Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

Μέτρα για την αλιεία στο Θερμαϊκό

Επτά μέτρα για την προστασία του Θερμαϊκού κόλπου από την υπεραλίευση και για τη διατήρηση των ιχθυοαποθεμάτων προβλέπονται στο Προεδρικό Διάταγμα που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός. Oμως, οι αλλαγές στους όρους αλιείας του Θερμαϊκού αμφισβητούνται από τους ιδιοκτήτες σκαφών μέσης αλιείας, οι οποίοι επισημαίνουν πως ο κόλπος από το Φανό Επανομής και το Μακρύγιαλο μέχρι και την παλιά παραλία Θεσσαλονίκης έχει απονεκρωθεί από ψάρια και κανείς δε θέλει να δει την αιτία... Oπως δήλωσε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ενωσης Πλοιοκτητών Μέσης Αλιείας, Δημήτρης Ταουλτζής, «για εμάς που έχουμε μηχανότρατες δεν αλλάζει κάτι. Περιμέναμε πιο βαθιά αντιμετώπιση του θέματος. Εδιωξαν τις μηχανότρατες που επί δεκαετίες ψάρευαν στο εσωτερικό τμήμα του κόλπου, προκειμένου, όπως είπαν, να προστατεύσουν τα ιχθυαποθέματα. Αυτό έγινε το 1978. Μέσα σε τριάντα χρόνια, όμως, ο κόλπος απονεκρώθηκε. Συνεπώς, δεν έφταιγαν οι μηχανότρατες. Oύτε η ρύπανση έφταιγε, αφού υπήρχε και στο παρελθόν. Κανείς δε θέλει να δει το πρόβλημα. Δε θα πούμε εμείς τι φταίει για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο κόλπος και τη δραματική μείωση των ιχθυαποθεμάτων. Υπεραλίευση υπάρχει έτσι κι αλλιώς. Πρέπει να ερευνήσουν επιστημονικά τους επιβαρυντικούς παράγοντες και η έκδοση αυτού του Προεδρικού Διατάγματος ήταν μια πρώτης τάξης ευκαιρία να το κάνουν. Είχαμε επισημάνει στο υπουργείο ότι αναθέσαμε μια μελέτη σε επιστήμονες, προκειμένου να δούμε τι συμβαίνει στο Θερμαϊκό σε σχέση με τα ιχθυαποθέματα. Oι πιέσεις όμως των παράκτιων, που βλέπουν τα δίχτυά τους συνεχώς πιο άδεια και το εισόδημά τους να συρρικνώνεται, οδήγησαν σε βεβιασμένες αποφάσεις. Μικραίνουν τα δίχτυά τους και θα πιάνουν ακόμη μικρότερα ψάρια...».
Oι παράκτιοι αλιείς
Το υπουργείο αναγνώρισε το σημαντικό οικονομικό πρόβλημα των παράκτιων αλιέων και, όπως είχε δεσμευτεί ο κ. Κοντός σε συνάντηση με εκπροσώπους του κλάδου στη Χαλκιδική πριν από λίγο καιρό, έκανε μια προσπάθεια να βοηθήσει -μέσω του νέου Προεδρικού Διατάγματος- τον κλάδο που επί χρόνια... φυτοζωεί. Πλην όμως λίγα μπορούσε να κάνει το υπουργείο, όταν είναι αναγκασμένο να προσαρμόσει το Προεδρικό Διάταγμα στις ισχύουσες ευρωπαϊκές οδηγίες, που είναι αυστηρές σχετικά με τα θέματα υπεραλίευσης, προστασίας του ιχθυαποθέματος και βελτίωσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Oπως έσπευσε να διευκρινίσει ο υπουργός, «η αμέσως επόμενη προτεραιότητά του είναι ο καθορισμός των κριτηρίων επαγγελματικότητας των αλιέων, ώστε να γίνει διαχωρισμός των επαγγελματιών αλιέων, οι οποίοι ζουν μόνο από την αλιεία, από τους λοιπούς ετεροεπαγγελματίες».

