Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

Ο θαυμαστός κόσμος των ζώων - Σκυριανό αλογάκι

Το σκυριανό αλογάκι είναι μία από τις έξη φυλές αλόγων που διαβιούν στην Ελλάδα (Ηλείας, Μεσσαράς, Πηνείας, Θεσσαλίας και Σκύρου). Χαρακτηρίζεται από το μικρό σε μέγεθος σώμα του, με χοντρό κεφάλι και μεγάλα μάτια και ρουθούνια. Ο λαιμός είναι πολύ δυνατός και χοντρός σε αναλογία με τις ωμοπλάτες και το στέρνο, που είναι στενά και απότομα. Τα χρώματα των Σκυριανών αλόγων είναι διάφορες αποχρώσεις του καστανού και του κοκκινόφαιου και σπανιότερα το λευκό ή το γκριζόφαιο.


Το φυσικό του περιβάλλον είναι το ΝΑ τμήμα του νησιού της Σκύρου, το επονομαζόμενο Βουνό, στο όρος Κόχυλας. Τα άλογα αυτά ζουν σε αγέλες και είναι πολύ φιλικά προς τον άνθρωπο, καθώς από παλιά οι σχέσεις τον δύο αυτών ειδών ήταν αρμονικές και σχέσεις αλληλεξάρτησης

Οι απόψεις για την προέλευσή του διίστανται. Κάποιοι πιστεύουν ότι τις ρίζες τους πρέπει να τις αναζητήσουμε στη Μυκηναϊκή εποχή και κάποιοι στην παλαιολιθική Επίσης, κάποιοι βρίσκουν ομοιότητες με το άλογο του Ταρπάν, ενώ κάποιοι άλλοι με το Ιππάριον. Όπου και να βρίσκεται η αλήθεια, το σίγουρο είναι ότι το σκυριανό αλογάκι υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια στη γη.

Το ερώτημα που κυριαρχεί είναι.. για πόσο καιρό ακόμα θα υπάρχουν; Αυτό γιατί σήμερα αριθμεί συνολικά περίπου 200 ζώα. Οι κύριες αιτίες για τη σημαντική αυτή μείωση του πληθυσμού του είναι: α) η εκμηχάνιση της γεωργίας, β) η έλλειψη κινήτρων για τους ιδιοκτήτες, γ) η υπερβόσκηση, δ) η αδιαφορία των αρμοδίων και ε) η ελεύθερη συμβίωση με όνους.


Για τη σωτηρία αυτής της φυσικής κληρονομιάς της Ελλάδας πρέπει να δραστηριοποιηθεί η πολιτεία αρχικά προσφέροντας κίνητρα στους κατοίκους της περιοχής ώστε να αξιοποιούν όπως παλιά αυτά που μπορεί να προσφέρει ένα σκυριανό αλογάκι. Επίσης σημαντικότατο είναι να διατηρηθεί και να μην υποβαθμιστεί ο βιότοπός τους. Εδώ όμως η πολιτεία δεν λειτουργεί ορθά, καθώς έχει ορίσει ως περιοχή για εγκατάσταση μονάδων παραγωγής αιολικής ενέργειας μέρος του βιότοπου του σκυριανού αλόγου. Έτσι στην προσπάθεια να γίνει ένα καλό (παραγωγή αιολικής ενέργειας) θυσιάζεται το σκυριανό αλογάκι. Άμεσης προτεραιότητας είναι και η ολοκλήρωση και η λειτουργία του «Κέντρου Ελεγχόμενης Αναπαραγωγής και Επισκεψιμότητας» στο νησί της Σκύρου.

