.html