Τρίτη 15 Ιουλίου 2008

Λύκοι, σας παρακαλώ μην κλαίτε


Ορδές αιμοβόρων λύκων κατασπαράζουνε τα Αρκτικά καριμπού, και η κυβέρνηση προσλαμβάνει τον φυσιοδίφη Φάρλεϋ Μόατ στην υπηρεσία της για να ερευνήσει το θέμα. Τον αφήνουν ολομόναχο πάνω στην παγομένη τούνδρα για να αρχίσει την αποστολή του και να ζήσει ανάμεσα στα ουρλιαχτά και στις αγέλες των λύκων. Ο Μόατ έρχεται γρήγορα σε επαφή με τα ζώα αυτά και ανακαλύπτει μία φωλιά, κατοικημένη όχι από αιμοβόρους ληστές αλλά από μια θαρραλέα και ευγενικιά οικογένεια, όλο φροντίδα και στοργή για τα μικρά της, που αγωνίζεται να τα θρέψει και να τα προστατέψει. Όσο ο Μόατ πλησιάζει περισσότερο τον κόσμο των λύκων τόσο αρχίζει να συμμερίζεται μαζί τους τον φόβο που τους προξενούν οι διαρκείς επελάσεις των κυνηγών, που παίρνουνε κεφάλια για να εισπράξουν την κατα κεφαλή αμοιβή, και των κρατικών υπαλλήλων που στέλνει η Κυβέρνηση για να ξεπαστρέψουν το ευγενικό αυτό ζώο από την Αρκτική. Το ΛΥΚΟΙ, ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ! είναι μία από τις εξέχουσες αφηγήσεις για το μύθο και τη μαγεία του άγριου λύκου, και της θέσης του ανθρώπου ανάμεσα στα όντα της φύσης.

Ένα πολύ καλό βιβλίο, που σε βάζει για τα καλά στη ζωή των λύκων και σε κάνει να αγαπήσεις επιβλητικά αυτά τετράποδα. Πραγματεύεται ένα σοβαρό πρόβλημα και μέσω αυτού δείχνει πως αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τη σχέση του με τους υπόλοιπους κατοίκους της γης, αλλά και πόσο ανώτερα αντιλαμβάνονται την ίδια σχέση οι τελευταίοι.

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Φωτογραφίζοντας στο Καλοχώρι

Ένας θηλυκός καλαμόκιρκος (Circus aeruginosus) αγναντεύει πάνω σε ένα στύλο της ΔΕΗ


Μία χουλιαρομύτα (Platalea leucorodia) καθώς αναζητά το απογευματινό της γεύμα


Ένας ακτίτης (Actitis hypoleucos). Οι ακτίτες είναι παρυδάτια πουλιά, τα οποία αρκετά συχνά έχουν μεγάλα ράμφη και μερικές φορές πολύ μεγαλύτερα από του ακτίτη.



Η λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου, όπως έχουμε πει και σε προηγούμενα άρθρα, παρά τα όποια προβλήματα αντιμετωπίζει έχει μία πολύ πλούσια ορνιθοπανίδα. Έτσι, τραβάει πολλούς παρατηρητές αλλά και φωτογράφους πουλιών. Η παραπάνω γωτογραφίες είναι από χθεσινή εξόρμηση στην περιοχή.

Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

Όχι στα τσίρκο με ζώα

Η Καμπάνια του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ για τα τσίρκο με ζώα