Τέλος, πέρα από το γεγονός ότι, καθαρά από πλευράς βιοποικιλότητας κάθε απώλεια φυλής πρέπει να θεωρείται στις μέρες μας ανεπίτρεπτη, το Σκυριανό αλογάκι όπως και οι άλλες ελληνικές φυλές αλόγων αποτελούν για την Ελλάδα σημαντικά στοιχεία πολιτιστικής κληρονομιάς αλλά και πηγή οικονομικού ενδιαφέροντος και είναι απολύτως αναγκαίο και εφικτό οι φυλές αυτές να προστατευθούν και να δοθούν κίνητρα για την ουσιαστική ενδυνάμωσή τους.

Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

Οι άνθρωποι μπορεί να έμαθαν να περπατούν στα δέντρα...

Οι πρώιμοι άνθρωποι μπορεί να μη περπάτησαν στις αρθρώσεις των δακτύλων πριν σηκωθούν στα δυο τους πόδια. Απεναντίας, οι πρόγονοί μας περπάτησαν σε όρθια στάση στα δέντρα και μετά πάτησαν το πόδι τους στο έδαφος, σύμφωνα με μια μελέτη που συνέκρινε τα οστά του καρπού των κοντινότερων μας συγγενών.

Σκεπτικιστές της ιδέας «από το δέντρο στα δύο πόδια» πιστεύουν ότι οι πρόγονοι όλων των αφρικανικών πρωτευόντων, συμπεριλαμβανομένων του γορίλα, του χιμπατζή και του ανθρώπου, πρέπει περπατούσε στις αρθρώσεις των δακτύλων του επειδή οι γορίλες και οι χιμπατζήδες το κάνουν αυτό. Ακόμα, έχουν εξειδικεύσεις όπως προεξοχές και κοιλότητες στα οστά του καρπού τους που κρατούν την παλάμη του χεριού από το να καταρρεύσει στο έδαφος όταν κουβαλάνε όλο το βάρος του ζώου. Φαίνεται λογικό να σκεφτεί κανείς ότι η δίποδη βάδιση στους ανθρώπους εξελίχθηκε από αυτήν την ενδιάμεση φάση.

Τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι, σύμφωνα με την παλαιοανθρωπολόγο Tracy Kivell, από το Ινστιτούτο Max Planck για την Εξελικτική Ανθρωπολογία, στην Λειψία της Γερμανίας. Αυτή και ο συνάδελφός της Daniel Schmitt από το Duke University στο Durham, North Carolina, συνέκριναν τα οστά του καρπού από χιμπατζήδες, μπονόμπο και γορίλες αλλά και άλλα πιο μακρινά συγγενικά είδη πρωτευόντων. Βρήκαν ότι πολλές από τις υποτιθέμενες προσαρμογές για βάδιση με τις αρθρώσεις των δακτύλων στον καρπό του χιμπατζή και του μπονόμπο λείπουν από τους γορίλες αλλά βρίσκονται σε άλλα πιο μακρινά συγγενικά πρωτεύοντα.


Από τη στιγμή που χιμπατζήδες και γορίλες χρησιμοποιούν διαφορετικά οστά για βάδιση με τις αρθρώσεις των δακτύλων, η δραστηριότητα αυτή θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί ξεχωριστά στα δύο αυτά είδη, λέει η Kivell. Αν αυτό πραγματικά συνέβη, σημαίνει ότι ο πρόγονος των αφρικανικών πρωτευόντων δεν είναι ανάγκη να περπατούσε στις αρθρώσεις των δακτύλων, όπως ούτε και ο πρόγονος των ανθρώπων.

Η Kivell πιστεύει ότι τα οστά του καρπού στον χιμπατζή μπορεί να έχουν εξελιχθεί για να σταθεροποιούν τον καρπό καθώς το ζώο στέκεται με το ένα χέρι στο ένα κλαδί και με το άλλο σε ένα άλλο, με το γόνατο και τους αγκώνες λυγισμένους (όπως το διάγραμμα). «Όταν περπατάς στον πάγο λυγίζει τα γόνατα και τους αγκώνες σου για να είσαι πιο σταθερός», λέει η Kivell. «Κάνεις το ίδιο πράγμα και όταν περπατάς σε ένα κλαδί».

Πράγματι, οι σημερινοί χιμπατζήδες και μπονόμπο κάνουν ακριβώς αυτό το πράγμα. Η στάση μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση στον καρπό, οδηγώντας στις προσαρμογές που βλέπουμε σήμερα, λέει η Kivell. Αυτή και ο συνάδελφός της ελπίζουν να μπορέσουν να ελέγξουν την υπόθεσή τους στο μέλλον.

Οι υπερασπιστές της θεωρίας για το περπάτημα πάνω στις αρθρώσεις δεν έχουν πιστεί. Οι πρώιμοι Homo δείχνουν προσαρμογές για περπάτημα με τις αρθρώσεις των δακτύλων σε οστά του καρπού που δεν εξετάστηκαν από την Kivell, λέει ο David Strait ένας παλαιοανθρωπολόγος από το State University of New York στο Albany. Η καλύτερη εξήγηση για αυτό, λέει, ακόμα και θεωρώντας τα οστά που εξέτασε η Kevill, είναι ότι οι πρώιμοι άνθρωποι, όπως και όλοι οι αφρικάνικοι πίθηκοι, περπατούσαν πάνω στις αρθρώσεις των δακτύλων τους.

Από NewScientist

Τετάρτη 26 Αυγούστου 2009

Γιατί το κάπνισμα είναι επιβλαβές;

Πάνω από 4000 λόγοι να κόψετε το κάπνισμα

Στον καπνό των τσιγάρων υπάρχουν περισσότερες από 4000 χημικές ουσίες είτε ως αέρια είτε ως μικροσκοπικά σωματίδια. Εκτός από την νικοτίνη η οποία είναι ένα ιδιαίτερα ισχυρό δηλητήριο οι συνέπειες του καπνίσματος στην υγεία οφείλονται στις 2500 τοξικές ουσίες που περιέχονται στα φύλλα καπνού και στις περίπου 4000 ουσίες που παράγονται κατά την καύση τους.

Ανάμεσα στις χημικές ουσίες που υπάρχουν σε μορφή σωματιδίων ξεχωρίζουν οι εξής:

Νικοτίνη: Είναι το συστατικό που προκαλεί εθισμό. Η νικοτίνη είναι φάρμακο που διεγείρει την απελευθέρωση σε μεγάλες ποσότητες διάφορων ουσιών που φυσιολογικά υπάρχουν στον οργανισμό και οι οποίες δρουν στο κεντρικό νευρικό σύστημα, και άμεσα στην καρδιά αυξάνοντας τους παλμούς της καρδιάς και την αρτηριακή πίεση. Η νικοτίνη σε μεγάλες ποσότητες είναι εξαιρετικά τοξική.

Πίσσα: Είναι καφέ και μοιάζει με σιρόπι. Η πίσσα είναι καρκινογόνος ουσία που εναποτίθεται στους πνεύμονες και στο αναπνευστικό σύστημα και απορροφάται σταδιακά. Η πίσσα είναι παρασκεύασμα πολλών διαφορετικών χημικών ουσιών συμπεριλαμβανομένης της φορμαλδεΰδης, του αρσενικού, του κυανιδίου και του βενζολίου.

Στα αέρια περιλαμβάνονται:

Μονοξείδιο του άνθρακα: Αυτό δεσμεύεται στην αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων ευκολότερα από το οξυγόνο, μειώνοντας τα επίπεδα οξυγόνου πράγμα που είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο για όσους υποφέρουν από χρόνιες πνευμονικές/ καρδιακές παθήσεις.


Πηγή: Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρία

Τρίτη 4 Αυγούστου 2009

Καλές διακοπές σε όσους δεν πήγαν ακόμη!


Οι συντελεστές του μπλογκ για 15 μέρες θα λείπουν γιατί θα προσέχουν αυτά τα πλασματάκια...