Πλήρης φάκελος της πρότασής μας έχει κατατεθεί στα Υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Πολιτισμού και Παιδείας καθώς και σε όλους τους υπεύθυνους περιβάλλοντος των κομμάτων. Την υποστήριξή τους και τη σύμφωνη γνώμη τους κατέθεσαν ήδη προφορικά ή γραπτά οι κ.κ. Υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ, κ. Καλογιάννης, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Καλαφάτης, ο Βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, κ. Μανιάτης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ.κ. Παπαγιαννάκης, Κουράκης και Τσούκαλης. Για το ίδιο ζήτημα, εκπρόσωποι του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ συμμετείχαν σε συνάντηση εργασίας στις Βρυξέλλες με Ευρωβουλευτές από όλες τις χώρες της Ευρώπης, για την κατάργηση άγριων ζώων σε αιχμαλωσία.
Οι υπογραφές πολιτών που συγκεντρώνουμε στο blog arcturos.wordpress.com αλλά και στο Περιβαλλοντικό Κέντρο του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ ανέρχονται σε 10.000. Υποστηρίζουμε το νομοσχέδιο που κατατέθηκε από το Ταμείο Μέριμνας και Προστασίας Ζώων και πιέζουμε για την ψήφισή του. Παράλληλα απαντώντας στο αίτημά μας η ΚΕΔΚΕ (Συνεδρίαση της 13ης 12.2007) προχώρησε στην επεξεργασία τροπολογίας του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου προκειμένου Δήμοι και Κοινότητες σε όλη την Ελλάδα να μην δέχονται πια τσίρκο με ζώα στις περιοχές τους.
Παρ' όλα αυτά. το MEDRANO ήρθε και παρά τις διαμαρτυρίες έκανε παραστάσεις στα Γιάννενα, την Καστοριά, τη Φλώρινα, την Κοζάνη, τα Γιαννιτσά και συνεχίζει να λειτουργεί στον Πειραιά. Μάλιστα, έχει εξαγγείλει συνέχεια της περιοδείας σε όλη την Ελλάδα, ως το φθινόπωρο.
Επαναλάβαμε το αίτημά μας στην ΚΕΔΚΕ και στον κύριο Κοντό, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Α.Τ.) από όπου και πήραμε εγγράφως την επιβεβαίωση του κ. Κιλτίδη, Υφυπουργού Α.Α.Τ ότι θα προωθήσει το ζήτημα. Λόγω της πίεσής μας στα ΜΜΕ μέσω επιστολών, δελτίων τύπου και τηλεοπτικών/ραδιοφωνικών συνεντεύξεων λάβαμε εξώδικο από τον ιδιοκτήτη του MEDRANO. Συνεχίζουμε λοιπόν πολύ δυναμικά και καθόλου σιωπηλά.
Y.Γ. Ενημερώστε μας για ό,τι καινούργιο μαθαίνετε σχετικά ή για τους επόμενους προγραμματισμένους σταθμούς του τσίρκο στο arcturos@arcturos.gr. Συνεχίστε τις υπογραφές στο blog arcturos.wordpress.com.

Περισσότερα για την καμπάνια μας.

Δευτέρα 7 Ιουλίου 2008

Οι πινγκουίνοι απειλούνται με αφανισμό

Η φθίνουσα πορεία των πληθυσμών των πινγκουίνων δείχνει ότι οι ωκεανοί έχουν πρόβλημα, λένε τώρα οι επιστήμονες. Οι πινγκουίνοι μπορεί να μοιάζουν με κουστουμαρισμένα καναρίνια που εργάζονται σε ορυχείο άνθρακα, αλλά έχουν γενικά φθίνοντες πληθυσμούς λόγω ενός συνδυασμού της παγκόσμιας υπερθέρμανσης, την θαλάσσια ρύπανση με πετρέλαιο, τη μείωση του αλιεύματος και του τουρισμόυ και της ανάπτυξης σύμφωνα με μία νέα εργασία επιστημόνων.

Βιολόγοι από το πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον επεσήμαναν συγκεκριμένα προβλήματα σε όλο τον κόσμο συνδέοντας την παρακμή τους με τη συνολική υγεία των Νότιων Ωκεανών.

"Τώρα βλέπουμε επιδράσεις (από την προκαλούμενη από τον άνθρωπο υπερθέρμανσης και ρύπανσης των θαλασσών) στα πιο απομακρυσμένα μέρη του κόσμου" λέει η διαχειριστική βιολόγος P. Dee Boersma, συγγραφέας του άρθρου που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο στο περιοδικό Bioscience. "Πολλοί πινγουίνοι πιστεύαμε ότι θα είναι ασφαλείς επειδή δεν είναι κοντά στους ανθρώπους, αλλά αυτό δεν είναι αλήθεια".

Οι επιστήμονες εικάζουν ότι υπάρχουν απο 16 έως 19 είδη πινκουίνων. Περίπου 12 από αυτά έχουν κάποιας μορφής πρόβλημα, γράφει η Boersma. Λίγοι, όπως ο βασιλικός πινγκουίνος (Aptenodytes patagonicus) που απαντά σε νησιά βόρεια της Ανταρκτικής βελτιώνονται σε αριθμούς.

Η IUCN περιλαμβάνει στις λίστες της τρία είδη πινγκουίνων ως κινδυνεύοντα, εφτά ως ευάλωτα, που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο κίνδυνο για εξαφάνισή τους από τη φύση, και δύο ακόμη ως σχεδόν απειλούμενα. Πριν από 15 χρόνια πέντε έως εφτά είδη θεωρούνταν ως ευάλωτα, λένε οι ειδικοί.

Η υπηρεσία αλιείας και άγριας ζωής των Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία έχει είδη συμπεριλάβει ένα είδος στη λίστα της ως κινδυνεύον, μελετά αν πρέπει να συμπεριλάβει άλλα δέκα είδη.



Η μεγαλύτερη αποικία Παταγονιακού πινγκουίνου είναι στο Punta Tumbo, στην Αργεντινή, αλλά ο αριθμός των αναπαραγώμενων ζευγαριών εκεί έπεσε στο μισή, από 400.000 στα τέλη της δεκατίας του 60, σε 200.000 τον Οκτώβριο του 2006., σημείωσε η Boersma. Στη διάρκεια του αιώνα οι αφρικανικοί πινγκουίνοι μειώθηκαν από 1,5 εκατομμύρια αναπαραγώμενα ζευγάρια σε 63.000. Συνολικά η μείωση δεν προκύπτει από ένα παράγοντα, αλλά από ένα συνδυασμό παραγόντων.

Για τους πινγκουίνους Pygoscelis adeliae που αγαπούν τον πάγο η αύξηση της θερμοκρασίας στη δυτική Ανταρκτική είναι ένα πρόβλημα που τους δυσκολεύει να βρουν τροφή, λέει ο Phil Trathan, υπεύθυνος της βιολογίας διαχείρισης στο British Antarctic Survey, ένας κορυφαίος επιστήμονας στη μελέτη των πινκουίνων που παρ'όλα αυτά δεν συμμετείχε στην έρευνα.

Για τους πινκουίνους που ζουν στα νησία Γκαλαπάγκος, το φαινόμενο El Nino αποτελεί ένα πρόβλημα διότι ο θερμότερος καιρός κάνει τους πινγκουίνους να ταξιδεύουν μακρυά για να βρουν τροφή και μερικές φορές για το λόγο αυτό να εκγαταλείπουν τους νεοσσούς τους λέει η Boersma. Στο τέλος του El Nino του 1998 οι θηλυκοί πιγγκουίνοι ήταν μόλις 80% του φυσιολογικού τους βάρους. Οι επιστήμονες έχουν συνδέσει τις κλιματικές αλλαγές με εντονότερα φαινόμενα El Nino.

"Αυτό που συμβαίνει σήμερα στους πινγκουίνους μπορεί στο μέλλον να συμβεί και σε άλλα είδη, ακόμα και στον ίδιο τον άνθρωπο" λέει η ειδική στους πινγκουίνους Susie Ellis.

Πηγή: LiveScience

Τετάρτη 2 Ιουλίου 2008

Παπαγάλοι στην Ελλάδα....κι όμως αλήθεια!

Ένας αρσενικός παπαγάλος φωτογραφισμένος στην παραλία Θεσσαλονίκης

Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα εμφανίζονται ελεύθεροι Δαχτυλιδόλαιμοι Ψιττακίσκοι (Psittacula krameri), οι οποίοι βέβαια είνια δραπέτες από αιχμαλωσία και δεν έχουν έρθει στην περιοχή μας ως μετανάστες. Η μέχρι πρότινος κατανομή του είδους είναι η νότια Ασιατική ήπειρος και η υποσαχάρια Αφρική, ενώ εδώ και μερικές δεκαετίες απαντά σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες. Η πρώτη επίσημη αναφορά για τη χώρα μας έγινε το 1996 από την Ορνιθολογική Εταιρία Ελλάδας. Από τότε οι Δαχτυλιδόλαιμοι Ψιττακίσκοι (Psittacula krameri) απαντούν σε πολλές περιοχές της χώρας μας, κυρίως σε σμήνη στα πάρκα των πόλεων. Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι οι πρώτες παρατηρήσεις έγιναν κοντά στο πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού, και πιθανολογείται ότι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι εκεί υπήρχαν υγειονομικές καραντίνες στα πλαίσια του διεθνούς εμπορίου πουλιών.

Θηλυκός παπαγάλος στην παραλία Θεσσαλονίκης

Οι Δαχτυλιδόλαιμοι Ψιττακίσκοι (Psittacula krameri) τρέφονται κυρίως με καρπούς δέντρων, που είναι άφθονοι στα πάρκα και η ικανότητα τους να ανταπεξέλθουν στις προκλήσεις του ψυχρότερου περιβάλοντος που επίκοισαν είναι κάποιες από τις αιτίες που ο επικοισμός τους (αν και οφείλεται στον άνθρωπο) ήταν επιτυχής.

Χάρτης κατανομής Psittacula krameri στην Ελλάδα (από http://rarities.ornithologiki.gr/gr/eaop/psittacula.htm)

Περισσότερες πληροφορίες http://rarities.ornithologiki.gr/gr/eaop/psittacula.htm